×

Coca Cola Kurulum Hikayesi

Coca Cola

Coca Cola Kurulum Hikayesi

Coca Cola ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde alkolsüz, tatlandırılmış bir içecek markası olarak çıktı. Dünya üzerinde binlerce insanın aralıksız olarak tükettiği marka haline gelmeyi başardı. Araştırmalara göre 2004 yılında dünyanın en büyük şirketi oldu.  Coca Cola içerisinde birçok marka barınıyor asıl adı çok uluslu Coca Cola Company’dir.  Coca Cola’nın tadı kafein, koka yaprakları ve koka fındığından gelmektedir.  Coca Cola her türlü ürününü teste ve araştırmaya sokmuştur fakat lezzet sırrını bir sır olarak saklamıştır.  Coca Cola şirketi 200’ün üzerinde ürünü pazarlamada ve üretmektedir. Coca Cola’yı hemen hemen her markette ve bakkalda bulabilirsiniz.

Coca Cola

Coca Cola’nın Formülü

Pemperton Coca Cola’nın sırrını her zaman sır olarak saklamaya çalıştı.  1890 yılında Candler Coca Cola’nın sırrını öğrenmiş ve emin bir şekilde saklamaya devam etmişlerdir. Candler görevlerini yerine getiremeyecek kadar yaşlanın oğullarına bu sırrı vermişlerdir. Fakat oğulları da aynı eminlikte sırrı korumayı başarmışlardır.  Coca Cola’nın sırrının unutulmaması için bir bankaya gizli bir şekilde saklanmıştır. Coca Cola yöneticileri bu sırrın koruması için belirlediklere bankaya yüklü bir para ödüyordu. En sonunda sırrı kendi merkezlerinde saklama kararı aldılar.

Coca Cola’nın Tarihi

Coca Cola’nın ilk ve tek formülünü yaratan Pemberton’dur.  Pemberton bir iç savaşta kumandan gibi davranmasıyla ünlenmişti, yüksek derecede morfin bağımlısıydı.  Pemberton’un asıl mesleği kimyagerlikti, birgün kokainli şarap üretme fikri geldi ve çalışmalara başladı.  Ürettiği formül sayesinde Wine Coca adını verdiği içeceği üretti.  Kola ile benzer maddelere sahip olan bu ürünü piyasaya sürme kararı aldı.  Ürettiği içeceğin içerisinde kokain ve alkol olması nedeniyle Atlanta yönetimi duruma el koydu ve bu işe devam etmesi halinde hapis cezasına çarptırdı.  Pemberton farklı bir iş yönelerek şurup üretimine başladı. Şurup çevresindeki insanlar tarafından çok büyük beğeniyle karşılandı ve satışa sundu.  Şuruba Coca Cola ismin verdi ve günümüzde kullanılan logoyu tasarlardı. Şurup tüm ülkeye yayılmaya başladı ve satış gelirini çok arttırdı.  Pemberton 4 tane ortak edinmek istedi ve bazı anlaşmazlıklarla uğraşmak zorunda kaldı.

Coca Cola’nın  Gelişmesi

Pemberton Coca Cola’yı 1894 yılında şişeye koydu ve piyasaya sürdü. Hızlı ve büyük şişeleme işlerine ise 5 yıl içerisinde anca ulaşabildi.  İlk reklam çalışmaları Georgia eyaletinde başladı ve zamanla yayıldı. Candler Coca Cola’nın hızlı büyümesi tüm gelirlerini reklama harcadı.  Şirket reklam için parasız kupon dağıtma olayına geçerek kola satmaya başladı.  Bu teknik sayesinde Coca Cola tüm eyaletlerde tüketilen içecek oldu.

Coca Cola’nın içerisinde bulunan kokain bağımlılık etkisi yarattı ve devlet duruma el koydu. Şirket 1905 yılında içeriğini belirli bir ölçüde değiştirmek zorunda kaldı ve kokaini çıkardı.  Candler’den bir tanesi siyasete atılarak Atalanta devlet başkanı oldu.  Daha sonra firmayı 25 milyon dolara Robert Woodruff’a sattı. Robert düzenli ve gelir getiren reklam çalışmaları yürüttü ve firmayı 2 kat daha büyüttü.

Yorum gönder