×

Dropshipping Açmanın Maliyeti Nedir?

Dropshipping Açmanın Maliyeti Nedir?

Dropshipping özellikle e-ticaret alanında son yıllarda en çok gelişme gösteren kulanım modellerinden birisidir. Dropshipping’in maliyetini hesaplamaya geçmeden önce bu kavramın tam olarak ne olduğundan bahsedelim ve daha sonra dropshipping açmanın olumlu ve olumsuz tarafları; aynı zamanda maliyet hesapları üzerinde duralım:

Dropshipping Nedir?

Dropshipping nedir? Öncelikle dropshippingin internet satışı ile ilgili kolaylık sağlamayı amaçlayan bir yöntem olduğundan söz edebiliriz. Öyle ki e-ticaret alanında artık sayısız sanal mağaza ve neredeyse sayısız çeşitlilikte ürün yer almakta.

Peki, bu ürünlerin esasen nerede bulunduğunu ve depolama olarak hangi alanların kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? İşte dropshipping tam da bu alanda devreye giriyor. İnternet dünyasında çevrimiçi olarak hizmet veren mağaza işletmelerinin tercihe göre kullanabileceği bir depolama sistemi olarak tarif edilen dropshipping; sanal mağaza sahiplerinin yalnızca depolama masraf ve sorumluluğundan kurtarmıyor; aynı zamanda kargolama ve envanter gibi farklı pek çok süreçte de kolaylık sağlayan bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Yani dropshipping bir bakıma e-ticaret iş alanına fayda sağlayan sistematik bir depolama hizmeti olarak düşünülebilir. Burada sanal mağaza sattığı ürünü stoklarda tutmaya çalışmayacak ve döküm işlemleri ile uğraşmayacaktır.

Dropshipping hizmeti olarak satılan ürünler; aynı zamanda satış yapıldıktan sonra kargolama da, bu depolama hizmeti veren yere ait olacaktır. Günümüzde bu hizmetlerden faydalanan çok sayıda dropshipping mağazaları bulunmaktadır.

Dropshipping mağazasının sunduğu olanaklar ile çalışmak pek çok e-ticaret satıcısı için faydalı olabilir. Özellikle bu alana yeni başlamış olan ya da başlamayı düşünen ve depolama ile ilgili hizmetlere; ayrıca maliyeti yüksek olmayan ya da sermayesiz olarak piyasaya girmek isteyen yatırımcılara hitap etmektedir. Şimdi dropshipping mağazası ile çalışmanın bazı olumlu yönlerine birlikte bakalım:

  • Sermaye Tasarrufu

Dropshippingin en büyük avantajları arasında gösterilen daha az sermayeyle çalışma imkanı; ilk akla gelen faydalardan birisidir. Depo kiralama, burada çalışması gereken kişilerin giderleri ve çok fazla ürün stoku gerekliliği gibi ayrıntılar dropshipping sisteminde yer almaz. Çok büyük depolama yatırımları olmadan da rahatlıkla çalışılabilir.

  • Kolaylık Sağlaması

E-ticaret alanının en faydalı taraflarından birisi; uzaktan satışı olanaklı kılması, zaman ve mekan açısından zorlukları ortadan kaldırılmasıdır. Bu anlamda e-ticaretin faydasına fayda katan ve yine uzaktan işlemleri mümkün kılan bir alan olarak dropshipping dikkat çekiyor. Kolaylık sağlamasının sebebi fiziksel olarak ürünlerle ve onların masraflarıyla uğraşma kısmını en aza indirmesidir.

  • Giderlerin Düşük Tutulması

Dropshipping için gerekenler düşünüldüğü zaman; depolama, envanter ve kargolama gibi hizmetlere nazaran çok daha düşük maliyetlere sahip olduğu görülebilir. Bu nedenle özellikle yeni başlayanlar için çok daha düşük maliyetlerden söz edilebilir. İlerledikçe iş durumuna bağlı olarak bu maliyetlerde de elbette yükselme olacaktır.

  • Konum Rahatlığı

E-ticaret işinin en faydalı taraflarından birisi olan konum rahatlığı ve istenilen yerden çalışabilme özgürlüğü; depolama hizmetlerine sunduğu faydalar nedeniyle dropshipping için de geçerlidir. Dropshipping alanında da tedarikçilerle doğru ve sağlıklı iletişim kurulabildiği sürece uzaktan ve farklı bölgelerden iş yapmak mümkündür.

  • Ürün Çeşitliliği Sunmak

Satılmak istenen ürünleri önceden satın alıp stoklama ve bunları saklama gibi yüksek maliyetler harcamadan da yapılabilmesinden dolayı çok daha fazla ürün çeşitliliği sunmak mümkün olmaktadır.  Eğer anlaşma yaptığınız tedarikçi söz konusu ürünü stoklarında bulunduruyorsa; sanal mağazanızda ek bir ödeme söz konusu olmadan satış yapma imkanı da bulunuyor.

Dropshipping Maliyet Süreci

Dropshipping maliyet süreci hakkında pek çok şey soruluyor. Özellikle ne kadar bir maliyetle uygulamadan faydalanabileceği merak konusu oluyor. Temel olarak söz edecek olursak; dropshipping de düşünüldüğü gibi yüksek maliyetler söz konusu değil.

Aslında yöntem olarak standart tedarik ve envanter süreçlerine bakarak daha uygun olması sebebiyle tercih ediliyor. Dropshipping sisteminin de kendine göre bazı maliyetleri oluyor. Özellikle dropshipping yapan tedarikçi ile anlaşma sürecinde belli bir ödeme gerekebilir.

Ancak bu durum bir işe girişirken stok yapılacak kadar çok ürün satın alma, depolama ve döküm hizmetlerini yürütecek kişilerle birlikte çalışma; aynı zamanda kargolama aşamalarıyla uğraşma gibi pek çok masraf ve zaman giderinden kazanılmasını sağladığı için, maliyetleri diğer yöntemlere nazaran çok daha düşüktür denilebilir.

Bilhassa e-ticaret alanına yeni başlarken az sermayeli şekilde yol alabilmek isteniyorsa; ürün stokuna ve depolama hizmetlerine ihtiyaç duyulmayan dropshipping tercih edilebilir.

Dropshipping Sistemi Nasıl Çalışır?

Dropshipping sistemi öncelikte depolama, envanter ve kargolama hizmet ve bedelleri ile ayrı ayrı uğraşmak istemeyenler için oluşturulmuş bir iş yöntemidir. Tedarik sürecinin bu aşamalarında e-ticaret mağazasının işini kolaylaştırmak ve bu alanda satış yapanlara fayda sunmak amacıyla oluşturulan dropshipping çalışma sisteminde ayrıca ürün stokuna gerek duyulmaz.

Çünkü hizmeti veren tedarikçinin depo envanter hizmetleri sunulur. Aynı zamanda genelde tedarikçi belli bir kargo firmasıyla anlaşmış olur ve e-ticaret satıcısı müşteriden gelen satış talebini tedarikçiye iletir.

Tedarikçi anlaşmalı olduğu kargo firması aracılığıyla ürünleri gönderir. Bu sayede dropshipping ile tedarik zincirinin çok önemli aşamalarından olan envanter, depolama ve kargolama gibi süreçler başarı ile gerçekleştirilir.

Ayrıca sanal mağaza sahibinin satışını en kısa yoldan ve rahatlıkla müşteriye ulaştırılması sağlanır. Dropshipping sistemi özellikle bu alanlarda iş yükünü azaltmak ve profesyonel bir firma ile çalışmak isteyenler için ideal bir yöntemdir.

Yorum gönder