×

Nike Kurulum Hikayesi

Nike

Nike Kurulum Hikayesi

Yedisinden yetmişine kadar herkesin spor ihtiyaçlarını karşılama konusunda bir marka haline gelmeyi başaran firmadır. Amerika Birleşik Devletleri merkezli olarak kurulan ve en önde gelen spor markalarından bir tanesidir. İçerisinde spor ayakkabıdan spor giyime, spor aksesuar tasarımcılarından pazarlayıcısına kadar farklı bir markadır. Phil Knight ve Bill Bowerman geçtiğimiz yıllar içerisinde ilk olarak Blue Ribbon Sport adı altında bu mağazayı kurdular.

Eski adı ile her ne kadar pek bilinmese de firma içerisinde hem çalışan hem de koşucu olarak yer alan Jeff Johnsson bir gece rüyasında görür. Rüyasında yunan mitolojisi içerisinde yer alan ve Zafer Tanrıçası olarak bilinen Nike görmesinin ardından da firma adını değiştirme kararı alırlar. Bu karar ile firmanın adı Nike olur. Air Jordan ve Nike Golf gibi farklı alt markaları da yer alıyor. Tabi ki bunlardan bağımsız bir şekilde Converse markasının da sahibi olan kişidir.

Nike

Nike Ve Kazanımları

Şirket geneli içerisinde yer alan üretimin tamamına yakın olan bir kısmı ise Uzak Doğu Asyası içerisinde olan üretim evlerinde gerçekleşiyor. Kendisine ait olarak da yer alan tek üretim evi spor ayakkabılar için hava tabanları üretmesi ile de bilinir. Şirket geneli incelenecek olur ise dünya çapına bakılırken 25 bin kadar çalışana sahiptir. 2007 yılı içerisinde yapılan bir açıklama sırasında bir gün içerisinde elde edilen cironun da 10.9 milyar Euro olduğu dile getirilmiştir.

Nike Simgesi Nereden Geldi?

Nike sadece spor kıyafet üretimi ile değil bir yandan da birçok futbol takımına karşı ve ulusal olan takıma karşı sponsor olması ile dikkatleri çekiyor. Bu sayede futbol dünyası içerisinde ağırlığını ve kalitesini rahat bir şekilde korumayı başarmıştır. Paris Saint Germain FC, Manchester City ve Barcelona gibi birçok önemli ve adını duyurmuş, başarılı takıma sponsorluk etmektedir. Dünyanın en önde gelen bilindik markalarından bir tanesi olmasının yanı sıra Standford Üniversitesi içerisinde MBA yapan ve Phil Knight tarafından da 1971 yılı içerisinde kurulması ile nilinen bir markadır. Swoosh denen de ünlü bir simgesidir.

Carolyn Davidson ismi ile bilinen bir üniversite içerisindeki öğrenci tarafından da çizimi sadece 35 dolar karşılığında yapılmıştır. Simgeden elde edilen üstün başarı ile de 1983 yılı içerisinde Carolyn Davidsyon için her ne kadar olacağı kamuoyuna açıklanmamış olsa da şirketten bir miktar hisse verilmiştir. Ayrıca Swoosh simgesi ise orijinal olarak yer alan siyah renginden başka geri kalan birçok renk ile üretimlerine devam edilmektedir.

Yorum gönder