1 Yılda Borç Kapatmak Ve Para Biriktirmek
Günümüzde birçok kişinin bankalara veya çevresine borcu vardır. Bu durumda 1 yılda ne kadar para biriktirilir ve borç nasıl kapatılır gibi sorular sıkça sorulur. Zira her insan hem borcunu kapatmayı, hem de birikim sahibi olmak ister. Bu mümkün değil gibi görülse de, gerekli önlemlerin alınmasıyla oldukça kolaydır.
Eğer aşağıdaki maddeleri tek tek uygularsanız hem borcunuzdan kurtulabilir, hem de para biriktirebilirsiniz;
- Gelirleri ve giderleri hesaplamak
- Borçların ne kadar olduğunu hesaplamak
- Borçları kartopu etkisiyle ödemek
- Tasarrufa gitmek
Ancak birikimin yüksek seviyelerde olmayacağı da bilinmelidir. Lâkin kararlı ve sabırlı bir şekilde devam ederseniz, yılın sonunda hem borcunuzu kapattığınızı, hem de düşük de olsa kenara para bırakabilirsiniz.
1. Gelirleri Ve Giderleri Hesaplamak
Gelir gider hesaplaması yapmak, para biriktirmenin temelidir. Zira cüzdanınıza her ay sabit ne kadar girdiğini ve çıktığını bilmiyorsanız, borç ödeme ve para biriktirmeyi istediğiniz gibi yapamazsınız. Peki, giderler içerisinde neler alınır? Bunlar şu şekilde verilebilir;
- Zorunlu giderler (Kira, faturalar)
- Ekstra harcamalar
- Market harcamaları
- Borçlar
Ardından da paranızı ne şekilde harcayacağınızı hesaplamak gelir. Burada zorunlu giderler ve borçlar için ayrı paralar konulmalıdır. Ekstra ve market harcamaları ise mümkün oldukça kısıtlanmalıdır. Sıfırdan para biriktirmek istiyorsanız, bu şekilde başlayabilirsiniz.
2. Borçların Ne Kadar Olduğunu Hesaplamak
Eğer borcunuz varsa, öncelikle ne kadar olduğunu ve nerelere ödendiği hesaplanmalıdır. Para biriktirme yolları nedir diye araştırıyorsanız ve borcunuz da varsa atlanmaması gerekir. Zira bazen hatalı hesaplamalar yapılabilir.
Bu sayede her ay ne kadar ayırmanız gerektiğini tespit ederek, arttırdıklarınızı banka hesabınıza atabilirsiniz.
3. Borçları Kartopu Etkisiyle Ödemek
Peki, borçlar nasıl ödenir? Borcu olan birçok kişi bu soruyu merak eder. Genel olarak incelendiğinde, birçok kişinin en yüksek olan borcu kapatma yoluna gittiği görülür. Ancak bunun yerine kartopu etkisini kullanma önerilir.
Burada en düşük borçtan başlanarak, kısa sürede kapatılır. Bunun getirisi olarak cebinizde daha fazla para kalır. Ayrıca bir borçtan kurtulmak, psikolojik anlamda rahatlama da sağlar. Bir tanesi bitince de en düşük olan ikinci borca geçilir.
Böylece yavaş yavaş bankada para biriktirme de yapılabilir. Zira kapatılan bir borç, maaşınızdan size daha fazla kalmasına yardım eder.
4. Tasarrufa Gitmek
Para biriktirmek sadece yetişkinler için de önemli değildir. Zira kolay para biriktirme yolları öğrenci olanlar için de önemlidir. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Eğer borcunuz da varsa ilk olarak dikkat etmeniz gereken madde tasarruftur. Bu farklı kalemler halinde ele alınabilir;
- Su faturalarından tasarruf
- Elektrik faturalarından tasarruf
- Isınmadan tasarruf
- Gereksiz market harcamalarından tasarruf
Burada dikkat etmeniz gereken çok sayıda madde vardır. Kombilerin önünü kapatmamak, odanın daha kolay ısınmasını sağlar. Beyaz eşyaların A sınıfı olması ve gereksiz ışık kullanılmaması elektrik faturalarını etkiler.
Banyo yaparken suyu verimli kullanır ve ziyan etmezseniz, büyük bir tasarruf yapılabilir. Örneğin 1 dakika az durmak, 9 litre gibi bir suya eşittir. Market alışverişleri ise toplu halde yapılmalı ve listeye göre hareket edilmelidir. Böylece ay sonunda size kalan para da yükselir.
Yorum gönder