×

4 Yıllık Üniversite Bitirip Polis Olmak

Polis olmak

4 Yıllık Üniversite Bitirip Polis Olmak

Polis olmak isteyen, birçok üniversite mezunu birçok kişi bulunmaktadır. Bu kişilerin, polis olma şartlarını sağlamak için bazı yönetmeliklere uyumlu olması gerekir. Polislik mesleği, kutsal olarak sayılan meslekler arasındadır. 4 yıllık üniversite mezunu olan kişiler, bu kutsal mesleğe nasıl erişeceğini merak etmektedir. Öncelikle, üniversitelerin herhangi bir bölümünden lisans düzeyinde mezun olmak gerekir. Daha sonra polislik mesleğine adım atabilmek için KPSS puanının olması şarttır. Lisans düzeyinde mezun olan kişilerin polislik sınavına girebilmesi için KPSS P3 puanının en az 60.00 alması gerekmektedir.

Ardından Polis Akademisi tarafından yayınlanan sınav dönemi doğrultusunda başvuru yapılmalıdır. Başvuru yapacak adayların üniversite mezunu olması yeterli değildir. Aynı zamanda boy şartı ve kilo orantısını da sağlamak zorundadırlar. Polis olmak için kadın adaylar, en az 1.62 boya sahip olmak gerekirken, erkek adaylar için ise bu oran 1.67’dir. Bununla birlikte kilo düzeyinin de boyla orantılı olması şarttır.

Polis olmak

Polislik Sınav Aşamaları

Polislik sınavına girecek olan adayların ön başvuruları yaptıktan sonra boy ve kilo endeksinin tutması gerekir. Polis olmak isteyen kişilerin kitle endeksleri 18-27 arasında olmalıdır. Sınava girmeden önce kişilerin endekslerine bakması önemli bir durumdur. Aksi durumda elenme söz konusu olabilir. Polislik sınavı aşamalarının başında boy kilo endeksine uyumlu olmak gelir. Daha sonra doktorun ön sağlık aşamasına adayları sokarak, burada herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına bakılır.

Sağlık sorunu olan adaylar için elenme durumu söz konusu olacaktır. Eğer sağlık sorunu olmayan adaylar varsa fiziki yeterlilikten geçer ve spor sınavına girer. Polis olmak isteyen lisans mezunu adaylar için bu aşamalardan geçmek gerekir. Spor sınavı da aynı gün yapılarak, adaylar belirlenen saniye kapsamında parkuru bitirmelidir. Erkek ve kadın adayların parkur saniye ve derece puanlamaları farklıdır. Belirlenen saniyede parkuru geçen adaylar, sözlü mülakata girmeye hak kazanmaktadır.

Polislik Yaş Şartı Kaç Olmalıdır?

Polis olmak isteyen binlerce aday bulunmaktadır. Hepsinin sorguladığı konular arasında da yaş şartı gelmektedir. Polis olmak isteyen adaylar için belli yaş aralıklarını geçmemek gerekir. Bu durum Polis Akademisi tarafından belirlenmiş kurallardan bir tanesidir. Polislik sınavları için yaş şartı 2015 yılında İç Güvenlik Paketi ile birlikte 30’a çıkarılmıştır. Daha öncesinde 28 olan yaş sınırı 30 olarak belirlendiği için adaylar bu duruma bir hayli sevinmiştir. 30 yaşından gün almayan adaylar sınavda başarılı olursa, polis meslek eğitim merkezlerinde eğitim alabilecektir.

Bu şartı sağlayamayan adaylar ise polislik sınavına asla girmeye hak kazanamaz. Çünkü polis olmak için belli başlı şartlara uyum sağlamak önemlidir. Bu şartların arasında yaş ile alakalı açıklama da yer alır. 30 yaş şartı erkek ve kadın adayların hepsi için geçerli olan bir durumdur. Aynı zamanda Lisans, Ön lisans farketmeksizin yaş şartına uyumlu olmak gerekir.

Yorum gönder