×

Vadeli Mevduat Hesabının Süresi Dolmadan Para Çekilirse Ne Olur?

Vadeli Mevduat Hesabının Süresi Dolmadan Para Çekilirse Ne Olur

Vadeli Mevduat Hesabının Süresi Dolmadan Para Çekilirse Ne Olur?

Yatırım günümüzde birçok kişinin ilgisini çekmekle beraber, mevduat hesapları özellikle kullanılmaktadır. Vadeli hesap bozma vade süresinin bitiminde bozulmakla beraber, birçok kişi zaman gelmeden bozdurma yoluna gidebilmektedir.

Bunun en büyük nedeni, kişilerin acil bir ihtiyaca girmiş olmasıdır. Burada bilmeniz gereken, işlemin yapılabileceğidir. Ancak sonucunda iki durum ortaya çıkacaktır. İlki faiz getirisinin elde edilememesi, ikincisi ise faizden indirim yapılmasıdır. Zira banka ile aranızda gerçekleştirilen faiz anlaşması devreden çıkar.

Dolayısıyla bozdurmadan önce iyi düşünmeniz ve tüm seçenekleri değerlendirmeniz gerekir. Her bankanın bu konudaki uygulaması farklı olduğu için, iletişime geçerek ayrıntılı bilgi almanız mümkündür.

Vadeli Mevduat Hesabının Süresi Dolmadan Para Çekilirse Ne Olur

Mevduat Hesabı Nedir ve Nasıl Açılır?

Mevduat para, değerli maden ve döviz gibi öğelere verilen bir isim olup, ikiye ayrılır. Bunlar vadeli ve vadesizdir. Vadeli olan, faiz sonucu kişilere bir getiri sağlar.

Eğer bir miktar paranız varsa ve zaman içerisinde değerlenmesini istiyorsanız, pasif bir getiri oluşturur. Bunun için tek yapmanız gereken, hangi bankanın ne kadar oran verdiğidir. Dikkat etmeniz gereken her bankanın bu oranları aynı sunmadığıdır.

Dolayısıyla bazıları, diğerlerine göre daha yüksektir. Bu sebeple hepsi incelendikten sonra hangisi size uygunsa, şubeye giderek gerekli işlemleri yapmanız gerekir. Ancak,

  1. Mobil bankacılık,
  2. Telefon bankacılığı,
  3. İnternet bankacılığı,

Üzerinden de işlem gerçekleştirilebilir. Bazı bankalar, internet ve mobil üzerinden açılan hesaplara daha fazla faiz teklif etmektedir.

Mevduat Hesabı Hangi Türlere Sahiptir?

Günümüzde birçok kişi vadeli hesap bozma işlemini farklı sebeplere dayanarak yapmak ister. Burada öncelikle türlerin ne olduğuna değinilmelidir. Zira açarken buna dikkat ederseniz, zamanından önce çekmek isterseniz daha uygun seçenekler bulabilirsiniz. Bu türler ve kısa açıklamaları şöyledir;

  1. Çeyiz hesapları: Devlet tarafından da destek alan bu seçenek, uzun vadeli bir biriktirme seçeneğidir. Bir takım şartlar oluşturulursa faiz kazancına ek olarak devlet katkısı da vardır.
  2. Dönem ödemeli: Bu türde vade bir yıl olarak belirlenir. Böylece dönemsel olarak faiz getirisi elde edilebilir.
  3. E-vadeli hesap: Eğer internet veya mobil seçenekler üzerinden işlem yapılmışsa, bu tür hesaplara e-vadeli hesap adı verilir. Bir takım bankalar bu durumda daha fazla faiz önerir.
  4. Hoş geldin: Eğer ilk kez mevduat hesabı kullanılacaksa, bu kişilere özel olarak sağlanır.
  5. TL-Döviz-Altın Vadeli: Bu seçenekte Türk Lirası, döviz ve altın yatırımları değerlendirilebilir.

Bunların hepsi farklı özelliklere sahip olup, ani karar vermeden tüm detaylarını incelemeniz gerekir.

Mevduat Hesabından Ne Kadar Vergi Alınır?

Mevduat hesabı açılmışsa ve vadeliyse bir faiz kazancı söz konusudur. Dolayısıyla bu kazançtan alınan bir vergi vardır. Burada anapara üzerinden kesinti yapılmamakta olup, vadenin uzunluğu ne kadarsa değişmektedir. Hesaplarken,

  1. Günlük faiz getirisi= (anapara / 100) x (faiz oranı / 365) x gün sayısı
  2. Yıllık faiz getirisi= (anapara / 100) x (faiz oranı) x yıl sayısı
  3. Aylık faiz getirisi= (anapara / 100) x (faiz oranı / 12) x ay sayısı

Formülleri kullanılır.

Vadeli Hesaba Para Yatırmak Vadeyi Bozar Mı?

Belirtmiş olduğumuz üzere mevduat hesabından para çekmek vadeyi bozarak farklı sonuçlara sebep olmaktadır. Ancak birçok kişi vadeli hesaba para yatırma vadeyi bozar mı sorusunu da merak etmektedir.

Bunun temel sebebi, kişilerin ek para yatırarak, daha fazla kazanç sağlamak istemesidir. Ancak vadeli açılan bir hesap faizlendirilirken, limitler üzerinden hareket edilir. Dolayısıyla ek para yatırmak vade bozucu bir etmen olabilir.

Dolayısıyla bankanız ile iletişime geçerek bu konuyu ayrıntılı bir şekilde sormanız gerekir.

Yorum gönder