×

Çocukları Tasarruf Yapmaya Yönlendirmenin 5 Yolu

Çocukları tasarruf yapmaya yönlendirmenin 5 yolu

Çocukları Tasarruf Yapmaya Yönlendirmenin 5 Yolu

Geleceğimiz olan çocukları tasarruf yapmaya alıştırmak, her ebeveynin istediği bir eylemdir. Ancak bu konuda çocuklara nasıl yön verileceği ve alıştırmalara nereden başlanması gerektiği merak konusudur. Çocukları tasarruf yapmaya yönlendirmenin 5 yolu, çocukların erken yaşta tasarruf alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacaktır.

Çocuklarınızın tasarruf yapmaya başlamasını istiyorsanız, mutlaka tasarruf nedir sorusunun cevabını öğretmeli ve tasarruf yapmanın neden önemli olduğunu aktarmalısınız. Bu sayede çocuğunuz tasarruf yapmaya daha kolay şekilde alışkanlık kazanacaktır.

Çocukları tasarruf yapmaya yönlendirmenin 5 yolu

Çocuklara Tasarruf Nasıl Öğretilir?

Eğer çocuğunuza tasarruf yapmayı öğretmek istiyorsanız, çocuğunuz henüz küçükken bu konuda eğitim vermeniz gerekmektedir. Zira bir insan nasıl alışırsa, hayatına o şekilde devam edecektir. Çocuğunuza kolay bir şekilde tasarruf alışkanlığını kazandırmak için takip etmeniz gereken bilgilendirme adımları şu şekildedir:

  • İlk olarak tasarrufun ne demek olduğunu ve neden önemli olduğunu çocuğunuza öğretmelisiniz.
  • Hangi alanlarda tasarruf edilebileceğini anlatmalı ve evde tasarruf yapabilmek adına bilgi vermelisiniz.
  • Daha sonra evde ve okulda tasarruf yapılabilmesi için uygulamalı göstermeler yapmalısınız.

Yukarıda belirtilen 3 adımı takip ederek çocuğunuzun daha bilinçli bir şekilde yetişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Çocuklara tasarruf yapmayı öğretirken takip edebileceğiniz 5 basit yol ise aşağıdaki başlıklarda belirtilmektedir.

1- Gereksiz Yanan Işıkları Söndürmek

Gereksiz yanan ışıkları söndürmek, çocuğunuza mutlaka öğretmeniz gereken bir tasarruf yöntemidir. Bu adımda gereksiz ışıkları söndürmenin enerji tasarrufu sağlayacağını ve elektrik faturalarında düşüş sağlayarak para konusunda da tasarruf yapılmış olacağını anlatmanız önemlidir.

2- Suları Gereksiz Kullanmamak

Çocuğunuza evde tasarruf fikirleri hakkında bilgi verirken suyu da aşırı kullanmaması gerektiğini öğretmelisiniz. Temiz suyun evlerimize ulaşmasının zor olduğunu, temiz su kaynaklarının bilinçsiz kullanım sonucunda azaldığını ve ev bütçesinin korunabilmesi için dikkatli kullanımın önemli olduğunu belirtmelisiniz.

3- Gereksiz Ürünlere Para Harcamamak

Çocuğunuzun tüm isteklerini karşılamak tasarruf etmeyi öğretmenizi zorlaştıracaktır. Bu nedenle çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşılamanın tasarruf etmenin bir yolu olduğunu öğretmeniz gerekmektedir. Bu bağlamda para kazanmanın kolay olmadığını ona hatırlatmanız iyi olacaktır. Ayrıca çocuğunuz ile birlikte alışverişe giderseniz, ihtiyaçları satın almanın ne kadar önemli olduğunu ona daha basit bir şekilde anlatabilmeniz mümkün hale gelecektir.

4- Enerji Tasarrufu Yapmak

Çocuklarınıza mutlaka evlerde enerji tasarrufu konusunu öğretmelisiniz. Enerji tasarrufu için neler yapılabileceğini anlatmalı ve beraber uygulamalar yapmalısınız. Örneğin evde sürekli ev robotu kullanmak yerine el çırpıcısı, bıçak gibi yapay enerji istemeyen aygıtları kullanarak çocuğunuza elektrikten nasıl tasarruf edebileceğiniz öğretebilir ve bunu birlikte uygulayarak daha anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz.

5- Yiyecek Tasarrufu Yapmak

Yiyecek tasarrufu yapmak, ebeveynlerin en eksik kaldığı noktalardan bir tanesidir. Zira her anne baba, çocuğunun fazla yemek yemesini istemektedir. Ancak eğer çocuğunuzun tabağına az yemek koyarsanız ve bittikçe almasını isterseniz, yemekleri çöpe gitmekten kurtarabilmeyi kolaylıkla öğretebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz yiyeceklerin değerini anlayacak ve tasarruf adına büyük adımlar atacaktır.

Yukarıda belirtilen çocukları tasarrufa yönlendirmenin 5 yolu, daha bilinçli çocuklar yetiştirmek ve geleceğe iyi yetişmiş bireyler kazandırmak için oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun yaşı küçük dahi olsa tasarruf yapmayı öğretmeniz, hem çocuğunuz için hem de gelecek için iyi olacaktır.

Yorum gönder