×

Polis Olmak İçin Aranan Bölüm Şartları Nelerdir?

polis olmak

Polis Olmak İçin Aranan Bölüm Şartları Nelerdir?

Polis olmak isteyen adayların merak ettiği konular arasında hangi bölümden mezun olunması gerektiği vardır. Bu sınavlar için bölümün bir önemi yoktur. Sadece polis olabilmek için çeşitli yöntemlerle sınavlara başvuru yapılabilmektedir. Öncelikle üniversite mezunu adayların polis olabilmesi mümkün olduğu gibi lise ve ön lisans mezunları için de mümkündür. Lisans mezunu olan bir adayın polis olabilmesi için herhangi bir lisans bölümünden mezun olması yeterlidir. Yani polis olmak için mezuniyet bölüm şartı aranmaz. Üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olunması yeterlidir.

Bu durum ön lisans bölümünden mezun olan adaylar için de geçerlidir. 2 yıllık ön lisans düzeyinde mezun olan kişiler için de bölüm şartı aranmaz. Polis olmak için lise mezunu olan kişiler için ise zaten bölüm gibi bir şart söz konusu değildir. Liselerin herhangi bir bölümünden mezun olunduktan sonra TYT sınavına girilerek, gerekli puan alınıp diğer aşamalara girmeye hak kazanılır.

polis olmak

Polis Olmak Şartları Nelerdir?

Polislik sınavlarını kazanabilmek bütün aşamaları geçmek ve şartlara uygun olmak gerekir. Bunların şartların başında polis olmak için belirlenmiş olan kriterleri sağlamak gelir. Öncelikle yazılı ve sözlü sınavların geçilmesi önemlidir. Ardından da fiziki yeterlilik sınavının da geçilmesi aşamalardan bir tanesidir. Verilecek belli eğitimlerden sonra ise polislik mesleği icra edilebilir.

Lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans mezunu olan adaylar, polislik sınavlarına girebilir. POMEM düzeyinde sınava girecek kişiler, ön lisans, lisans ve yüksek lisans adaylarıdır. PMYO düzeyinde sınava girecekler ise TYT sınavına girmelidir. PAEM sınavları için ise lisans mezunu olma şatı vardır. Lisans mezunları KPSS sınavından 60.00, ön lisans mezunları 65.00 ve lise mezunlarıyla TYT’den 260 puan almalıdır. Yazılı olan bu sınavları geçtikten sonra diğer sağlık ve fiziki yeterlilik sınavlarına girebilir. Polis olmak için sağlık koşulları ve belirlenen parkuru geçmek gerekir.

Polis Olmak İçin Diğer Şartlar

Polis olabilmek için birçok koşulu yerine getirmek gerekir. Öncelikle T.C vatandaşı olma zorunluluğu vardır. Bunun yanı sıra lise, ön lisans, lisans mezunu olmak şarttır. Koşullar arasında yurt dışı okullarından mezuniyette kabul edilir. Gerekli KPSS, TYT puanını almak diğer aşamalara geçmek için gerekir. 18 yaşını tamamlamak, POMEM için 30 yaşından gün almamış olmak şartlar arasındadır. PMYO adayları için ise yaş şartı 26’dır.

Polis olmak için fiziki olarak aranan nitelikler, erkek adaylar için 1.67 kadınlar için ise 1.62 olarak sınırlandırılmıştır. Bütün sağlık yönetmeliğinde yazan şartlardan geçen adaylar, sorun teşkil etmeden polis olabileceklerdir. Aynı zamanda silah taşımak için engel taşıyan durumların olmaması, yüz kızartan ceza almamış olunması ve hapis cezasının olmaması gerekir. Bu şartlar doğrultusunda adayların güvenlik soruşturmalarının da temiz çıkması aranan şartlar arasındadır. Polis olmak için bu gibi durumlar önemli detaylar arasındadır. Bu şartları sağlayan adaylar, belli bir eğitimden sonra polis olabilecektir.

Yorum gönder