×

Neden Para Biriktiremiyorum?

Neden Para Biriktiremiyorum

Neden Para Biriktiremiyorum?

Her insan kenarda birikmiş bir parası olmasını ister. Böylece kişiler ihtiyaçlarını ve arzularını hızlı şekilde yapabilir. Para biriktirme yolları nelerdir her kadar birçok kişi tarafından incelense de, genellikle başarılı olunamaz. Peki, bunun nedenleri nelerdir? Konu hakkında bazı maddeler şu şekilde verilebilir;

  1. Elektriğin gereksiz kullanılması
  2. Suyun gereksiz kullanılması
  3. Kredi kartından harcama yapmak
  4. Hedef olmaması
  5. Alışverişin planlanmaması

Eğer bu beş maddeyi ortadan kaldırırsanız, paranız da birikmeye başlar. Ancak evde değil, bankada saklamanız önerilir. Herhangi bir bankada birikim hesabı açarsanız, faizlerden de yararlanabilirsiniz. Peki, bu maddelerin önüne nasıl geçilir?

Neden Para Biriktiremiyorum

1.      Elektriğin Gereksiz Kullanılması

Birikim yapmak ve ne kadar kazandığınız arasında bir bağlantı bulunmaz. Zira birçok kişi çok para kazanıyorum ama biriktiremiyorum şikâyetini dile getirir. Bunun ilk nedeni, elektrikten tasarruf etmemedir. Eğer,

  1. A enerji sınıfı beyaz eşyalar kullanılırsa,
  2. Lambalar gereksiz yere yakılmazsa,
  3. Tasarruflu lambalar ile değiştirilirse,
  4. Bulaşık ve çamaşır makinesi eşyalar birikince çalıştırılırsa,
  5. Buzdolabının kapağı açık bırakılmazsa,

Gereksiz harcamalar önlenir. Böylece daha ilk faturada sonuçları rahat bir şekilde fark edebilir, ardından motive olabilirsiniz.

2.      Suyun Gereksiz Kullanılması

Evlerde su kullanımı çoğu zaman gereksiz yapılır. En sık karşılaşılan banyoda harcanan vaktin gereksiz olmasıdır. Örneğin bir kişi 15 dakika banyo yapıyorsa, bunun yarısını sadece su altında düşünmek için harcar. Böyle olunca su da ziyan olur. Ancak duştan bir dakika bile kısmak, 9 litre su demektir.

Erkeklerin tıraş olurken musluğu açık bırakması da litrelerce suya eşittir. Buna diş fırçalama da dâhildir. Eğer bu konulara dikkat edilirse, su faturalarınızdan tasarrufa gitmeniz de mümkündür.  Zira para biriktirme yolları arasında faturaları kısmak başta gelir.

3.      Kredi Kartından Harcama Yapmak

Kredi kartları, kişilerin yanında para yoksa çözüm önerileri sunar. Ne var ki birçok kişi o ay yeterli parası yoksa büyük meblağlarda harcama yapar. Bu durum, ertesi ay daha az kazanılmasına neden olur. Zira borcunuz varsa kazandığınız paranın bir kısmı aslında size ait değildir.

Bu nedenle kredi kartı harcamalarınızı kontrol altında tutmanız gerekir. Bununla ilgili olan bir diğer madde de borçlardır. Borcum var para biriktiremiyorum diyorsanız tamamen normaldir. Öncelikle bunu tamamlarsanız, daha kolay bir şekilde birikim yapabilirsiniz. Eğer ödemeleriniz birden fazla yereyse kartopu etkisini kullanabilirsiniz.

Peki, bu nedir? Eğer en az ödemeden bitirmeye başlarsanız hem kısa sürede tamamlayabilir, hem de moralinizi düzeltebilirsiniz.

4.      Hedef Olmaması

Para biriktirememenin çok sayıda nedeni vardır. Aralarından bir tanesi de kişilerin hedefinin olmamasıdır. Peki, bu neden olur? Eğer ulaşmayı hedeflediğiniz bir nokta yoksa bilinçaltınız sizi gereksiniminizin olmadığı yönünde uyarır. Böylece masraflarınız da artar.

Para biriktiriyorum çünkü telefon veya ev almak istiyorum şeklinde belirleme yaparsanız, daha kolay hareket edebilirsiniz.

5.      Alışverişin Planlanmaması

Market alışverişlerinde en sık yapılan hata bir listenin olmamasıdır. Bu durumda kişiler gereksinim duymadığı şeyleri de alır. Peki, bunun nasıl önüne geçilir? Eğer evden çıkmadan önce yakın dönemde bitecek ürünlerin de listesini yaparsanız, tek seferde tüm ihtiyaçları alarak durumu çözebilirsiniz.

Yorum gönder