×

Bireysel Emeklilikle Birikim Yapılır mı?

bireysel emeklilikle birikim yapılır mı

Bireysel Emeklilikle Birikim Yapılır mı?

Bireysel Emeklilik Sistemi ya da BES, birçok insanın katıldığı sistemlerden biridir ve bireysel emeklilikle birikim yapılır mı sorusuna en iyi cevaplardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Aktif çalışma içerisinde olan kişiler, BES prim ödemeleri ile emeklilik adına bir fon üzerinden birikim yapabilmekte ve bu sayede ilerleyen dönemlerde kullanabilecekleri miktarda fona kavuşmuş olmaktadır. Peki ama Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) tam olarak nedir ve BES ile birikim yapmak için atılması gereken adımlar nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Devlet katkısı ile destelenmekte olan tasarruf ve birikim modellerinden biri olan Bireysel Emeklilik Sistemi, sisteme her ay belirli miktarda fonun aktarılması ile işlemektedir. Tasarruf yöntemi olarak ön plana çıkan Bireysel Emeklilik Sistemi, çalışma süreci içerisinde kişilerin sistemli bir şekilde birikim yapmasını mümkün kılmaktadır. Sosyal Güvenlik Sistemine ek bir gelir elde etmek isteyen kişiler, Bireysel Emeklilik Sistemi üzerinden birikimlerini gerçekleştirmekte ve SGK’dan gelecek emeklilik maaşına ek bir ücret kazanma şansına kavuşmaktadır.

bireysel emeklilikle birikim yapılır mı

Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Katılabilir?

Bireysel Emeklilik Sistemine fiil ehliyetine sahip insanlar katılabilmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun öngördüğü şekilde ayırt etme gücüne sahip olan ve kısıtlı olmayan 18 yaş üstü bireyler, fiil ehliyetine sahiptir. 18 yaş üstü fiil ehliyetine sahip bireylerin tamamı, Bireysel Emeklilik Sistemine katılabilmekte ve bireysel emeklilik ile birikim gerçekleştirebilmektedir.

Bireysel Emeklilikle Birim Yapılır mı?

Birçok insan, Bireysel Emeklilik Sisteminin mantığını kavramaya çalışmakta ve sistem üzerinden birikim yapılıp yapılmadığını merak etmektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi, aslında her ay belirli miktar paranın bir fona aktarılması olarak düşünülebilir. Profesyonel bir şekilde birikim yapılabilmesini mümkün kılar ve emeklilik döneminde ek bir gelir elde edilmesini olanaklı hale getirir.

Sistemde 10 yılını doldurmadan sistemden ayrılan kişilerden %15 kesinti yapılır fakat bireysel emeklilik 10 yıl sonra toplu para konusunda katılımcılara çeşitli avantajlar sağlar. 10 yıl belirlenen miktarda her ay sisteme ödeme yapılması sonrasında bireysel emeklilik hakkından yararlanılır. Bu bağlamda katılımcıların bireysel emeklilik sistemi dahilinde emekli olabilmeleri için belirlenen şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.

Bireysel Emeklilik Birikim Hesaplama

Bireysel Emeklilik birikim hesaplamanın çeşitli yöntemler dahilinde yapılabileceğini ifade etmek olanaklıdır. Pek çok insan, bireysel emeklilik 10 yıl sonra ne kadar para alırım sorusu üzerinden çeşitli araştırmalar gerçekleştirmektedir. Bireysel emeklilik ürünlerinde, genel olarak asgari katkı payı tutarları tanımlı bulunmaktadır. Bu bağlamda bireylerin belirlenen kriter üzerinden minimum ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekir. Öte yandan herhangi bir üst limit bulunmamaktadır.

Bireylerin, belirlenen koşullar dahilinde en az 10 yıl ödeme yapmaları gerekmekte olup bu süre sonunda şartlar sağlandığı zaman emekli olunabilmektedir. 10 yıl dolmadan da sistemde yer alan miktarın çekilmesi mümkün olsa da süre dolmadan çekimlerde %15 kesinti yapılmaktadır. Emekli olmak istemeyen bir kişi, istediği zaman sistemden belirli koşulları yerine getirmesi durumunda ayrılabilmektedir. Emeklilik hakkının elde edilmesinden sonra ise birikimlerin tek seferde yahut aylık geri ödeme ile alınması mümkündür. Bireysel emeklilik 10 yıl sonra ne kadar para alırım sorusu dahilinde kişilerin, ne kadarlık bir yatırım yaptıklarını bilmelerini, hesaplamalarını belirlenen yatırımlar üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Yorum gönder