×

Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

mevduat hesabı nasıl açılır

Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Birikim yapmak ve anaparasını faiz ile arttırmak isteyen vatandaşlar, mevduat hesabı açmayı planlamaktadır. Bu bağlamda en çok yöneltilen sorulardan bir tanesi de mevduat hesabı nasıl açılır olmaktadır. Mevduat hesabı, hemen hemen her banka üzerinden açılabilen bir hesap türüdür. Üstelik bu hesap türüne sahip olmak için yapılması gereken adımlar vadesiz hesap ile benzer olmaktadır.

mevduat hesabı nasıl açılır

Mevduat Hesabı Açmak İçin Yapılması Gerekenler

Mevduat hesabı açmak ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen bireyler, öncelikle banka şubelerine ek olarak internet bankacılığı uygulamalarını ve banka müşteri hizmetlerini tercih edebileceklerini bilmelidir. Bu sayede evden dahi çıkmadan vadeli hesap sahibi olmak mümkündür. Aşağıdaki listede bankalar üzerinden mevduat hesabı açabilmek için yapılması gerekenler belirtilmektedir.

  • Öncelikle hangi banka üzerinden mevduat hesabı açmak istediğinize karar vermeniz gerekecektir. Bu noktada banka faiz oranlarını araştırarak avantajlı bankaları öğrenebilirsiniz.
  • Daha sonra bankanın müşteri hizmetlerini arayabilir, mobil uygulamasını indirerek başvuru talebinde bulunabilir ya da direkt olarak seçtiğiniz bankanın şubesine giderek işlem yapabilirsiniz.
  • Temsilcinizden alacağınız bilgilere göre hangi hesap türünü tercih edeceğinize de karar verebilir ve faiz oranları ve yatırım şartları hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Son olarak ise bankanız tarafından istenen bilgileri vererek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen işlemler bankadan bankaya değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak bilinmesi gerekir ki, mevduat hesabı nasıl açılır diye düşünen bireyler, hangi bankayı tercih ederse etsin, temel olarak yukarıdaki işlemleri yaparak bu isteklerini gerçekleştirebilmektedir.

Mevduat hesabı açabilmek için gerekli olan noktalardan biri de 18 yaşının üzerinde olmaktır. 18 yaşına erişmiş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, mevduat hesabı sahibi olabilmektedir. Hesabınızı açtıktan sonra hesap kartınızı alabilir ve resmi olarak mevduat hesabınızı yönetebilirsiniz.

Vadeli Hesap Açma Limiti

Vadeli hesap sahibi olmak isteyen bireylerin en çok merak ettiği konulardan biri de vadeli hesap açma limiti olmaktadır. Vadeli hesaplarda faiz getirisi kazanmaya başlayabilmek için belirli bir anaparanız olması gerekmektedir. Aksi halde vadeli hesap açsanız bile faiz işlemesi olmayacaktır.

Vadeli hesap açma limitleri, her bankada aynı olmamaktadır. Ancak genellikle 1.000 ya da 10.000 TL asgari limit belirlenmektedir. Vadeli hesap açmadan önce bankaların alt yatırım limitlerini araştırmanız ve bu doğrultuda hareket etmeniz tavsiye edilmektedir. Aksi halde istediğiniz faiz getirisini elde edemeyebilirsiniz.

Mevduat Hesaplama

Vadeli hesap sahipleri, risk faktörü olmadan faiz getirisi kazanabilmektedir. Üstelik hesabı açmadan önce bu getiriler öğrenilebilmektedir. Mevduat hesaplama işleminde vade, faiz oranı ve anapara tutarı baz alınarak bir hesaplama yapılmaktadır.

Mevduat hesaplaması yapmak ve vade sonunda ne kadar kazanç elde edeceğini öğrenmek isteyen vatandaşlar, bankaların faiz hesaplama panellerinden yararlanabilmektedir. Bunun yanı sıra faiz oranı, anapara tutarı ve belirlenen vade birbiri ile çarpılıp 36500 sayısına bölündüğü zaman da mevduat hesaplaması yapılabilmektedir.

Vadesiz Mevduat Nedir?

Yatırım amacıyla banka hesabı açmak isteyen bireyler, mevduat hesabına yönelmektedir. Ancak faiz getirisi için hesap açmayacak bireyler, vadesiz mevduat hesaplarına yönelmektedir. Vadesiz mevduat nedir sorusuna bir yanıt arayan bireyler, bu hesap türünde herhangi bir faiz getirisi olmadığını bilmelidir. Zira bu hesap türünde bankaya yatırılan para istenildiği zaman kullanılabilmektedir.

Vadesiz mevduat hesabı üzerinden EFT, havale, para yatırma, para çekme gibi bankacılık işlemleri yapılabilmektedir. Bu nedenle bu hesap türü normal bir banka hesabından farksız olmaktadır. Ancak birikim ve yatırım amacı için açılacak hesaplar mutlaka faiz işleyen türden yani, vadeli mevduat hesabı olmalıdır.

Yorum gönder