×

Kimler Polis Olamaz?

Kimler Polis Olamaz

Kimler Polis Olamaz?

Polis olmak için belli başlı şartlara uygun olmak gerekir. Bu şartların başında, polis adaylarının öncelikle alkol ve kumar alışkanlığının olmaması gelir. Bunun yanı sıra psikotrop, uyuşturucu gibi bazı maddelerin kullanımını ve taşımacılığını yapmamış olmalıdır. Birleşme evleri, randevu evleri, fuhuş yapılan genelevler gibi yerlerin işleyişi ile uğraşanlar polisliğe hak kazanamaz. Adayların, genel ahlaka aykırı oyun, bant, kaset, film ve buna benzer yayın yapanlar da polis olamamaktadır.

Polis olamayacak kişiler arasında terör eylemlerine karışmış, anarşi eylemleriyle ismi anılmış ve bu tür toplantılara katılmış kişilerde vardır. Polis olmak için kişilerin vücutlarında dövmelerinin olmaması gerekir. Daha öncesinden 6 aydan fazla hapiste yatmamış olması, psikiyatrik hastalığının olmaması, E sınıfı sağlık şartlarını taşıması, fizikinin uygun olması, yaş sınırını sağlaması, boy kilo endeksine uyması gerekir. Aynı zamanda belirtilen suçlardan adayın evli olması durumunda eşinin bu gibi suçlardan hükümlü olmaması önemli konular arasındadır.

Kimler Polis Olamaz

Kimler Polis Olabilir?

Polis olmak için öncelikle T.C vatandaşlığına sahip olmak gerekir. Eğer girilecek olan sınav PMYO ise lise ve dengi bir okuldan mezun olunmalıdır. Kişiler üniversite mezunuysa POMEM sınavına gireceklerdir. PMYO sınavına girecek adaylar, TYT sınavından en az 260 ham tam puan almalıdır. Aynı zamanda 18 yaşını tamamlamış olmalı ve 26 yaşından da gün almamış olmaları gerekmektedir. POMEM için bu şartlar biraz daha değişkendir. Ön lisans mezunları ve lisans mezunları KPSS’den alacakları puanla bu sınavlara girebilirler.

Lisans mezunlarının KPSS P3 türündün 60.00, ön lisans mezunlarının ise P93 türünden 70.00 tam puan almaları gerekir. POMEM için yaş şartı 30’dur. Fakat iki sınav için de boy şartı erkekler için 1.67 ve kadın adaylar için ise 1.62 olarak belirlenmiştir. Polis olmak için genel şartlar arasında bir de endeks konusu gelmektedir. Boy ve kilo endeksi 18 ve 27 arasında olacak şekilde oranlanmış olmalıdır. Başvuru tarihinde adayların, herhangi bir siyasi partiye ya da yan kuruluşlara da üye olunmaması gerekir.

Polis Olmaya Engel Olan Sağlık Sorunları Nelerdir?

Polislik mesleğinin hayalini kuran adaylar, belli başlı sağlık şartlarına uyumlu olmalıdır. Öncelikli şart A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak mecbur olan durumlar arasındadır. Polis olmak için aynı zamanda B,C, D ve E dilimlerine uyan fakat A dilimine uygun olmayan kişiler polis olamazlar. Ayrıca yönetmelikte yer alan 6. Maddeye göre yabancı uyruklu kişiler en az C dilimi sağlık şartlarına uymalıdır. Bunun yanı sıra enfeksiyon hastalıkları bakımından da A dilimine uygun olmaları gerekir.

Polislik hayallerine kavuşmak için engel teşkil eden konular arasında hırsızlık yapan, rüşvet alan, dini kötüye kullanan, taciz yapan, ihaleye fesatlık karıştıran ya da yüz kızartıcı suçlar işleyen kişiler de vardır. Bu gibi durumlarda polis olmak oldukça zordur.

Yorum gönder