×

Polis Olmak İçin Yaş Şartı Esnetilir Mi?

Polis olmak için

Polis Olmak İçin Yaş Şartı Esnetilir Mi?

Polis olmak için gerekli şartları sağlamak oldukça önemli bir konudur. Bunlar arasında yaş şartı bulunmaktadır. Yaş şartı her polislik sınavı için değişkenlik gösteren bir durumdur. POMEM sınavından polislik sınavına girecekler için bu şart 30 yaşından gün almamış olmaktır. PMYO ‘dan girecek adaylar için ise 26 yaşından gün almamış olmak koşullar arasındadır. PAEM için 30, PÖH İçin ise 28 yaş sınırı vardır. Bu yaşları geçmemek şartıyla polis olma durumu söz konusu olabilir. Ancak polis olmak için yaş şartının esnetilip esnetilmeyeceği kesin bir durum değildir. Bu konuda polis adayları tarafından oldukça yoğun talepler vardır. Yaş aralığının 32 olmasıyla alakalı birçok talep bulunsa da bu konuda kesin bir karar yoktur.

Polislik yaşının esnetilip esnetilmemesi konusunda söylentiler olsa da şuanlık böyle bir durum söz konusu değildir. Ancak Polis Akademisinde bununla alakalı ilanlar takip edilmelidir.

Polis olmak için

Polislik Birimleri Hangileridir?

Polis olmak isteyenler, eğitim sınavından başarılı bir şekilde geçtikten sonra birim tercihi yaparlar. Polis olmak için bazı birim ve bölümler vardır. Bu birimler şu şekilde sıralanabilir:

  • Trafik polisi; Şehirlerde ve otoyollarda trafik düzeninden sorumlu olan kişilerdir.
  • Deniz Polisi; Limanlarda, körfezlerde ve iç sularda görev yapan memurlardır. Bu alanlarda idare ve adli işlerden de sorumlulardır.
  • Motosikletli Polisler; Bu polisler, yunus ve şahinler olarak ikiye ayrılmaktadır. Yunuslar asayiş olaylarına bakmaktadır. Şahin polisler ise trafik işleri ve düzenlerini sağlamaktadırlar.
  • Hava Polisleri; Havadaki asayiş, kaçakçılık mücadeleleriyle uğraşırlar. Terör operasyonlarında da görev alırlar.
  • Çocuk Polisleri; Çocuklara yönelik olarak hizmet yürüten polislerdir. Çocukların pedagojik gelişimleri konusunda da uzmanlardır.
  • Turizm Polisi; Turizm bölgelerinde hizmet sunan, sivil, bisikletli ve atlı olan polisler olarak ifade edilebilir. Ayrıca alanlarında uzman turizm üzerinde çalışmaktadırlar.
  • Terörle Mücadele Polisi; Ülkede her türden yıkıcı, tehdit eden faaliyetler ile örgütlenmiş polislerdir.
  • Kaçakçılık ve Organize Suç Polisleri; Yurt dışı ulaşan suç ağları ile mücadele eden polis memurlarıdır.
  • Kaçakçılık Polisleri; Yurt dışına ulaşmakta olan suç ağları ile mücadele etmekte olan polislerdir.
  • Bu birimleri takiben, olay yeri inceleme, Çevik kuvvet, park polisi, sivil polis, Polis Özel Harekat gibi birimlerde vardır.

Polis Birimi Nasıl Seçilir?

Polis olmak isteyen kişiler eğitim sonlarında mezuniyetle kura töreninde adayların il tercihi yapmasıyla yerine getirilir. Polis olmak isteyen kişiler, sene sonunda il tercihlerini puanlarına göre yaparlar. Adayların başarısı il seçimlerini etkiler.  İl seçimi yapan polis memurları atandığı ile okuldan verilen atama kağıdıyla işlem yapılmaktadır. Birim tercihini örneğin, sene sonunda Polis Özel Harekat olmak istiyorum şeklinde belirtebilmek mümkündür. Bu doğrultu da sınava tabi tutulması gereken unsurlar varsa, bu koşullar öğrencilere bilgi olarak verilir. Daha sonra gerekli bir eğitim varsa eğitimler tamamlanarak, birim tercihi yapılır.

Yorum gönder