×

Polis Olmak İçin Boy Kilo Sınırı Kaç Olmalıdır?

Polis olmak

Polis Olmak İçin Boy Kilo Sınırı Kaç Olmalıdır?

Polis olmak isteyen milyonlarca kişi bulunmaktadır. Bu kişilerin polislik sınavlarına girebilmek ve başarılı olabilmek için Akademi şartlarına uyumlu olmaları gerekir. Bu koşullardan bir tanesi de boy kilo endeksidir. Boy ve kilo endeksi bayanlar için ve erkek adaylar için farklı niteliklerde belirlenmiştir. Bayan polis adayları için boy şartı 1.62 olarak sınırlı tutulmuştur. Erkek adaylar için ise boy şartı 1.67 sınırındadır. Bunun yanı sıra kilonun da boyla orantılı olması şarttır.

Polislikte beden kitle endeksi şartı erkek ve kadın adaylar için aynıdır. 18-27 aralığında endeksin tutması gerekir. Aksi taktirde polis olmak için zayıflamak ya da kilo almak gerekebilir. Polislik düşünen adaylar, beden kitle endeksini bilmiyorsa, muhakkak öğrenmesi gerekir. Beden kitle endeksi tutmayan adaylar için kişiler boylarına göre kilo alabilir ya da verebilir. Yani bu doğrultuda duruma göre bir aksiyon alınabilir.

Polis olmak

Polis Olmak İçin Beden Kitle Endeksi Hesaplama

Polis alımı yapılırken, farklı kanallardan bu sınavlar gerçekleştirilmektedir. PMYO, POMEM, PAEM, PÖH sınavları boy ve kilo endeksine göre yapılır. Polis olmak için endeks şartını sağlamak önemlidir. Belli bir boy ve kiloda olma zorunluluğunu tutan adaylar, polislik fiziki yeterliliğinden geçmiş olur. Emniyet Genel Müdürlüğü kapsamında belirlenen yönetmelikte 18-27 endeks aralığı vardır. Vücut kitle endeksini hesaplayabilmek için boy ve kiloyu yazarak çıkan rakamlar ile hangi aralıkta olunduğu öğrenilebilir.

Yapılacak bu işlem için boy ve kilo endeksini hesaplamaya yardımcı olan sitelerden destek alınabilir. Boy ve kiloyu yazdıktan sonra otomatik olarak endeksi sistemde görebilmek mümkündür. Hesaplama yapılırken, erkek ve kadın olarak da sistemde seçim yapılabilmektedir. Çünkü cinsiyete göre farklı aralıklarda kitle endeksleri çıkar. Vücut kitle endeksi orantılı olmayan adaylar, polis olmaya hak kazanamaz. Fakat bunun çözüm yolu fazlalık olan kilonun verilmesiyle ya da kilo alınmasıyla mümkündür. Ancak boy şartı tutmuyorsa, polis olmak ne yazık ki mümkün olmayacaktır.

Polis Olmak İçin Yaş Sınırı Kaçtır?

Yaş sınırı polis adayları için belirli aralıklarda sınırlandırılmıştır. POMEM sınavıyla polis olmak isteyen adaylar, 30 yaşından gün almamış olmalıdır. Eğer girecekleri sınav PMYO ise 26 yaşından gün almamış olma şartı bulunur. Bunun yanı sıra 18 yaşını da tamamlamış olmak önemli bir durumdur. PAEM sınavıyla komiser yardımcılığı sınavına girmek isteyen adaylar yine 30 yaşından gün almamalıdır.

Her gencin hayali olan Polis Özel Harekât sınavıyla polis olmayı düşünen adayların 28 yaşını aşmamış olma şartını sağlamalıdır. Bu koşulları sağlayan adaylar, KPSS, TYT gibi bazı sınav şartlarından alacakları belli başlı puanlarla polis olmaya hak kazanabilirler. Lisans mezunları KPSS P3 türünden 60.00, Ön lisans mezunları P93 türünden 65, Lise mezunları ise TYT’den 260 puan almalıdır. Bu şartları sağlayarak polis olabilmek mümkündür.

Yorum gönder