×

Gümrükte Sorun Çıkarmayan Ürünler Hangileri

gümrükte sorun çıkarmayan ürünler

Gümrükte Sorun Çıkarmayan Ürünler Hangileri

Gümrük, kişiler tarafından yurt dışından getirilen ya da ülkeden yurt dışına götürülen ürünlerin kontrol edilmesi ve bu ürünler üzerinden vergi alınmasına verilen addır. Buna bağlı olarak da gümrük üzerinden geçmesi yasak olan ya da sorunsuz bir şekilde ülkeler arasında geçebilen pek çok ürün yer almaktadır. Özellikle de ticaret konusunda genellikle pek çok soruna neden olmaktadır. Pek çok kişi yasal olmayan yollarla ülke dışına ürün çıkarıp yurt dışından da ülkeye ürün sokmaktadır. Vergi ödememek için yapılan bu işler suçtur. Bunların yanı sıra, parası ödenmiş olsa da gümrükten geçmesine izin verilmeyen ürünlerde vardır. Bu ürünler genellikle gümrükte takılır ve sahibine verilmez. Böylece geldiği yere geri gönderilir. Yurt dışına ürün göndermek isteyen ya da yurt dışından ürün sipariş etmek isteyen pek çok kişi de gümrükte sorun çıkarmayan ürünler hangileri sorusuna yanıt aramaktadır.

Gümrük Yasaklı Ürünler

Kişilerin internetten sipariş ettikleri ya da bir şekilde yurt dışından getirttikleri ürünlerin ülkeye girişleri yasak olabilir. Buna bağlı olarak da gümrüğe takılma riski oldukça büyüktür. Bu ürünler genellikle insan sağlığına zararlı ya da yüksek maliyetli cihazlar olabilir. Bu ürünler ülkeye giriş yaparken gümrük memurları tarafından kontrol edilir. Eğer yasaklı ürünler listesinde yer alan bir ürün ise parası ödenmiş olsa bile ürüne ya el koyulur ya da geri iade edilir. Bu oldukça büyük bir soruna neden olabilir. Özellikle de Aliexpress gibi Pazar yerlerinden alışveriş yapılıyorsa ve yasaklı bir ürünse, ürün elinize ulaşmadan geri gönderilir. Gümrükte almak için para ödemiş olsanız bile ürün size verilmez. Buna bağlı olarak da gümrük yasaklı ürünler listesi şu şekilde belirtilmiştir;

  • Tütün ve benzeri ürünler
  • Alkollü ve benzeri içecekler
  • Cep telefonu ve benzeri sim kart takılabilir cihazlar
  • Kozmetik ve benzeri ürünler
  • Takviye edici ve sporcu gıdaları

Gümrüğe Takılan Eşyaları Almak

Pek çok kişi, kullanmak istedikleri ürünleri genellikle internet üzerinden satın almaktadır. Buna bağlı olarak da ürünler çoğu zaman eğer Türkiye’de bulunmuyorsa yurt dışından getirilir. Bunun diğer bir sebebi ise, bazı ürünlerin yurt dışında daha ucuz olmasından kaynaklı oradan satın alınmaktadır. Bu ürünler genellikle ülkeler arası kargo şirketleri ile getirilmektedir. Fakat bu ürünler ülkeye girmeden önce gümrükten geçmektedir.

Buna bağlı olarak da bazen kişilerin gidip gümrükten ürünlerini almaması ya da yasaklı ürünler olması sebebiyle gümrükte görevliler tarafından el koyulmasıyla, ürünler sahiplerinin eline ulaşamaz. Buna bağlı olarak da pek çok kişi, gümrükten geçmeyen ürünler ne olur sorusuna yanıt aramaktadır. Kişiler daha sonra bu ürünlerini gümrük satış mağazalarından alabilirler. Fakat perakende satışlar Ticaret Bakanlığı’nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen Perakende satış mağazaları aracılığıyla gerçekleştirilir.

Gümrüğe Takılan Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Pek çok kişi çoğu zaman istedikleri ürünleri yurt dışından sipariş etmektedir. Buna bağlı olarak da gümrük işleriyle uğraşmak zorunda kalabilirler. Çünkü bazı ürünlerin ülkeye girerken gümrükten geçmesi yasaktır. Fakat kişiler ürünlerini sipariş ederken yasaklı olup olmadığını bilemeyebilirler. Buna bağlı olarak da gümrükten geçip geçemeyeceğini ya da gümrüğe takılıp takılamayacağını yurtdışından gelen kargo gümrükte kaç gün bekler sorusuna yanıt arayan pek çok kişi için bunu anlamalarının bir yolu vardır. Yurt dışından bir ürün sipariş ettiğinizde eğer zamanında elinize geçmiyorsa gümrüğe takılıp takılmadığını anlamak için PTT yurt dışı kargo takip ekranından kontrol edebilirsiniz. Eğer istediğiniz ürün UKİM yani Uluslararası Kargo İletişim Merkezi’nde uzun bir süre içinde bekliyorsa istediğiniz ürün çok yüksek bir ihtimalle gümrüğe takılmıştır.

Gümrük İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Pek çok kişi istedikleri bir ürünü gerek daha ucuz olmasından gerekse aradığı ürünü ya da markayı ülke sınırları içinde bulamamasından dolayı yurt dışından sipariş eder. Fakat yurt dışından bir ürün sipariş edildiği zaman gümrük işleri ile uğraşmak gerekir. Buna bağlı olarak da pek çok kişi, yurtdışından gelen kargo gümrükte kaç gün bekler ve elime ne zaman ulaşır sorusuna yanıt aramaktadır. Bunların yanı sıra, bu kişilerin yurt dışından sipariş ettikleri ürünlerin ellerine ulaşmalarının süresi merak edilmektedir. Yurt dışından gelen bir ürün Türkiye’ye 5 günde geliyorsa ve eğer gümrüğe takılıp bir incelemeye giriyorsa ürünün elinize ulaşması 15-20 günü bulabilir. Acil ihtiyacı olan kişilerin yurt dışından ürün siparişi etmesi tavsiye edilmez. Çünkü gümrükte beklenmedik bir takılma yaşanabilir. Bu da ürünün hızlı bir şekilde elinize ulaşmasına engel olabilir.

Aliexpress’ten Alınan Bir Ürün Gümrüğe Takılır Mı?

Aliexpress, dünya çapında hizmet eden oldukça büyük bir Pazar yeridir. Pek çok kişi, kendi ülkelerinde bulamadıkları ürünleri buradan hem daha uyguna hem de çok fazla seçenek ile sipariş edebilmektedir. Fakat yurt dışından gelen bu ürünlerin gümrükte sorun yaşama ihtimalleri olabilir. Buna bağlı olarak da pek çok kişi, Aliexpress’ten alınan bir ürün gümrüğe takılır mı sorusuna yanıt aramaktadır. Buradan aldığınız bir ürünün fiyatı ürünün üzerine yazılmaz. Bundan dolayı da gümrükte ürünün gerçek değeri belirlenemez. Gerçek değeri belirlenemeyen ürünün geçişi yapılmaz. Hangi ürünler gümrüğe takılır sorusuna yanıt arayan kişiler için, eğer ürünün bir bedeli olmadığı için gümrükte herhangi bir sorun yaşanmaz.

Yorum gönder