×

Starbucks Kurulum Hikayesi

Starbucks

Starbucks Kurulum Hikayesi

Howard Schultz çocukluğu Brooklyn’de geçmiş olan bu kişi kazanmış olduğu futbol bursu ile üniversiteliye girmiştir. Ama kısa bir süre sonra futbolu bırakmıştır. Okul masraflarını karşılayabilmek bakımından çalışmaya başlamıştır. Kendi parasını kazanmış ve geçirilmiş olduğu öğretim hayatı ile nihayet 1975 senesinde üniversiteden mezun olmuştur.

Starbucks

Hikayesi

Bu kişi vakit kaybetmeden İş hayatına atılmış ve küçük bir iş deneyimi olmuştur. Ardından satış temsilcisi olarak bir yerde çalışmış ve satış deneyimi kazanmıştır. Sonrasında mutfak gereçleri pazarlama iş ve kısa bir zaman içinde bu firmada en yüksek pozisyona kadar yükselme fırsatı bulmuştur.

O zaman da İsveç dizaynı mutfak gereçlerinden sorumlu genel müdür olarak çalışmış olan bu kişi bu merakı yüzünden kalkıp New York’tan başka bir yere gitmiştir. Sipariş veren firma ile tanışmış ve bu firma Starbucks’tır. Ticari amaçlardan daha ziyaret ziyade yaşamış oldukları yerdeki insanların ilk iyi kahve ulaşabilmesi bakımından kurulmuş bir yerdir.

Zaten o dönemde Starbucks sadece kahve doğumlu satmış Starbucks’ın ortakları ile beraber tanışmış ve bu ekibe dahil olmak için 1 yıldan daha fazla bir süre ortakları ikna etmeye çalışır halde olmuştur. Bu kişi bu uğurda her şeyini feda etmeye razıdır. Starbucks’ın ortakları ilk başta ikna ol değillerdir. Fakat büyüme konusunda olumlu bakmazlar. Bu kişi vazgeçmez ve sonu da ortakları ikna etmiştir. Starbucks’ın pazarlamadan sorumlu yöneticisi olarak çalışmaya başlamıştır.

Starbucks bak da bir yıl çalışmasını sonrasına İtalya’da bir iş seyahati için gitmiş ve oradaki kahve kültüründen çok etkilenir şekilde geri dönmüştür. Henüz espresso nedir bilmeyen Amerika’da kar baktım bu işi hakkı ile yapabileceği düşüncesiyle ülkesine geri dönmüştür. Fakat onu heyecanla aynı şekilde karşı alamazlar. Çünkü bunu iyi giden şirketler için bir risk olarak görürler yapılmış olan başarılı kahve denemeleri bile onu ikna etmeye yetmez.

İtalya’da görmüş oldu espresso dükkanının bir benzeri şeklinde olmuştur. Müşterilerin ayakta kahveyle lezzeti yaşayabilecekleri bir yerdir. İBu kişi önemli hatalardan biri de şudur ki; bu mekân İtalyanca menüleri anlamayan Amerikalı müşterilerinin ihtiyaçlarına ve isteklerine karşılık vermiyor bu yüzden zaman ile bazı değişiklikler yapmak zorunda kalmıştır. Bu kişi hiç düşünmeden satın almıştır, hissedarlardan 4 milyon dolar toplamış ve 34 yaşındayken dünyaca ünlü olan bu markanın sahibidir.

Yorum gönder