×

Elektrik Yardımı Nedir, Nasıl Alınır?

elektrik yardımı nedir

Elektrik Yardımı Nedir, Nasıl Alınır?

Elektrik faturalarını ödemekte güçlük çeken vatandaşların, elektrik yardımı nedir, nasıl alınır? Sorusu, internet üzerinden cevabını en çok araştırdığı sorular arasında yer almaktadır. Bu bağlamda tüm dünyada bir seneyi aşkındır yaşanan Pandemi süreci nedeniyle, işsiz kalıp, ödemelerinde zorluk çeken dar gelirli vatandaşlar için devlet elektrik yardımı yapmaya başlamıştır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan bu destek kampanyası ile elektrik faturalarını ödemekte zorluk çeken vatandaşlara belirli oranlarda parasal yardım sağlanmaktadır. Bu yardım desteğinden yararlanmak isteyen kişiler, istenen bir takım şartları yerine getirmek zorunda olup, bu şartlar sağlandığı zaman kolaylıkla bu yardım herkes tarafından alınmaktadır.

elektrik yardımı nedir

Elektrik Desteğini Kimler Alabilir?

Elektrik faturası desteği almak için başvuruda bulunmak isteyen bireyin, hanesinde kişi başına düşen gelirin, var olan net asgari ücretin AGİ hariç olmak üzere 3’te 1’nden az olması şarttır. 2021 yılına göre ise bu rakam 852 TL olmaktadır. Buna göre gelirleri 853 TL’den az olan kişiler elektrik desteğinden yararlanabilmektedirler.

Elektrik Yardımı Nasıl Alınır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen elektrik tüketim desteği vatandaşların faturalarını ödeme güçlüğü çektiği süre boyunca verilmekte olup, ihtiyaç durumu ortadan kalktığı zaman ise devlet tarafından verilen bu yardım iptal edilmektedir. Elektrik desteği yardımı nakit alınır mı? Sorusu ise bu yardımı almak isteyen kişilerce en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır.

Devlet tarafından vatandaşlara verilen bu yardım nakit olarak verilmemekte olup, yardımı almaya hak kazanan kişilerin elektrik faturalarının bir kısmı ödenerek yapılmaktadır. Elektrik yardımı almak isteyen kişilerin ilk yapması gereken, bakanlığa ait olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekliliğidir.

Bu vakıflara başvuru yapılarak, buraya üye olunmaktadır. Kişiler ikametgâh bölgelerine en yakın olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapabilmektedirler. Aynı zamanda dileyen kişiler e-devlet üzerinden de bu vakıflara kolaylıkla üye olabilmektedir.

Vakfa üye olunmasından sonra ise en yakın PTT şubesinde gidilerek, ilgili kişilerin elektrik yardımı başvurusu formu alarak ve bu formları doldurup PTT şubesine eksiksiz olarak teslim etmeleri gerekmektedir. Bu formları teslim ederken vatandaşlardan istenen diğer belgeler ise şunlar olmaktadır;

  • Elektrik yardımı almak isteyen kişinin ve ev hanesinde yaşayan diğer kişilerin T.C. kimlik kartlarının fotokopileri
  • Başvuru formu
  • Güncel olan elektrik faturası

Bu belgeler teslim edildikten sonra yapılan inceleme sonucunda, elektrik desteği hemen bağlanmaktadır. Bu başvurunun daha çabuk sonuçlanması içinse, muhtarlıktan alınan Muhtaçlık Belgesi’de, isteğe bağlı olarak belgelerle beraber teslim edilebilmektedir.

Elektrik Desteği Nasıl Hesaplanır?

Devlet tarafından verilen elektrik desteği hanede yaşayan kişi sayısı baz alınarak ve harcanan elektrik miktarına göre hesaplanmaktadır. Bu hesaplamaya göre her ay verilen elektrik destekleri ise şunlar olmaktadır;

1 ya da 2 kişi yaşayan hanelere aylık 75 kwh – 59,25 TL

3 kişi yaşayan hanelere aylık 100 kwh – 79 TL

4 kişi yaşayan hanelere aylık 125 kwh – 98,75 TL

5 ve daha fazla kişi yaşayan hanelere aylık 150 kwh – 118,50 TL

Bunların dışında kronik hastalığı olan ve bu yüzden evde tıbbi cihazlarla yaşayan kişilere ise devlet her ay olmak üzere, 200 TL elektrik desteği vermektedir.

Yorum gönder