×

Uranyum Nedir?

Uranyum

Uranyum Nedir?

Uranyum Enerji kaynağı olarak kullanılan bir maden olarak karşımıza çıkar. Erime 1132 selsiyus derecedir. 1789 senesinden itibaren bulunmuş ve kullanılmaya günümüze kadar devam etmiş bir maden olarak karşımıza çıkar. Bugün herhalde tek başına çıkmaz birçok birleşik ve bilinen ile beraber çıkar ve fabrikalarda yüksüz parçalara ayrılır.

Uranyum Özellikleri

Toprakta bulunan doğal Uranyum oldukça hafiftir. Bölünebilme uzaylı olan bir malzeme olduğu için radyoaktif izotoplar gibi çürüme özelliği yaparlar. Kumda ya da kayalarda çıkan bu özel maden dünyanın yaşı kadar yaşlı bir madendir.

Dünyanın çekirdeğinde ısıtabilir özelliğine sahip olan bu maden oldukça hızlı bozulma özelliğine de sahiptir. Nükleer enerjinin hammaddesi olarak kullanılan bir mineraller doğada saf olarak bu mineralden bulmak imkânsızdır. Kolayca elde edilemeyen bir özellikle olarak karşımıza çıkan Uranyum minerali kullanımı dahil uluslararası anlaşmalara tabi tutularak yapılır. Nükleer enerjiye yönelim arttığı için Uranyum elementi de kullanım bakımından ve talep bakımından artan özelliğe sahiptir. Nükleer silahlar yapımında kullanılan Uranyum oldukça pahalı ve tehlikeli bir elementtir.

Uranyum Tarihçesi

Hafif elementler elde etmek için Uranyum minareli kullanılabilir. Erime noktası 180 derece selsiyustur. Kristalize bir mineral olarak karşımıza çıkan Uranyum minerali demir görünümüne sahiptir. Bununla beraber metalik gri bir renge vardır. Çelik madeninden yumuşak olan Uranyum elementi Alfa ışıması yapar kolaylıkla bölünebilir bir özelliğe sahiptir. Doğadaki Uranyumların yapısı gereği diğer bileşikler oluşturur. 1942 senesinden itibaren ABD’de yapılan bu minerallerin zenginleştirme olayı nükleer olarak bir reaksiyona tâbi tutulmuştur.

Atom bombası nükleer reaktörlerde oluşturmuş ve kitle imha silahı olarak karşımıza çıkan tehlikeli bir madde haline dönmüştür. 9 Ağustos 1945 senesinde İkinci Dünya Savaşı sırasında Uranyum madeni kitle imha silah olarak kullanılmıştır.

Uluslararası anlaşmalar doğrultusunda Uranyum çıkar ve işlenir. Fakat uluslararası doğrultuda çıkartılan bir maden olarak Uranyum madeni Türkiye’de 10.000 ton rezerv olduğu bilinir. Fakat nükleer olarak bir silah doğrultusunda yapmak gibi bir konu olursa standartların altında kalan özelliğe sahip olduğu için yarayışlı değildir.

Dünya barışı sağlandığı yıllarda yani 1957 senesinden itibaren atom enerjilerinin kullanılmaması konusunda bilfiil faaliyet yürütülür. Uranyum üretimi ve bileşik halinde atomik yapıda bulunması yasaklanmıştır. Refah ve dünya barışını sağlamak adına yapılan bu çalışmalarda Türkiye’de kurucu üyelik yapar.

Yorum gönder