×

Wolfram

Wolfram

Wolfram

Wolfram minerali 74 atom numaralı mineraldir. Parlak grimsi bir fiziksel görünüşe sahiptir katıdır. Erime noktası 3410 C’ dur. Kaynama noktası 5555 C’ dur. Oldukça ağır bir metal olarak karşımıza çıkan bu mineral, parçalama konusunda en az hasar alan minerallerden biridir.

Özellikleri

Öyle ki Elmas madeni daha fazla kırılgandır diyebiliriz. W olarak gösterilen ambleme sahiptir. Özellikle demir çelik ağır sanayide kullanılan bu malzeme iş makineleri, gemi yapımı, demiryolu ve ampuller gibi endüstriyel alanlarda kullanılır.

Örnek vermek gerekirse çelikten daha fazla sert ve dayanıklı bir yapısı vardır. Bu yüzden parçalamak oldukça güçtür. Ağır sanayide kullanılan bir malzeme olarak karşımıza çıkan volfram malzemesi fazlası ile katı bir malzeme olduğu için genleşme katsayısı da oldukça düşük dirençli modelleri sayesinde roket motorları yapımında kullanılan bir malzeme olarak karşımıza çıkar.

Wolfram Çıktığı Yerler

Fazlasıyla dayanıklı olan bu mineral her türlü hava değişikliğine karşı dayanıklıdır. Bursa’da çıkan bu mineral Yozgat, Kırıkkale, Elazığ, Niğde, Bilecik gibi kentlerde çıkar. Ayrıca 15.000.000 ton civarında bir rezervi olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Dünya sıralamasında 14 sıradadır. Yeraltı kaynakları olarak dayanıklı olan bu malzeme Kanada Çin, Portekiz, Avustralya, Kuzey Kore, Rusya gibi ülkelerden yaygın olarak çıkartılır. Dünyada 73.000 ton civarı yıllık olarak üretilir ve kullanılır. Erime katsayısı fazlasıyla düşük olduğu için uzay teknolojisinde yaygın olarak kullanılmaya başlayan Wolfram iğneleri hidrometalurjik yöntemlerle üretilir.

Genellikle askeri amaçla ya da bilim konusunda fazlasıyla yaygın olan bu mineral endüstriyel kısma da yavaş yavaş kullanım amacı olarak yaygınlaşmaya başlıyor. Erime noktasının nedeni ile farklı elementlerin yerine dolduramayacak kadar önemli bir element ve mineral olarak karşımıza çıkan Wolfram minerali ısıtma elemanları jilet, yay, teleskop, piyano, tel, termostat gibi yapılarda kullanılır.

Yorum gönder