×

Ikea’nın Kuruluş Hikayesi

Ikea'nın Kuruluş Hikayesi

Ikea’nın Kuruluş Hikayesi

Ikea’nın Kuruluş Hikayesi, İkea isveçli iş adamı INGVAR KAMPRAD tarafından kurulmuştur. Kamprad ünlü girişimci ve milyarder mobilyacının çocukluğuna birlikte şöyle bir  göz atalım :

Kamprad çocukluğunda mahalledeki komşularına kendi yaptığı incik boncuk satarak hem para kazanmış hem de girişimciliğe adım atmıştır. Kamprad 1926 yılında isveç güneyindeki Smaland kentinde dünyaya gözlerini açmıştır.5 yaşında sokaklarda kibrit satarak para kazanmaya başladı. Gelen paraları biriktirip 10 yaşında komşularına yılbaşı hediyesi olarak kendi tasarladığı kolye, dekorasyon süsü ve  yanında kalem gibi hediyelik eşyalar satmaya başladı.

Ikea'nın Kuruluş Hikayesi

Kamprad ergenlik yıllarında Alman olan babaannesi nedeniyle Nazi gençlik hareketinde yer aldı.Kamprad “Hayatımın en büyük pişmanlığı” olarak  nitelendirmiştir Nazi harekatına katıldığı yılları. Hatta çalışanlara bu yıllarda bulunduğundan dolayı özür mektubu dahi yazdı.peki günümüzde halen daha ünlülüğünü sürdüren ve kaliteli mobilyalarıyla dikkat çeken İkea nasıl kuruldu? sorusunu yanıtlayalım:

IKEA nasıl kuruldu : Kamprad 17 yaşına geldiğinde Disleksi (öğrenme bozukluğu) hastalığına rağmen okulda derslerde başarılı olmuştur. Babası bu hastalığa rağmen okuldaki başarısından dolayı hediye olarak oğluna bir miktar para vermiştir.Kamprad bu parayla 1943 yılında IKEA’yı kurdu.Ikea ilk beş yıl boyunca mobilya üretmeyip ufak tefek ev eşyaları satmaktaydı.IKEA ismi kurucusu olan Ingvar Kamprad’ın ad-soyadının ilk iki harfinden ‘IK’ ve’EA’ kısmı ise İsveç’te doğduğu köyün Elmtaryd köyü ve yakınındaki Agunnaryd köylerinin baş harflerini temsil ediyor .

Kamprad:Aşırı titiz , şeffaf ve huysuz bir kişiliğe sahipti. Bu kişilik özellikleri sayesinde kariyerinin henüz başlarında faaliyet  gösterdiği sektöre büyük bir yenilik  getirdi.1966 yılında Kamprad IKEA’nın tanınmasına ve yeniliklere açık olduğunu göstermek babında “parça mobilya” uygulamasını başlattı.Bu başlattığı girişim sayesinde IKEA’nın hem maliyetlerini hem de mobilya sektöründe devrim yarattı.İnsanlar artık hazır mobilya almayacaktı,mobilya haline dönüşebilecek parçalar alıp kendileri tasarlayıp kendileri kullanacaklardı.

IKEA  ana merkezi iki üç sefer vergilerden dolayı merkez değiştirmiştir.Yardım ve bağış amaçlı vakıflara ortaklaşmıştır.IKEA bugün 47 ülkede 370 şubeye sahip

Yorum gönder