×

Tutumlu Olmak ve Cimri Olmak Aynı Şey Mi?

Tutumlu olmak ve cimri olmak

Tutumlu Olmak ve Cimri Olmak Aynı Şey Mi?

Tutumlu olmak ve cimri olmak arasındaki fark nedir? Tutumluluk ve cimrilik her ikisi de ekonomik durum ve yönelime bağlı olarak değerlendirilen kavramlardır, ancak kesinlikle aynı şey demek değildir. Zira tutumlu olmak gelir ve gider dengesini en iyi kurmak amacıyla, aynı zamanda gerekli olduğu takdirde kullanılabilecek bir birikim oluşturmak amacıyla harcama ve masraflara gerekli şekilde yaklaşma düşüncesini içerir.

Ancak cimri olmak parayı bir araç olmaktan öte bir amaç haline getirmek ve haddinden fazla anlam yüklemek ile bağdaştırılabilir. Her ne kadar günlük hayat standartlarımızda para gerekli bir unsur olsa da hiçbir zaman farklı değer ve manevi unsurların yerine geçecek bir kavram değildir. Cimri olma durumu bu dengeyi doğru kuramamak anlamında da kullanılabilir.

Tutumlu olmak ve cimri olmak

Tutumlu İnsan ve Cimri İnsan Farkı

Tutumlu Bir İnsanla Cimri Bir İnsan Nasıl Ayırt Edilebilir? Tutumluluk esasen para kazanmak için harcanılan emek ve zamanın değerini bilmek ve gelir gider masraflarını bu amaçla doğru şekilde ayarlayabilmek anlamını taşır. Oysa cimri bir tutumda gelir gider dengesi kurmak ve ihtiyaçlar için belli bir birikim ayırmak dışında tüm yaşam biçimini maddi öğeler çevresinde kurmak durumu vardır.

Bu durum günlük hayat içerisinde tasarruf tedbirleri alarak ve gereksiz harcamalardan kısarak masrafları azaltmaktan öte bir tutuma tekabül eder. Zira her şeyin aşırısı zarardır. Hayata tamamen parasal kaynak ve dayanaklar ile bakmak da aynı şekilde cimri bir tavrın belirtisi olarak tutumluluktan ayrılır. Tutumlu olma temelinde ihtiyaç dışı ve sadece tüketim kültürüne dayalı bir alışveriş mantığından uzak durmak anlamına da gelebilir.

Ev ekonomisini doğru yönetmek adına farklı tedbirlere başvurmakta tutumluluk sürecine dahil edilebilir. Ancak maddi öğeler manevi unsurların önüne geçmeye başladığında ve para tutma mantığı diğer her süreçlerden daha önemli görülmeye başlandığı takdirde bu durum tutumlu olma kavramını aşacak ve cimri bir insanın tavırlarının belirtisi olacaktır.

Hangi Davranışlar Kişinin Cimri Olduğunu Gösterir?

Tutumlu ve cimri olmak konusunda temel farklardan bahsettik. Bir insan gereksiz harcama ve masraflardan kaçınıyor ve parasını doğru alanlarda kullanmaya yöneliyorsa bu durum kişinin tedbirli bir tavırla ve yapıda olduğunu gösterebilir.

Ancak bir kişi önemli konular söz konusu olduğunda dahi para harcamak istemiyor ve gerekli noktalarda bu aşırı tutumunu sürdürüyorsa, bahsedilen kişinin cimri yapıda biri olduğu söylenebilir. Aslında tutumluluk ve cimrilik arasındaki fark gelir ve gider arasındaki dengeye benzemektedir.

Tutumlu bir insan dengeyi iyi kurmak adına tüm bütçe üzerinden düşünür ve gerekli olan noktalarda masraf edilebileceğini bilerek gereksiz harcamalardan kısmaya gayret gösterir. İhtiyaç olduğu takdirde kullanılmak üzere belli bir birikim yapmaya odaklanabilir.

Cimri bir insanın tutumu ise gelir gider dengesini sağlamaktan ve ihtiyaç halinde kullanmak için belli bir birikim yapmaktan öte kendisini maddi dayanaklarla var etmek bu şekilde maddi bir güvenceyi manevi bir güvence alanına dönüştürmek şeklindedir.

Her unsur kendi amacı dahilinde kullanıldığı takdirde faydalı olacaktır. Maddi bir unsur olan parasal süreçlerin insan hayatının kolaylaştırması ve yaşam biçiminde rahatlık sağlaması açısından önemli olduğu söylenebilir ancak hiçbir unsur bir başkasının yerine geçemez.

Yorum gönder