×

Tuz

Tuz

Tuz

Tuz madeni olarak yemek tuzunun insanlar için önemli bir mineraldir. Bu besin ögesinin en önemli özelliği koruyucu bir şekilde bütün yiyecekleri ve gıdaların uzun süre boyunca taze kalmasını sağlayan özellikleri vardır. Yemek tuzu olarak bilinen sodyum klorür eski dönemlerde balık gibi hemen bozulan besinleri saklamak amacıyla tuz yatakları yapılır ve burada saklanırdı. Tulum içinde kurutulan yiyecekler uzun süre taze kalma gibi bir özelliğe sahiptir.

Tuz Tarihçesi

Bozulması imkansız bir yerde olan gıdalar tazeliğini ilk günkü gibi korur. Bununla beraber en büyük besin kaynaklarından biri olarak tuz, ticari bakımdan dünya çapında ekonomisi olan bir gıda maddesidir. Her yerde rastlanabilen özelliğe sahip olduğu için dünyada insanlar tarafından tuz su getirmek zorundadır. Hayvan besiciliği dericilik ve diğer kimya sanayilerinde gibi hatta ilaçlarda kullanılan bu minerallerin tarihi antik bir uygarlıklara kadar gider.

Özellikle Sümer ve Babil döneminden kalma bir gıda maddesidir. Koruyucu olarak kullanıldığı bilinen tuz konserve koruyucu maddesi olarak o dönemde kullanılır. Milattan önce 2000 yılına ait kim belgelerine göre sodyum klorür maddesi besinlerin taze kalması için kullandıkları ortaya çıkmıştır. Sadece balık değil aynı zamanda diğer hayvanların etleri özellikle kuş eti yiyeceklerin taze kalması amacıyla kullanıldı. 15. yüzyıldan daha önce bir tarihe dayanan tarihi olmasına rağmen 15. yüzyılda tuz ticaretinin yükselmeye bağladığı bir dönüm noktası olarak görülür. Çünkü bu tarihten itibaren dünya çapında bir ekonomik Ticaret olan gıda olmuştur. Ülkemizde sodyum klorür bakımından oldukça zengin bir yerdir . Ülkemiz de kaya tuzu Göl tuzu ve deniz tuzu olmak üzere 3 çeşit bulunur. 2013 senesinde Nevşehir’de 1 milyar ton çapında bir rezerv olduğu ortaya çıktı. Bununla beraber Türkiye’de en az 7-8 asırlık tuz ihtiyacının karşılanması konusunda rezervler olduğu bilinir Türkiye’deki tuz rezervleri çeşitli imtiyazlar sağlanmadı için gelişmiş değildir ve dünya ekonomisine katkı sağlamaz.

Çıktığı Yerler

Deniz tuzu en basit ve en kolay olan tuz çıkarma yönteminden biri olarak karşımıza çıkar. Bunu da beraber deniz suyundan tuz üretimi ve tuz çıkartılması Çamaltı coğrafyasında olur. Eski tuz üretme biçimlerinden biri olarak karşımıza çıkan deniz tuzu bir yere aktarılarak güneş yordamıyla deniz suyunun buharlaşıp tuzun kalması yoluyla elde edilir.

Tuz Çeşitleri

Kayatuzu ise Tuzluca, Sekili, Tepesidelik, Gülşehir, Çankırı gibi coğrafyalarda elde edilir ve kristal olarak bulunur. Kaya tuzu Türkiye’de önemli tuz kaynaklarından biridir. Çünkü Türkiye’deki tuzun yarısından fazlası Kaya tuzudur. Yabancı maddeleri içeren yataklardan tek tek özenle toplanması gereken bir madde olarak karşımıza çıkar. Sondaj kuyularına sıcak su gönderilerek suda çözünmesi sağlanarak çıkartılır. Bununla beraber deniz tuzu ince taneli olur.

Himalaya Tuzu iri taneli olur. Yemek tuzu ince taneli olur. Deniz suyundan tuz elde etmek için Adana , Edirne ve İstanbul gibi bölgelere bakmak gerekir.

Yorum gönder