×

Youtube Kuruluş Hikayesi

YouTube

Youtube Kuruluş Hikayesi

Kaliforniya eyaletinin en çıkan 15 Şubat 2005 tarihinde kurulan site olarak karşımıza çıkan YouTube sitesi Amerika Birleşik Devletleri menşeilidir. Dünya çapında hizmet alanına sahip olan YouTube 3 girişimci tarafından oluşturulan bir sitedir.

Youtube Kurucuları

Steve Chen, Chad Hurley, Jawed Karim girişimciler tarafından oluşturmuş ve sitedir. YouTube şirketinin sahibi Google YouTube’un CEO’su Susan Wojcickki ‘dir. Youtube’un danışmanı Chad Hurley’dir. YouTube Sitesi piton programlama dili dolayısı ile yazılmış bir sitedir.

Yüklenilen telif hakları saklı olacak şekilde video paylaşma aracı olarak kullanılan YouTube yükleyicisi standart lisansa bağlı olarak kullanıcı lisanslarını analiz eder. YouTube’un ara yüzünde 76 adet dil vardır. Dünya çapında üne sahip olan YouTube, PayPal çalışanları tarafından kurulmuştur.

YouTube

Youtube Şirketinin Büyümesi

2006 senesinde Google satın aldıktan sonra YouTube yükselişe geçmiştir. YouTube’daki kullanıcılar kendi tariflerinden bağlı kalarak klip ve video yayınlayabilirler. Kliplere not verilir. Beğenme- beğenme- yorum yapma gibi özellikleri mevcut olur. Müzik film gibi sektörlerin bolca kullandığı YouTube sitesi telif haklarına sahip olan ve üzerinden para kazanılabilen bir sitedir.

Reklam tehdit suç gibi unsurlara barındırmayan ve şiddetle karşı çıkan YouTube bu şekilde yayın yapan herkesin engeller. Geniş video seçenekleri ile müzik ve film gibi unsurların izlerken aynı zamanda bunlarla ilgili benzer videoları ve kişisel klipleri izleyebileceğiniz veya görebileceğiniz bir sitedir.

YouTube jargonu olarak bilinen Youtuber terimi YouTube’da video çeken ve düzenli olarak yayınlayan bunu şekilde geçimini sağlayan insanlarca kullanılan bir terimdir. YouTube jargonunda Direktör kelimesinin anlam, deneyimli yapımcılar için oluşturulmuş bir terimdir. Video boyut şeklinde tasarlamalarla karşımıza çıkan bu jargon oldukça yaygındır. YouTube jargonunda reporter uygunsuz kanalları rapor eden kullanıcılar için kullanılan bir terimdir. Bir video paylaşım sitesi olarak YouTube kişisel olarak herkesin içeriklerin paylaşıldığı ve kendi bir futbolu Tutabilecek kadar yayın yapılmasına izin verilen bir platformdur.

Dünyada yeni yeni popülerleşen bu mecra içerikler dolayısı ile insanların kişisel olarak kendi videolarını paylaşılabilecek bir yerde özellikle internet senin bu kadar popülerleşti. 2010 yılından sonra YouTube önemli bir yere geldi. Çünkü video içerikleri dolayısıyla insanlar internete daha fazla bağımlı hale geldiler. YouTube’ dan içerik üreticiler telif hakkı dolayısı ile para kazanır. Yüklenen videoların altındaki yorumlar silinebilir- kaldırılabilir- yorum eklenebilir- yorumlar beğenilebilir- videoyu beğenebilir- beğenmeyebilir- videonun sahibi olan kanal ile ilgili abone olunabilir. Takip edilebilir gibi özellikler mevcuttur.

Yorum gönder