×

Para Tutumunuzu Öğrenin

Para Tutumunuzu Öğrenin

Para Tutumunuzu Öğrenin

Para tutumu temelde diğer ihtiyaç ürünleri ile takas amaçlı ortaya çıkarılmış bir araç olsa da günümüzde çok farklı olumlu ya da olumsuz tutumları çağrıştıran bir öğe olarak düşünülmektedir. Öncelikle para deyince aklınıza ne geliyor? Bu sorunun cevabı aslında ekonomiye ve para alanına dair yaklaşımınızı ortaya koyuyor; bu konudaki yaklaşımınızı daha iyi tespit edebilmek adına uygulanan bir yöntemdir.

Denemekte fayda olan yöntem dahilinde para hakkında duygularınızı yansıtan olumlu ve olumsuz iki ayrı yazı hazırlanması gerekiyor. Örneğin herhangi bir borcum yok ya da hesabımda ihtiyaçlarına yetecek kadar para var denilebilir. Bunun dışında listenin olumsuz tarafından yer alabilen herhangi bir birikimim yok ya da harcamalarım çok fazla tarzı cümleler de kurulabilir.

Her iki listede hazırlandıktan sonra hangisinin daha fazla madde içerdiğine dikkat etmek gerekir.

Para Tutumunuzu Öğrenin

Parasal Tutum Örnekleri

Para tutumu örnekleri açısından bakıldığında bu liste hazırlama tekniği paraya ve maddi konulara bakış açısını anlamak için faydalı olacaktır. Pek çok araştırma ve düşünce biçimine göre parayla olan bağlantımız maddesel bir araç olmasından ziyade, anlam yüklenen duygusal bir öğeye dönüşmüştür.

Para olgusu pek çok kültür ve toplum yapısında farklı anlamlara bürünmüş ancak temel olarak alım gücü anlamında kullanılmıştır. Bunun yanı sıra güç, rahatlık ve beceri sembolü olarak değişik pek çok anlamlarda kullanılmıştır. Parayı kullanma biçimine göre kişilik yapısı dahi yorumlanabilmektedir.

Örneğin çok para harcayan bir insan için müsrif, çok az harcayan için cimri gibi tanımlamalar ya da elindeki miktarı doğru şekilde değerlendirmeyi düşünmeyen kişiler için beceriksiz gibi tanımlamalar yapılmaktadır. Bunların tümü paranın maddesel anlamının çok ötesindedir. İnsanların paraya bakışı ve yine para üzerinden kendilerini değerlendirmelerinin bir sonucudur.

Parayı her anlamda kıymetli bir şekle bürüyen satın alma kuvvetinin yanı sıra belli bir mevki sağlaması, maddi manevi güvence sunması ve başarının bir temsili gibi görünmesi maddelerinin çoğu paraya yüklenen değerle alakalıdır.

Bu noktada bireysel olarak insanlar toplumsal ve kültürel altyapılarından almış oldukları izlenimler ışığında belli bir para tutumu geliştireceklerdir. Kişisel olarak paraya yaklaşımınız sizin fikirlerinizi yansıtmasını yanı sıra toplumdan edindiğiniz pek çok farklı fikrin yansıması konumundadır.

Parasal Tutumun Öğeleri

Para tutumu öğeleri, ona yüklenen anlamlarla doğru orantılıdır. Bazen para kazanmanın önünde duran engeller aslında zihnimizde kurduklarımızdır. Örneğin para sahibi olmanın bir hak ve ihtiyaç olduğu ve kişisel olarak bunu edinmeye yeterli olunduğu fikri; öncelikli olarak edinilmesi gereken unsurlardan biridir.

Bunun yanı sıra paraya haddinden fazla manevi anlamı yüklemek de hatalı bir tutum olacaktır. Paranın özellikle günümüz yaşam biçimlerinden çok fazla konfora ve rahat bir yaşam şekline önayak olduğu doğrudur ancak bilinmesi gerekir ki tek başına manevi bir değerin taşıyıcısı değildir.

Parayı kazanmayı bir hak olarak görmeli ve getirdiklerini kabul etmeli, ancak yalnızca para üzerinden herhangi bir maneviyat satın alınamayacağı bilinmelidir. Eğer hayatınızda para kazanmaya dair belirli bir kısıtlılık mevcutsa bunu edindiğiniz tutum ve paraya bakış açınız üzerinden değerlendirmeniz doğru olacaktır. Paraya dair pek çok konuda bunu bilmek faydalı bir tutumdur.

Yorum gönder