×

Bu Ay Ne Kadar Para Harcadın Biliyor Musun?

bu ay ne kadar para harcadın biliyor musun

Bu Ay Ne Kadar Para Harcadın Biliyor Musun?

Her insan günlük olarak harcamalar yapmaktadır. Kimi harcamalar ihtiyaçlar için, kimi harcamalar ise istekler için yapılmaktadır. Harcamalarını planlamayan insanlar, bu ay ne kadar para harcadın biliyor musun sorusuna bir yanıt verememektedir. Zira plansız harcamalar, her zaman bütçeyi aşmakta ve borçları beraberinde getirmektedir.

bu ay ne kadar para harcadın biliyor musun

Harcama Planı Nasıl Yapılır?

İstek ve ihtiyaçlar için yapılacak harcamaların gelirinizi geçmesini istemiyorsanız, mutlaka bir harcama planı yapmanız gerekecektir. Harcama planı sayesinde gelirinizi daha iyi bir şekilde yönetebilir ve hatta birikim yapabilirsiniz. Harcamalarınızı planlayabilmek için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  1. Harcama yapabilmek için öncelikle haftalık ya da aylık gelirinizi belirlemeniz ve not etmeniz gerekmektedir.
  2. Daha sonra ihtiyaçlarınız için bu süreçte ne kadar para harcadığınızı not etmelisiniz.
  3. İsteklerinizin haftalık ya da aylık ne kadara mâl olduğunu mutlaka fark etmelisiniz.
  4. Gelir ve gider hesaplaması yaptıktan sonra gelirinizden arta kalan bir bütçe varsa onu da not almalısınız.

Yukarıdaki 4 adım, harcama planı oluşturmanızı sağlayacak bir taslaktır. Yukarıdaki adımları yapan bireyler, gelir ve giderlerini daha kolay bir şekilde hesaplayabilmektedir.

Eğer ihtiyaçlarınızdan çok isteklerinize para harcıyorsanız, bütçe yönetimi konusunda başarısızsınız demektir. Zira gelirinizin bitme sebebi isteklerinizse, kendinizi birikim yapmaktan alıkoyuyor ya da ihtiyaçlarınızı erteliyorsunuz. Bu nedenle gelir ve gider planınızdan isteklerinizin büyük bir bölümünü çıkartmanız gerekmektedir.

Eğer ihtiyaçlarınızı giderdiğiniz zaman geliriniz artmıyorsa, alışveriş planınızı değiştirmeniz ve kendinize ihtiyaç olarak belirlediğiniz giderleri gözden geçirmeniz gerekmektedir. Zira günümüzde pek çok insan ihtiyacı olduğunu düşündüğü ürünlere gereksiz para ödemektedir.

Harcamalar Nasıl Yönetilir?

Geliriniz size 1 aylık süreç boyunca yetmiyorsa, harcamalar nasıl yönetilir sorusunun cevabı sizin için oldukça önemli olacaktır. Gerek istek gerek ise ihtiyaç için harcadığınız parayı daha etkili bir şekilde yönetmek için yapmanız gerekenler aşağıdaki listede belirtilmektedir.

  • Market alışverişinizi gözden geçirmeniz gerekir. Zira marketlerin tamamı, müşterilere daha fazla para harcatma yöntemlerini kullanmaktadır. Bu nedenle pek çok insan market alışverişi esnasında gereksiz çoğu ürünü ihtiyaç görmekte ve satın almaktadır.
  • Neden para harcamaya meyilli olduğunuzu fark etmeniz gerekmektedir. Eğer sadece mutlu olabilmek için alışveriş yapıyorsanız, buna bir son vermeli ve çeşitli aktivitelere yönelmelisiniz.
  • Para harcarken kredi kartı kullanmamalısınız. Çünkü kredi kartından harcadığınız para sizin değil bankanın parasıdır. Borçlar ile baş etmek istemiyorsanız, kart kullanımına bir son vermeniz gerekmektedir.
  • Kredi kartı kullanmak pek çok insanda para harcamıyormuş hissi yaratmakta ve daha fazla satın alma işlemi yapılmasına neden olmaktadır. Bütçe yönetimi konusunda ciddi bir ol kat etmek isteyen bireyler kartlarını kullanıma kapatmalıdır.
  • Harcama yapmadan önce, yapacağınız bu harcamanın isteğiniz mi yoksa ihtiyacınız mı olduğunu düşünmelisiniz. Eğer alacağınız ürüne ihtiyacınız yoksa almak için birkaç ay beklemeniz tavsiye edilmektedir.
  • Harcama planı oluşturmakta zorluk çekiyorsanız, harcama konusunda başarılı bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz. Bütçe yönetimi hakkında tecrübeli olan bireyler ile yapacağınız konuşma, size büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Yukarıda yer alan hususlara dikkat ederek bütçenizi planlayabilir ve bu ay ne kadar para harcadın biliyor musun sorusuna daha düşük yanıtlar vererek finansal özgüveninizi arttırabilirsiniz.

Yorum gönder