×

Polis Olmaya Engel Durumlar Nelerdir?

Polis olmaya engel durumlar

Polis Olmaya Engel Durumlar Nelerdir?

Polis olmaya engel durumlar, polis adaylarının en fazla merak ettiği ve araştırdığı konular arasınadır. Öncelikle bu engeller, sağlık, fizik, sosyal durum, eğitim ve benzeri durumlar ile özetlenebilir. Polis olmak için sağlık yönetmeliğindeki bütün koşulları sağlamak gerekir. Sağlık engeli olarak, göz problemleri, omurga sorunları, faça izi, geçirilen ameliyatlar ve benzer durumlar ile açıklanabilir. Bunun yanı sıra bir de kanunda suç teşkil eden durumlar vardır. Bu gibi engellerden dolayı da polisliğe engel olabilecek bazı hususlar bulunur.

Polis olmaya engel durumlar, boy kilo endeksinin tutmaması, terör suçlarıyla hüküm giymiş olmak, hapishanede yatmak, göz bozukluğu, göz tembelliği, yüz kızartıcı suçlardan hüküm yemek bazı engel taşıyan etmenler arasındadır. Bunun yanı sıra fiziki yeterlilikten geçemeyecek fiziğe sahip olmak, güvenlik soruşturmasından kaynaklı sorunların olması da polisliğe engel teşkil eden konulardan bir kaçıdır.

Polis olmaya engel durumlar

Polisliğe Engel Hastalıklar Nelerdir?

Polisliği kazanan kişiler, için yönetmelikte yer alan bazı hastalıklar ve engeller vardır. Adayların A dilimi sağlık şartlarına uyumlu olması mecburi şartlardan bir tanesidir. Polisliğe engel durumlar arasında A dilimine uyumlu olmayan kişiler gelir. Aynı zamanda B, C, D ve E dilimine uyacak olan fakat A dilimine uymayan öğrenciler polisliğe hak kazanamayacaktır. Yönetmelikte yer alan 6. Madde kapsamında ise Yabancı uyruklu öğrenciler en az C dilimi sağlık şartlarını sağlamalıdır. Enfeksiyon anlamında A dilimi uygun olmaları da gerekli olan şartlar arasındadır. Polis olmak isteyen kişiler, bu sağlık koşullarını muhakkak taşımalıdır.

Bu kategorilerin yanı sıra polisliğe engel taşıyan hastalıklar arasında kronik hastalıklar, sürekli ilaç ve diyet tedavisi gören kişiler, organ ve sistem fonksiyonlarında rahatsızlık yaşanması, sakatlık, doğuştan gelen organ kaybı gibi durumlar da polisliğe engeldir. Polis olmaya engel olan durumlar belirlenirken, doktorun verdiği inisiyatifler ve öneriler doğrultusunda da karar verilebilmektedir. Bu nedenle tam bir sağlık taramasından geçirilerek, polis olup olunmaması yönünde karar alınmaktadır.

Polis Olmaya Engel Suçlar Nelerdir?

Polislik şartlarını sağlamak için birden fazla hususu sağlamak gerekir. Bunlardan bir tanesi de çeşitli ceza ve suçlardır. Polis olmaya engel durumlar şu şekilde açıklanabilir:

Çeşitli suçlardan dolayı ceza alan polis adayları bu hakka sahip olamaz. Aynı zamanda sicilinde bazı suçlara sahip olan adaylar da polislik mesleğini icra edemezler. Bunları takiben hırsızlık, rüşvet yeme, inancı kötüye kullanma, ihtilas, sahtecilik, taciz, yüz kızartan suçlar, şeref kıran suçlardan ceza alan kişiler polis olamaz. İhaleye fesat karıştırılması durumu, kaçakçılık, 1 yıl ya da uzun süreli kasti işlenen suçlardan dolayı polis olunamayacaktır. Bu sayılan hususlar polis olmaya engel durumlar arasında en bilindikleridir. Polislikte işlenen suçlar ve cezalar devlet memurlarının tamamını kapsayan bir durum olsa da polislikte bu hususlar daha fazla irdelenir.

Yorum gönder