×

Para Hakkında Bilinmeyen 9 Gerçek

para hakkında bilinmeyen

Para Hakkında Bilinmeyen 9 Gerçek

Para, günümüzde en çok ihtiyaç duyulan nesnelerin başında gelmektedir. Her geçen gün daha çok ihtiyaç durulan paralar, insan yaşamının oldukça önemli bir kısmını kapsamaktadır. Her ne kadar çok kullanılıyor olsa da, para hakkında bilinmeyen gerçekler bulunmaktadır.

Para hakkında bilinmeyen 9 gerçek, paraların neden ve nasıl kullanılmaya başlandığı ile ilgili önemli bilgiler içermektedir. Aşağıda yer alan başlıklarda para ile ilgili bilinmeyen bazı hususlar belirtilmektedir.

para hakkında bilinmeyen

1- İlk Para Neden İcat Edildi?

İlk paranın icadı, Lidyalı bir kralın emri ile yapılmıştır. Eski medeniyetlerde para ile alım satım işlemlerinin yerine değiş tokuş kullanılmaktadır. Her insan, değerinin ne kadar yüksek olduğunu bilse de bilmese de ihtiyaç için değiş tokuşa başvurmaktaydı. Paranın icadı ise, her ürün için bir bedel belirlenmesini sağlayarak hayatı kolaylaştırmıştır.

2- İlk Para Hangi Materyaller İle Üretildi?

İlk paralar, çoğunlukla altın kullanılarak üretilmiştir. Eski dönemlerde baskısına çok dikkat edilmeyen gümüş ve altın karışımı madeni paralar kullanılmıştır. Kâğıt paraların hayatımıza girmesi ise çok daha sonra olmuştur.

3- Kâğıt Parayı Kim Üretti?

Kâğıt para milattan önce 700’lü yıllarda üretilmeye başlanmıştır. Kâğıt parayı ilk üreten ve kullananlar ise Çinlilerdir. Çinlilerin bu üretimi sayesinde değerli madenler, yerine farklı kâğıtlar kullanılarak para üretimi sağlanmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. Maden açısından zengin olan medeniyetler ise, uzun bir süre madeni para kullanmaya devam etmiştir.

4- Paranın Değeri Nedir?

Paranın değeri, üretimi sağlanan maden ya da kâğıtlar ile anlaşılmamaktadır. Para değeri, temel olarak sayılara dayanmaktadır. Zira nasıl bir materyal kullanıldığı fark etmeksizin üzerinde yazılı olan sayılar, paranın değerini ortaya çıkartmaktadır. Bu bağlamda kredi ve banka kartı gibi ürünler de para niteliği taşımaktadır.

5- Para Yerine Kullanılabilecek Materyaller Nelerdir?

Bilinmesi gerekir ki, paranın maden ya da kâğıt kullanılarak üretilmesi değer açısından önemsizdir. Para yerine kullanılabilecek şeyler bir taş ya da deniz kabuğu bile olabilir. Ancak ilk üretiminde değerli madenler kullanıldığı için günümüzde de aynı tarzda bir üretim sağlanmaktadır.

6- Madeniz Paranın Kenarında Bulunan Çentikler Nedir?

Madeni paraların kenarında bulunan çentikler, kullanılan madenden kısmak için kullanılmaktadır. Bu sayede daha az maden kullanılarak üretim sağlanmaktadır. Günümüzde madeni TL’lerin yanlarında da çentikler mevcuttur.

7- Bir Ülkenin Parasına Bakarak O Ülkenin Zenginliği Anlaşılabilir Mi?

Madeniz paralara göz atarak bir ülkenin ekonomik durumu anlaşılabilmektedir. Bu bağlamda madeni paranın ağırlığına bakmak gerekmektedir. Zira her ülkenin madeni paraları aynı ağırlıkta olmamaktadır. Ekonomik açıdan kötü durumda olan ülkelerin paraları çok daha hafiftir.

8- 1 Kuruş Neden Üretilmiyor?

Para hakkında bilinmeyen gerçekler arasında gösterilebilecek bilgilerden bir tanesi de 1 kuruşun üretimden kalkma nedenidir. 1 kuruşun üretimi yaklaşık olarak 3 kuruşa bedeldir. Bu nedenle ülkemizde artık 1 kuruş üretilmemekte ve kullanılmamaktadır.

9- Kâğıt Paralar Hangi Materyalden Üretiliyor?

Kâğıt paralar aslında kâğıt kullanılarak üretilmemektedir. Bir kâğıt paranın üretilmesinde pamuk kullanılmaktadır. Pamuğa ek olarak keten karışımı da eklenmektedir. Bu tür paralara kâğıt para denmesinin sebebi ise yalnızca görünüşünden kaynaklanmaktadır.

Yorum gönder