×

Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?

Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır

Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?

Mevduat hesabı açarak parasını değerlendirmek isteyenler, bankaların faiz oranları ne kadar ve nasıl hesaplanır gibi soruları sıkça sormaktadır. Burada öncelikle her bankanın farklı orana sahip olduğundan bahsetmek gerekir. Dolayısıyla hepsini tek tek inceleyerek, size en uygun olanı belirlemeniz gerekir.

Para, döviz ve kıymetli madenlere verilen bir isim olan mevduatın, firmalar veya kişiler adına bu tür yatırımları sorunsuz bir şekilde kaydedilmesi için hesaplar açılmaktadır. İki tür mevduat olup, bunlardan ilki vadesizdir. Bu seçenekte para istenildiği zaman sorunsuz şekilde çekilebilir. Fatura ödemeden, para transferine kadar çeşitli özellikleri de vardır. Dolayısıyla saklama hesabı olarak öne çıkar.

Vadeli hesaplar ise farklı vade seçenekleri halinde açılır. Bu süre müşteriler tarafından belirlenir ve her banka farklı faiz oranlarıyla, faiz üzerinden kazanç elde edilmesini sağlar. Burada bir karşılık beklenmekte olup, vadeden önce çekilmek isterse bazı sonuçlar vardır. Burada faiz hakkı kaybedilebilir ya da faizden indirim gerçekleştirilebilir.

Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır

Mevduat Faiz Hesaplama

Günümüzde her banka kendi sitesinde faiz oranlarını vermekte ve hesaplama araçlarını bulundurmaktadır. Dolayısıyla tercih etmeyi düşündüğünüz kurumun resmi sitesini incelerseniz, gerekli hesaplamayı kısa sürede yapma imkânınız vardır. Ancak kendiniz de hesaplamak istiyorsanız,

  1. Anapara x faiz oranı x vade (gün) / 36500,

Formülünü kullanarak, brüt hesabı kolayca yapabilirsiniz. Ancak bilmeniz gereken, mevduat hesaplarından bir verginin de alındığıdır. Dolayısıyla elde ettiğiniz bu rakam, net miktara dönüştürülmelidir. Aşağıda verdiğimiz tablo, konu hakkında oranları bulundurmaktadır;

Vade 6 aya kadar 6 ay ile 1 sene 1 sene üzeri
Altın katılım Yüzde 15 Yüzde 15 Yüzde 18
Türk Lirası Yüzde 5 Yüzde 3 Yüzde 0
Dolar ve Euro Yüzde 20 Yüzde 20 Yüzde 20

Tablo 1: Mevduat hesabı vergisi oranları

Eğer ne kadar gelir ödeyeceğinizi merak ediyorsanız, bunu hesaplamak için gerekli formülü bilmeniz yeterlidir.

Mevduat Faizi Vergisi Nedir?

Günümüzde birçok kişi mevduat faizi hesaplama sorgusunu aratmaktadır. Ancak öncesinde bunun ne olduğu da bilinmelidir. Bahsettiğimiz üzere mevduat hesabı vadeli ve vadesiz olmak üzere ayrılmaktadır. Vergi bunlardan vadeli olanlarda alınmaktadır.

Bu tür hesaplardan kazanılan gelir, kişilerin hesabına aktarılmadan önce alınmaktadır. Burada en çok merak edilenler biri, verginin anapara üzerinden olup olmadığıdır. Ancak burada endişelenmeniz gerekmez. Zira burada hesaplama anaparadan değil, faiz sonucu elde edilen kazançtan kesilmektedir.

Buna ek olarak, müşterilerin devlete bu vergiyi ödemek için bir işlem yapması da gerekmez. Zira bankalar devlete bunu ödemektedir. Anapara hariç tutulmakta olup, maliyeye toplu şekilde aktarımı yapılır.

Mevduat Faiz Vergisi Hesaplaması

Mevduat hesabı açmak, yatırım yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği seçenekler arasındadır. Burada bir vergi de alınmakta olup, hesaplamak istiyorsanız belirli bir formülü vardır. Bu üç farklı türde olup günlük, aylık ve yıllık şeklinde ayrılmaktadır.

Faiz geliri üzerinden hesaplanmakta olan bu vergi, beyan usulü şeklinde ödenmez. Bahsetmiş olduğumuz formül şöyledir;

  1. Yıllık faiz getirisi= (anapara / 100) x (faiz oranı) x yıl sayısı
  2. Aylık faiz getirisi= (anapara / 100) x (faiz oranı / 12) x ay sayısı
  3. Günlük faiz getirisi= (anapara / 100) x (faiz oranı / 365) x gün sayısı

Burada ilgili alanlara ne kadar anapara yatıracaksanız, bunun üzerinden size teklif edilen faizi hesaplamanız gerekir. Bunun sonucunda vergi hesaplamasını kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız, bankanızdan destek alabilirsiniz.

Yorum gönder