×

Para Biriktirme Teknikleri

Para biriktirme teknikleri

Para Biriktirme Teknikleri

İnsanlar farklı nedenlerden dolayı bir birikim sahibi olmayı ister. Para biriktirme teknikleri öğrenci olanlar için de önemlidir. Dolayısıyla nasıl para biriktirilebileceği, hangi tekniklerin kullanılabileceği sıkça sorulur. Bunlar madde madde şöyle sayılabilir;

  1. Birikim Hesabı Açmak
  2. Kumbara Almak
  3. Ne Kadar Birikim Yapılacağını Hesaplamak
  4. Harcamaları Yazmak
  5. Birikimin Amacını Belirlemek

Para biriktirirken en zor olan, birikmeye gelince ona dokunmamadır. Bu konuda sabırlı olmanız, hedefinize ulaşana kadar o paraya dokunmamak önerilir. Peki, biriktirebileceğiniz para ne kadardır? Bu aylık gelir, zorunlu ve ekstra harcamalara göre farklılaşır. Dolayısıyla belirli bir sürede ne kadar birikim yapılabileceği kesin olarak söylenemez.

Para biriktirme teknikleri

1.      Birikim Hesabı Açmak

Eğer paranızı 5 yıl gibi uzun süreli biriktirmek istiyorsanız, bir birikim hesabı açmak en doğru olandır. Peki, bankalarda bu şekilde 1 yılda ne kadar para biriktirilir? Bu konu hangi kurumu seçtiğinize ve onun faiz oranlarına göre değişir. Tercih edebileceğiniz bankalar,

  1. Türkiye İş Bankası Hesabı,
  2. Denizbank Birikim Hesabı,
  3. Kuveyt Türk Birikim Hesabı,
  4. Enpara Birikim Hesabı,
  5. Halkbank Birikim Hesabı,
  6. ING Bank Turuncu Hesap,
  7. Akbank Birikim Hesabı,
  8. Garanti Birikim Hesabı,

Şeklindedir. Ani karar vermeden önce hangi teklifleri sunduğuna bakarsanız, daha iyi kararlar verebilirsiniz. Bankaların kendi sitesine girerseniz, tüm detayları görebilirsiniz.

2.      Kumbara Almak

Kumbara almak sadece öğrenciler ve çocuklar için para biriktirme programı seçenekleri arasında bulunmaz. Bozuk paraları bir yerde saklamak oldukça güçtür. Zira kolaylıkla kaybolan bir yapıları vardır. Çoğu zaman evde hiç beklenmeyen yerlerde karşılaşılır.

Bunları tek bir yerde toplamak birikimi daha verimli yapmanızı sağlar. Kumbaralar da burada devreye girer. Eğer güzel görünümlü bir seçeneği tercih ederseniz, kendinizi motive etmeniz de mümkündür. Eğer ebeveynseniz ve çocuğunuza birikimi aşılamak istiyorsanız da tercih edilebilecek bir yöntemdir. Çünkü çoğu kişi çocukluk zamanında bir kumbara sahibi olmak ister.

3.      Ne Kadar Birikim Yapılacağını Hesaplamak

52 haftalık para biriktirme planı yapmadan ziyade birikimin ne kadar olacağını hesaplamak daha verimlidir. Eğer ne kadar birikim yapacağınızı bilmezseniz, biriktirmeniz daha da zorlaşır. Örneğin araba almak istiyorsanız aklınızda bir rakam belirlerseniz, bunu toplamanız daha kolaydır. Zira bilinçaltında buna uygun davranabilirsiniz.

4.      Harcamaları Yazmak

Günlük hayatta yapılan çeşitli harcamalar vardır. Ne var ki çoğu zaman nereye, ne kadar verildiği bilinmez. Bunun bir nedeni de unutmadır. Bu durum benzer yerlere gereksiz para verilmesine sebep olur.

Eğer akşam o gün nereye harcama yaptığınızı yazarsanız, bir bütçe oluşturabilirsiniz. Ekstradan ödemelerinizi görerek, buna dair kısıtlamalar gerçekleştirebilirsiniz. Kenara nasıl para atılır sorusunu araştırıyorsanız, en temel maddeler arasında sayılabilir.

5.      Birikimin Amacını Belirlemek

Her birikimin temelde bir amacı vardır. Bunlar ev, araba, telefon ya da bilgisayar almak gibi farklı maddeler halinde verilebilir. Eğer böyle bir hedefiniz yoksa birikim yapmanız zorlaşır. Zira aklınızda bir hedef olmadığı için bilinçaltınız bunu harcamaya yöneltir.

Ancak telefon almak istiyorum şekline bir amaç belirlerseniz, daha kısa sürede ulaşmak için kendinizi de motive edebilirsiniz.

Yorum gönder