×

Çocuklara Para Biriktirme Nasıl Aşılanır?

Çocuklara para biriktirme nasıl aşılanır

Çocuklara Para Biriktirme Nasıl Aşılanır?

Para biriktirme yolları nelerdir? Para biriktirebilmek önemli meziyetler arasındadır. Bu nedenle her anne baba, çocuklarına küçük yaşlardan bunu öğretmek ister. Böylece çocuklar ilerleyen yıllarda parasını daha iyi bir şekilde de değerlendirilebilir.

Peki, bunun için neler yapılabilir? Bunu çocuklara öğretmek ne kadar önemliyse, o kadar da zordur. Zira çocuklar çoğu zaman öneminin ne olduğunu anlamaz. Ancak bunu öğretmen için bazı pratik yöntemler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  1. Para ile alışveriş yapmayı öğretmek
  2. Kumbara almak
  3. Harçlık vermek
  4. Hedef oluşturmasına yardım etme
  5. Alışveriş hakkı tanıma

Bu maddeleri kullanarak, çocuğunuza para yönetimini öğretebilirsiniz. Ancak bunun kısa sürede olmayacağı ve zaman alacağı hatırlanmalıdır.

Çocuklara para biriktirme nasıl aşılanır

1.      Para İle Alışveriş Yapmayı Öğretmek

Çocuklara para biriktirme nasıl aşılanır için ilk yöntem, bunu bir oyun haline getirerek öğretmedir. Burada çocuğunuza sahte paralar ya da bunun yerine geçecek kâğıtlar, nesneler vererek, sizin de satıcı rolüyle bir şeyler sunmanız önerilir.

Böylece çocuğunuz oyun oynarken alışverişin nasıl yapıldığını da öğrenebilir. Bu sayede parasını nasıl harcayabileceğini ve nasıl biriktirebileceğinin farkına varabilir.

2.      Kumbara Almak

Para biriktirmeyi öğretmek istiyorsanız, bunun en pratik yollarından bir tanesi de kumbara almadır. Küçük yaştaki çocuklar, kumbaraları ilgi ile karşılar. İçerisine para atmak ve biriktirmek birçok kişinin hayalidir. Özellikle küçük para biriktirme için ideal bir yöntemdir.

Burada sadece estetik açıdan hoş bir kumbara alarak, ona hediye etmeniz gerekir. Ancak anahtarlar asla verilmemelidir. Zira çocuklar anahtara sahip olursa uzun süre beklemeden boşaltma yoluna sıkça gider. Bunun yerine ona belirli sürelerde, beraber açıp kontrol edeceğinizi söylemek tavsiye edilir.

3.      Harçlık Vermek

Günümüzde birçok ebeveyn, çocuklarına gerek okul gerekse dışarıda harcamak için harçlık verme yoluna gitmez. Bunun temel nedeni ihtiyaçları olmadığı, evde zaten çoğu şeyin bulunduğu gibi nedenlerdir. Bu her ne kadar doğru olsa da, çocuklar parasını nasıl harcayıp biriktireceğini de öğrenemez.

Bunun için her hafta belirli bir miktarda harçlık verirseniz, parasını biriktirmesine de yardımcı olabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken hafta arasında parası biterse tekrar vermemedir. Böyle olunca çocuklar biriktirmenin önemini anlayamaz.

Her ne kadar ilk başlarda zorlanacak olsalar da, bir süre sonra birikim yapmaya başladığını gözlerinizle görebilirsiniz.

4.      Hedef Oluşturmasına Yardım Etme

Günümüzde birçok çocuk telefon almak için nasıl para biriktirilir sorusunu sorar. Zira günümüzde küçük çocuklar bile yoğun olarak bu cihazları kullanmaktadır. Eğer çocuğunuza para yönetimini öğretmek istiyorsanız, bir yöntem de onun hedeflerine yardım etmedir.

Örneğin bir oyuncak, elbise ya da farklı bir şey istiyorsa, ona buna yönelik teşvik etmek istekli bir şekilde para biriktirmesine yardımcı olur. Ancak burada dikkat etmeniz gereken, hedefini tamamladığında onu gerçekleştirmedir. Bu durum birkaç kez tekrar ettiğinde çocuğunuz da parasını nasıl biriktireceğini keşfeder.

5.      Alışveriş Hakkı Tanıma

Çocuklara para biriktirme yolları nasıl öğretilir için bir diğer seçenek de alışveriş izni vermedir. Ona para vererek neler alacağını söylemek ürünleri incelemesine, fiyatları bakıp elindeki paraya göre alışveriş yapmasına imkân tanır.

Yorum gönder