×

Mevduat Hesaplanması Nasıl Yapılır?

Mevduat Hesaplanması Nasıl Yapılır

Mevduat Hesaplanması Nasıl Yapılır?

Banka üzerinden açılan mevduat hesaplarında faiz verilirken aynı zamanda oluşturulan stopaj oranı kadar mevcut bir kesinti yaşanır. Bu durumdan dolayı mevduat vergisi verilmesi gerekmiyor. Bankalarda bulunan mevduat hesaplarının faizi sayesinde oluşan kazancından müşteri hesabına yatmadan önce belli bir kesinti yapılır. Buna stopaj kesintisi denir.

Gerçekleşen stopaj ana para üzerinden yapılmaz. Vade sürecinde oluşan paradan alınır. Bu paralar kesildikten sonrasında ise devlete ödenmesi sağlanır. Yani banka kullanıcısının hiçbir ödeme yapmasına gerek kalmıyor

Mevduat Hesaplanması Nasıl Yapılır

Mevduat Vergisi Hesaplanması

Mevcut mevduat hesapları üzerinde bulunan vergi ve faiz kazançları kullanılarak hesaplama gerçekleşir. Stopaj ile bu vergi alınır. Yapılan mevduat vergisi hesaplama işleminde anapara değil faiz geliri baz alınır. Oluşan bu durum sonucunda belirli oranda bulunan vergi düşer ve ana paranın net kazancı gerçekleşir. Faiz kullanıldığı için mevduat faiz geliri oldukça önemli bir durumdur. Mevduat faizi hesaplama formülleri;

  • Aylık faiz hesaplanması formülü; (Anapara ÷100) × (Faiz oranları÷12) X vadeli ay sayısı
  • Günlük faiz hesaplanması; (Anapara ÷100) × (Faiz oranları ÷ 365) × gün sayısı
  • Yıllık faiz hesaplanması; (Anapara ÷ 100) × (Faiz oranları) X yıl sayısı , formüller kullanılarak gerekli hesaplama gerçekleşir.

Mevduat Hesabı Faiz Oranları Nedir?

Her bankanın kendi bankası için kullandığı sabit bir faiz oranını bulunur. Aynı zamanda bazı bankalar kullanıcıları için özel olarak kullanılan mevduat hesabı faiz oranları bulunur. Ana banka olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ana asgari faiz oranları belirlenir.  Belirlenen oranlar mevcut şartlar ile  müşterilere sunulmaktadır.

Bankalar tarafından mevduat hesapları açmak isteyen tüm kullanıcılara yardım edilir. Hesap açmak isteyen kişi her banka ile bire bir görüşme yapmalıdır. Çünkü her banka kendine ait bir faiz oranı sunar.  Fakat mevcut asgari faizler altında bir değer verilmesi imkansızdır.

Vadeli Hesaplardan Vergi İstenir Mi?

Mevcut vadeli mevduat hesap faiz oranı hesaplandı zaman vergi de ortaya çıkacaktır. Vergi oranı mevcut faiz be vade süresi ile ilişkilidir . Genellikle %10 civarında değişkenlik bulunur . Gerekli hesaplamalar yapılırken kullanıcılar da bu durumla ne kadar kar olacağını öğrenebilir, gerekli tüm hesaplamaları kolaylıkla yapabilirsiniz.

Hesaplamalar konusunda bileşik faiz hesaplanması çok sık karşımıza çıkar. Bileşik faiz mevcut bir dönem içerisinde toplam anapara ve beraberinde faiz miktarının birim dönemler şeklinde anapara üzerine eklenmesi ve mevcut son tutar üzerinden gerekli faiz hesaplamalarının gerçekleşmesidir. Böylece bir dönem sonrasında faize faiz şeklinde bir ödeme gerçekleşir.

Bu konu içerisinde yer alan diğer bir kavramı ise basit faiz hesaplanması oluyor. Bu hesaplamaya göre basit faiz mevcut paranın sadece bir dönem olarak kullanılmasından sonra elde edilen faiz anlamına gelir. Normal faiz olarak da adlandırılır.

Yorum gönder