×

Faiz Geliri Almak Haram Mıdır?

faiz geliri almak haram mıdır

Faiz Geliri Almak Haram Mıdır?

Faiz getirisi ile kazanç elde etmek, günümüzde sıkça tercih edilen bir yatırım yöntemidir. Sayısız insan, vadeli mevduat hesapları aracılığıyla bankaya para yatırmakta ve vade süresince anaparasını arttırmaktadır. Ancak bu eylemlerin dini boyutunu düşünen insanlar faiz geliri almak haram mıdır sorusuna yanıt aramaktadır.

Faiz geliri almak, bankaya verilen paranın banka tarafından işletilmesi ve değerlenmesi sonucu müşterilere daha yüksek meblağlarda geri ödenmesi durumudur. Bu noktada mevduat hesabı kullanmak bir nevi bankaya borç vermek ve geri ödemesini faizi ile almak gibi düşünülebilmektedir. Ancak bilinmesi gerekir ki, hem faiz almak hem de faiz vermek İslam dininde haram olarak kabul edilmektedir.

faiz geliri almak haram mıdır

Bankadan Faiz Almak Haram Mıdır?

Hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok tercih edilen yatırım türlerinden bir tanesi vadeli mevduat hesabı kullanmaktır. Zira bu hesap türlerini kullanan bireyler, herhangi bir risk faktörü ile karşı karşıya kalmadan paralarını değerlendirebilmektedir. İslam dinini benimseyen ve dininin gerekliliklerini göz önünde bulunduran bireyler, bankadan faiz almak haram mıdır diye düşünmektedir.

Bankadan faiz almak, dinimize göre hak edilmeyen bir parayı almak ile aynı şekilde değerlendirilmektedir. Hal böyle olunca bankadan faiz almak, tıpkı hak edilmeyen para kazanmak gibi haram olarak kabul edilmektedir.

Banka Faizi Haram Mı Diyanet?

Banka faiz getirileri, risk bulundurmadığı için sıkça tercih edilen yatırım ve birikim araçları arasında gösterilmektedir. Banka faizi haram mı diyanet konusu ile ilgili araştırma yapan bireyler bilmelidir ki, diyanet de bu getirinin haram olduğunu belirtmektedir.

Yapılan açıklamalarda, zorunlu olmadıkça faiz alınmamalı veya faiz ödenmemelidir. Bu bağlamda faizin zorunlu olduğu durumlar dışında hak edilmeyen bir meblağın alınıp verilmesi asla doğru değildir.

Faiz Ödemek Haram Mı Diyanet?

Faiz işlemesi üzerinden para kazanmak kadar, faiz ödenin haram olup olmadığı da merak edilen konular arasındadır. Son zamanlarda sıkça yapılan faiz ödemek haram mı diyanet araştırması, pek çok Müslüman bireyin ilgisini çekmektedir.

Faiz ödemek, tıpkı faiz almak gibi haram olarak kabul edilmektedir. Zira İslam kitaplarında da açıkça belirtildiği üzere faizin her türlüsü günahtır. Bu nedenle pek çok İslam âlimi, kredi çekilmesini hoş karşılamamaktadır. Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda dahi, hem faiz almak hem de borç yapıp faizi ile geri ödemek doğru olmamaktadır.

Yasal Faiz Haram Mı?

Yasal faiz, sayısız insanın mecburi olarak ödemek durumunda kaldığı bir borç türüdür. Yasal faizler, ödemelerin gecikmesinden kaynaklı olarak banka tarafından yansıtılan bir bedeldir. Bu noktada yasal faiz haram mı soruları yöneltilmektedir. Yasal faiz, her ne kadar zorunlu olarak talep edilen bir ücret olsa dahi, alınması doğru olmayan bir paradır.

İslam dininde faizin her çeşidi günah ve haram olarak kabul görmektedir. Bu doğrultuda yalnızca faiz getirisi almak ya da kredi çekip faizli ödemek değil, yasal faiz ödemek de haram olmaktadır. Günümüzde neredeyse her bankanın talep ettiği faiz haramdır.

Faiz Neden Haram?

Faizin neden haram olduğu ile ilgili merak içerisinde olan insanlar, faizin insanların hak etmediği bir geliri almalarından dolayı bu getirinin haram olduğunu bilmelidir. İslam dininde meşru fazlalık olarak değerlendirilen faiz, hem alan hem de ödeyen için haram kabul edilmektedir. Zira daha önce de belirtildiği üzere faiz hak edilmeyen bir ücrettir. Hak edilmeyen bir parayı harcamak ya da hak etmeyen birine faiz ödemek İslam dinini benimseyen bireylere yasaklanmıştır.

Yorum gönder