×

Koton Kurulum Hikayesi

Koton

Koton Kurulum Hikayesi

Koton yaklaşık 8500 çalışana sahip Türkiye’de 275 mağazası Yurt dışında 159 mağazası mağaza ve 28 ülke ile iş yapan mağazalar zinciridir. Merkez İstanbul’dadır. Hazir giyim sektöründe faaliyet gösterir. 1988 yılında Yılmaz Yılmaz Ve Gülden Yılmaz çifti tarafından kurulmuştur. İhraç fazlası ürünleri satmak amacıyla küçük bir dükkan ile sektöre giriş yaptılar. İşlerin talep görmesi üzerine her ikisi de asıl mesleklerini bırakarak tamamen mağazacılık ile uğraşmaya başladı. 1995 yılında kendi üretimine başladı. İlk yurt dışı mağazasını 1996 yılında Almanya’da yaptı. Toplamda 434 mağazası olan Koton Paris’in en büyük alışveriş caddesi Boulevard  Saint Germain ‘de 12500 çalışanı ile bu sektörde moda dünyasında da bir marka olduğu ilan eder. Bir Türk markası olarak sektöre giriş yapan Koton sıfırdan başlayarak bu noktaya gelmiştir. İlk ticaret yapma fikri Gülden Yılmaz’ın Ablasının Adapazarı’ndaki mağazasına ortak olması ile başladı. Bu mağazada ithal fazlası ürünler satılmaktaydı.  Ablasının ortaklığı ile 5000 dolar sermaye ile Kuzguncuk’ta dükkan tutuldu. Sonrasında abla ortaklıktan ayrılmıştır. 25 metre karelik bu dükkanda ara sokakta ihraç fazlası giysiler satmaya başladılar. İkinci el malzeme ile demirbaşlarını ayarlayıp dükkan iş yapınca aylık ciroda ikisinin maaşını geçmeye başlayınca Gülden Yılmaz mesleğini bırakır. 1991 yılında ikinci mağazanın açılımıyla da Yılmaz Yılmaz mesleğini bırakır.

Koton

1995 yılında tasarım ve üretime odaklanmak için yeniden tasarlanmış organizasyonlara imza atmışlardır. Koton ismi ile Bakırköy’de ilk mağaza aynı Kadıköy’de bir mağaza daha açıldı. Mağaza ilk adı SG iken gülden hanımın fikri ile Koton olarak yenilenir. Logoyu ise Gülden hanımın kuzeni tasarlamış. 1996 yılında ise Münih’te ilk yurt dışı mağazası açılmıştır. Markalarını tanıtmak için Almanya’da showroom açılır. 2000 yılları çok fazla markalaşan firmanın olduğu dönemde farklılık adına yaptıkları araştırmalarda müşterilere bol ürün yelpazesi ferah mağaza ortamları uygun fiyat sunulması gerektiği kanısı oluştur. Müşteri isteğine eğilim gösterdiler ve yatırımı tasarım bölümüne verdiler. Türkiye’nin en değerli marka araştırmasında ilk yüzde 26. Sırada olan firma moda perakendecilik de ise ikinci sıradadır. 2012 yılında Koton’u Turkven’e satılır.

Koton bir inanma ve bu uğurda çalışıp başarma hikayesidir.

Dünden  Bugüne Koton

1988 ilk mağaza açıldı

1995 tasarıma ve üretime odaklanmak adına organizasyon tasarlanır.

1996 Almanya’da ilk mağaza açılır

1999 Franchise sistemi başlatılır

2001 Tasarım ekibi geliştirilir büyük ölçekli mağazalara açılır . Moda markası olmak adına adımlar atılır.

2002 Orta Doğu Balkanlar’da mağazalar açılır.

2005 Türkiye’de 100 Yurt dışında 39 mağazaya ulaşılır

2009 Türkiye En iyi Markalar içinde 26. Olur ilk yüz içinde

2010 Tüm mağazalarda canlı yayın yapan Koton Radyo kurulur.

2011 Mayo koleksiyonu ile Çocuk ve büyük beden koleksiyonu ile yeni kategorilere ulaştı. Avm yatırımcı derneği tarafından en beğenilen ve tercih edilen marka seçildi. Turkven ile ortaklık kurdu.

2014 Türk süper markalar arasına girdi

2015 150’den fazla ürünle kozmetik dünyasına girdi. Koton online alışveriş hizmeti sunmaya başlar.

2016 Dünya sektöründeki deneyimli isim Richard İshan Sardouk CCO görevine başladı. İddaalı bir şekilde Koton Jeans ve Koton Kıds mağazaları açıldı. Romanya’da ilk cadde mağazasını açtı. Mağaza sayısını 16’ya çıkardı. Avrupa’nın birçok ülke mağazalar açıldı. Koton El Emeği koleksiyonu müşterilere sunuldu.

Aldığı Ödüller

2018 GİYİM & TEKSTİL KATEGORİSİ YILIN MARKA ÖDÜLÜ SAHİBİ

EN İYİ EĞİTİM VE GELİŞİM PROGRAMI KATEGORİSİ GÜMÜŞ ÖDÜL KOTON MODA OKULU ÖDÜLÜ

TAM BENİM TARZIM KAMPANYASI ALTIN EFFIE ÖDÜLÜ

EN İYİ İŞVEREN MARKASI ÖDÜLÜ

MÜŞTERİ DENEYİMİNİ EN İYİ YÖNETEN MARKA ÖDÜLÜ

EN BEĞENİLEN KADIN GİYİM MARKASI ÖDÜLÜ

Yorum gönder