×

Acil Durum Fonu Nasıl Oluşturulur?

Acil durum fonu

Acil Durum Fonu Nasıl Oluşturulur?

Ekonomik şartlar bakımından bazen daha tedbirli olmak gerekebilir. Günün piyasa koşulları ya da kişisel farklı masraflar farklı masraf hesaplaması yapmayı gerekli kılabilir. Kimi zaman sürpriz bir masraf çıkabilir veya acil olarak belli bir yere ödeme yapmak gerekli olabilir. Bu durumda bir kenarda acil durum için oluşturulmuş bir fon olduğu takdirde; ani ihtiyaç ve masraflara karşı çok daha hazırlıklı olunabilir.

Acil durum fonu oluşturmak; hem ani ihtiyaçlar harcanabilecek bir ek tedbir olacaktır hem de psikolojik olarak da acil masraflar için bir rahatlık alanı oluşturacaktır. Şimdi acil durum fonunun mantıken ne anlama geldiğine ve acil durum fonları oluşturmanın en temel noktalarına bakalım:

Acil durum fonu

Acil Durum Fonu Ne Demek?

Acil durum fonu demek; beklenmedik ve ani bir durumda harcayabilmek için önceden bir tedbir oluşturularak , bu yönde belirli bir bütçe ayırmak demektir.

Acil Durum Fonu ve Faydaları

Ani durumlarda; borç para aramamak ya da bankadan yüksek faizlerle borç almamak adına; ayrıca gereksiz yere strese girmemek için çok faydalı ve gerekli bir hesap yöntemidir. Acil durum fonunun kullanılabileceği farklı bazı örneklere göz atalım:

  • Ani ve beklenmedik sağlık masrafları için
  • Bir anda bozulan ve yüksek masraflı olabilen ev eşyalarını yenilemek için
  • Şu an içinde bulunduğumuz pandemi süreci gibi hiç hesapta olmayan ve farklılaşan hayat koşullarında tedbir almak için
  • Aracınız varsa, bozulma veya sigorta gibi ek masraflarını karşılamak adına
  • Ya da işsizlik gibi beklenmedik bazı durumlarda kullanılmak üzere; acil durum fonuna başvurulabilir.

Acil Durum Fonu Tutarı Ne Kadar Belirlenmelidir?

Acil durum fonu; tabii ki içinde bulunulan kişisel ve ailesel koşullara göre belirlenir. Standart bir tutardan ziyade; hane için bir süre yetebilecek kadar bir potansiyel gider miktarı belirlenmelidir. Bu noktada özellikle hanenin normal aylık harcama giderleri üzerinden 6 aylık kadar bir harcama tutarı ayırmak; olası pek çok sürpriz masraf için yeterli bir acil durum tutarı olacaktır.

Bu anlamda önemli noktalardan bir diğeri de; acil durum için ayırabileceğiniz miktarı tespit edebilmek adına; aylık giderlerin belirlenmiş olması gerektiğidir. Yani acil durum bütçesi belirleyebilmek için, genel bir bütçe takibi yapmak da önemli olacaktır. Acil durum tutarında kast edilen aylık gider miktarı; kira, yol ve faturalar gibi asli ve temel ihtiyaçlar üzerinden belirlenmelidir.

Acil Durum Fonu Belirlerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Acil durum fonunu oluştururken önemli olan noktalardan birisi; kişi ya da aileni giderlerine göre bir tutar belirlemesi yapmaktır. İdeal olarak bir hanenin 6 aylık ihtiyaç tutarından başlatılan miktar; öznel ihtiyaçlara göre değişik şekilde oluşturulabilir.

Aynı zamanda acil durum fonunu oluştururken; neyin gerçekten ihtiyaç neyin keyfi harcama ya da ikincil ihtiyaç sınıfına girdiğini iyi bilmekte fayda var. Bu durum  doğru bir bütçe hazırlamak adına önemlidir. Bu durumda daha doğru ve yeterli bir acil durum miktarı belirlemek mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra; bu bütçeyi oluşturmak için; en rahat şekilde tespit yapılabilir. Acil durum fonunu oluşturabilmek adına belli bir tasarruf hedefi belirlemek de faydalı bir işlem olacaktır.

Yorum gönder