×

Polis Parkur Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Polis parkur sınavına

Polis Parkur Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Polis parkur sınavına hazırlık aşamasında yer alan parkur sınavı, zorlu etaplardan bir tanesidir. Erkek ve kadın adaylar için belirlenen saniyede zorlu parkurun tamamlanması gerekir. Spor konusunda herhangi bir becerisi olmayanlar, bu parkur için açılan kurslardan destek alarak hazırlanmalıdır. Çünkü zorlayıcı aşamaları olan bir sınavdır. Parkur sınavına hazırlanmak için kurslarda sürekli pratik yapmak ve saniyesi yüksek olan kişilerin saniyelerini düşürmeleri gerekir.

Erkek ve kadın adaylar için parkur saniyeleri değişkenlik gösterir ve parkur aşamaları sıçrama tahtasıyla başlar. 6 sıçrama ve ardından lastik geçmeyle devam eder. Lastikten sonra ağırlık aşaması vardır. Kadınlar için 20 kg, erkekler için ise 30 kg olarak bu ağırlıkların oranı belirlenmiştir. Polis parkur sınavı için bu aşamaların hatasız geçilmesi gerekir. Ağırlıktan sonra sağlık topu, minder ve slalomları geçmek aşamalar arasındadır. Tabi ki etaplar geçilirken saniye cezası almamak de önemlidir.

Polis parkur sınavına

Polis Parkur Sınavının Aşamaları Nelerdir?

Polis olmak isteyen kişiler, bir takım aşamalardan geçmek zorundadır. Bunlardan bir tanesi de parkur sınavıdır. Polis parkur sınavı aşamaları, öncelikle sıçrama tahtasıyla başlar. 6 sıçrama yapılarak, lastiklere geçilir. Lastikler 6 adet olarak belirlenmiştir. Bu bölümde lastiklere takılmadan geçmek önemlidir. Daha sonra ağırlık aşamasında dubalara değmeden ve devirmeden çevresinden dolanarak, ağırlıkları taşımak gerekir. Ardından sağlık toplarına koşarak dokunup, minderde takla atarak slaloma geçilir.

İlk slalomlar, sağ sol şeklide geçilecek şekilde belirlenmiştir. İkinci slalomlar ise alttan üsten geçerek, yapılır. Parkur böylece bitirilmiş olur. Fakat belirlenen saniyede parkurun tamamlanması da önemlidir. Erkek ve kadın adaylar için belirlenen saniye aralıkları farklılık gösterir. Çünkü kadınların ve erkeklerin fiziki olarak aynı güçte olmadığı aşikardır. Belirlenen saniye kapsamında geçen adaylar komisyon önünde belirlenir ve sözlü sınav aşamasına geçer. Sözlü sınavdan başarılı olan adaylar ise polislik yapmaya hak kazanır. Tabi ki öncesinde alınacak eğitimle birlikte mezun olmak gerekir.

Polis Sözlü Mülakatta Neler İstenir?

Polislik sınavının vazgeçilmezi olan sözlü mülakat sınavları, öncesinde evrak teslimi, ön sağlık aşaması, fiziki yeterlilik gelir. Bu aşamaları belirlenen sınırlarda geçen adaylar, sözlü mülakata girmeye hak kazanır. Polis parkur sınavı sonrasında yapılan sözlü mülakatta adaylardan istenenler şu şekilde açıklanabilir:

Adaylardan istenen soruda çıkanı yanıtlama, söylenene kavrama ve yanıt verme, özgüven, kendini ifade edebilme gibi özellikler vardır. Bu nitelikler doğrultusunda da adaylara puan verilir. Toplamda 5 kriterden yapılan puanlama 100’e tekabül eder. Her bir kriter için 20’şer puan verilir. Örnek verilecek olursa, adayın soruyu yanıtlaması 20 puan, kendinden isteneni kavrama 20 puan, özgüveni de 20 puan olarak verildiğinde toplamda 60 puan almış olur. Diğer kriterlerden puan kırılmaması durumunda da alacağı puan 100 olacaktır. Bu hususta sözlü mülakat sınavı başarılı olacaktır.

Yorum gönder