×

Marka Ve Markalaşma Süreci Ve İşleyişi

Marka Ve Markalaşma Süreci Ve İşleyişi

Marka Ve Markalaşma Süreci Ve İşleyişi

Marka Ve Markalaşma Süreci Ve İşleyişi bir şirketin veya işletmenin bireyin onu deneyim edenler tarafından algılanmasıdır. İşletmeler için ürün ve hizmetlerin simgelese de sadece bu değil sembolden öte anlam ifade eder. Marka soyut bir kavramdır. Deneyim kazanır ve zihinlerde hayat bulur. Markayı yaratanlar çalışanlar yatırım yapanlar medya hatta müşteriler de buna dahildir.

Marka kişinin en değerli varlığıdır. Soyut olmasına karşı markalar ticari değeri artıran iş araçları diyebiliriz. Apple örnekleyecek olursak marka değeri son derece yüksek bir işletmeden de ötedir. Apple kullanan alan bir tüketiciye farklı bir şey tercihini değiştiremezsiniz. Bu onun marka değerinin yüksekliğidir. Kullandığı kusursuz kullanıcı deneyimi ile sadık takipçi yaratır ve bu kitle onu yalnız bırakmaz. Hiçbir marka bu güçlü marka kimliği ile boy ölçüşemez. Kısaca güçlü bir marka algısı yaratmak daha önemlidir. Maliyetleri düşük tutmak yerine satış yüksekliğine aldırmayıp kaliteden ödün vermezseniz müşterileri işletmenize çekersiniz.

Bir algı ürünü olan marka çok sayıda farlı unsurun bir araya gelmesinden oluşabilir. Markanın temel bileşenlerini inceleyelim İşte Marka Ve Markalaşma Süreci Ve İşleyişi;

Marka Ve Markalaşma Süreci Ve İşleyişi

Marka Pusulası

Araştırma konumlandırma dahil marka stratejisi aşamasında yapılan çalışmalarınızdır.

Şirket Kültürü

Şirket kültürü markayı yönlendirecek ortak amaca ve motiveye sahip olabilmeli. Bu demek değildir ki liderlik söylevlerinden ya da çalışanlara verimli olacakları oyun alanları yaratmakta hiç değildir. Şirket kültürü tam anlamıyla markanın temel değerleri üzerine kurulu dünya ile irtibat kurma şekliniz ve atılan her adımın nedeni açıklayan ilkeleriniz üzerine kuruludur. Sağlam bir marka şirket kültürünün meyvesini oluşturur ve kurum içi marka algısı oluşturursunuz. Marka çalışanların sunduğu ürün hizmet adına anlaşılan markanın gönüllü çalışanları olarak hareket edebilmek ve motive olmak en ideal çalışma durumunu yaratır.

Marka Kişiliği

Kişilik bir markanın bireysel özelliklerini taşır.

Marka Mimarisi

Marka mimarisi sayesinde işletmeler kurumsal ve alt markalar arasındaki en karlı kısmı görebilir. Bu sistemler genelde onaylanmış veya çoğul olarak kategorize edilirler. Onaylanan çoğulcu mimariler ise yönettiği bölüm ve farklı ilişkileri olan ana markalardır.

Ad Ve Slogan

Bir markanın en görünen yüzü adı ya da kullandığı slogandır. Markaya isim bulma ve slogan bulmak sürecinde anlamsal açıdan altı dolu kelimeler seçilmelidir. Bu göründüğü kadar kolay değildir. Pek çok anlamı içinde barındırmalı. Sloganın anlamlı olması tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda anlaşılır ve kabul görür olmalıdır. Güçlü bir izlenim için isim ve sloganda önemlidir.

Markanın Kimliği

Markanın bir kimliği bir logodan daha önemlidir. Kimlik marka stratejisi konumlandırma temel gerçekler ve görselliklerin bütünüdür. Markanın kimliği markanızın dünyada bırakacağı ses ve görüntünüzdür.

Markanın Sesi Ve Mesajı

Markanın sesi ve mesajı bir markanın dünyaya iletişimde kritik rol üstlenir. Bu sayede hedeflerinizi kişiliğinizi müşterilerinizle yansıtırsınız. Markanız sesinizi duyurduğunuz her yerde bir bakışta sizi tanır. Tanınmışlığınızı artırır.

Yorum gönder