×

Polis Kaç Yıl Okul Okur?

Polis Kaç Yıl Okul Okur

Polis Kaç Yıl Okul Okur?

Polis eğitimleri polis olmak isteyen adaylar tarafından merak konusudur. Polis olmaya hak kazanan kişilerin alacağı eğitim süreleri değişkenlik göstermektedir. Öncelikle polislik sınavlarına farklı şekillerle girebilmek mümkündür. Bunlar, POMEM, PMYO, PAM, PÖH olarak sıralanabilir. Öncelikle PMYO yöntemiyle polislik sınavına giren adaylar, kazandıkları zaman 2 yıllık bir eğitime tabi tutulurlar. Polis Meslek Yüksekokulu tarafından verilen eğitimler, 2 yılın sonunda polislik mesleğine adım atılmaktadır.

POMEM yoluyla sınava giren adaylar ise üniversite mezunu olan kişilerdir. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans seviyesinde olan kişilerin girebildiği sınavlardır. Önceden POMEM eğitimleri 4 ayken, şuanda bu süre 6 aya yükseltilmiştir. Yani polis eğitimleri POMEM olarak alınırsa 6 ay eğitim görülür. Fakat bu konuyla alakalı 8 aya çıkarım konusunda söylentilerde sürmektedir. Diğer PÖH ve PAEM sınavıyla polis olmak isteyen kişiler ise 12 aylık bir eğitime tabi tutulurlar.

Polis Kaç Yıl Okul Okur

Polis Eğitimlerinde Ne Öğretilir?

Polislik sınavını kazanan adaylar, Polis Meslek Yüksekokulları ya da Polis Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim alırlar. Bu eğitimlerde bazı dersler ve uygulamalar öğretilmektedir. Polis eğitimleri uygulanan bazı dersler şu şekildedir:

  • Adli mevzuat ve suç soruşturmaları dersi, polis müdahale yöntem ve teknik eğitimi, silah ve taktik atışla alakalı eğitimler, silah ve taktik atışı eğitimleri, temel polislik 1 ve 2, uygulamalı polislik 1 ve 2 eğitimleri verilir.

Bu derslerin bazıları uygulamalı olurken, bazıları da normal ders niteliğinde sınıflarda verilir. Polis eğitimleri ardından adaylar, mezun olduktan sonra alacakları puan doğrultusunda atanırlar. Atama işlemi kura yöntemiyle belirlenir. Puanı yüksek olan kişiler, önce tercih yapabilmektedir. Düşük olanlar ise kurası sona kalacağı için kalan illerden tercih yapacaklardır. Polis eğitimlerinde uygulanan dersler, bütün polislik okulları için geçerli bir durumdur. Temel eğitimler bu yöntemlerle verilir ve uygulamalı derslerle de pekiştirilmektedir. Verilen polis eğitimlerinden sonra yapılan sınavlarla adayların bilgi düzeyleri ölçülür ve genel puanlamaları yılsonunda yapılır. Bu duruma göre de mezuniyetten sonra il seçimi yapılacaktır.

Polis Eğitimlerindeki Uygulamalı Dersler Hangileridir?

Polis adayları birden fazla eğitim almaktadırlar. Polis eğitimleri arasında yer alan uygulamalı dersler alınan eğitim türleri arasındadır. Uygulamalı dersler arasında silah ve taktik atış, temel polislik dersleri ve uygulamalı polislik dersleridir. Silah ve taktik atış olarak verilen derste polis adayı, emniyet kurallarını bilerek, uygulama yapar. Bunları aktarma ve uygulatma anlamında da yetenek kazanır. Aynı zamanda öğrenciler, silahları tanıyarak sınıflandırma da yapabilirler. Temel polislik eğitimlerinde ise toplumsal olaylara müdahale esasları, el koyma ve benzeri konular ile alakalı bilgilendirme de yapılır. Uygulamalı polislik derslerinde ise polisin yetkisi ve teorik eğitimler verilir. Ayrıca güncel polis eğitimleri de uygulamalar arasındadır. Bu eğitimler, adaylar için büyük bir önem arz eder. Çünkü pratik ve uygulamalı dersler, meslekte ihtiyaç duyulan eğitimlerdir.

Yorum gönder