×

Yurt Dışından Nasıl Ürün Alınır?

Yurt dışından nasıl

Yurt Dışından Nasıl Ürün Alınır?

Yurt dışından nasıl alışveriş yapılır sorusu pek çok kişi tarafından merak edilen bir konu. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de yurt dışından gelen bazı ürünlerin; örneğin elektronik içerikli ürünlerin piyasa farkından dolayı çok daha uygun fiyata alınabilmesidir.

Yurt dışından ürün getirirken de farklı masraflar söz konusu olabiliyor elbette. Özellikle girişlerde ile uygulanan gümrük vergisi ya da ek kargo bedelleri bu özelliklerden bazıları. Yine de bazen bu masraflar aradaki fiyat farkının önüne geçtiği için yurt dışından ürün getirmek tercih konusu olabiliyor.

Yurt dışı ile ticaret mantığı temelde ithalat ve ihracata dayanır. İhracat bildiğimiz gibi ülke dâhilinde üretilen ürün ve malların dış ülkelere satılması esasına dayanıyor. İthalat da aslında bugünkü yazımızın konusunu oluşturan yurt dışından alışveriş yapma konusunu kapsıyor.

Yani yurt dışında üretilmiş bir ürünün ülke içine alınması da ithalat olarak tanımlanıyor. Peki, yurt dışından ürün getirme şartları nelerdir ve bu işlem nasıl yapılabilir? Şimdi bu noktalara birlikte göz atalım:

Yurtdışından Ürün Getirme

Yurt dışından alışveriş yapmak isteyenler için nasıl ürün satın alınabileceğine dair belli şartlar mevcuttur. Öncelikle ithalat yapmak isteyen eğer bir iş yeri sahibi ise; yurt dışından ürün almanın kesin koşulu şirket üzerinden alım yapmaktır.

Bu durum da limited şirketlere gelen ağır şartlar sebebiyle zorlayıcı olabiliyor. Çözüm olarak işyeri sahipleri kendilerine ait şirket üzerinden yurt dışından ürün getirme yolunu tercih edebiliyor.  Bu şekilde şahıs şirketi kurulmasının bir diğer avantajı da gümrük işlemleri sırasında bu şirket tipinin vergilerinin de ona göre sunuluyor olması.

Eğer satış yapmak için yurt dışından ürün getiriyorsa; ithalatı yapılacak ürünlerin piyasa araştırmasının yapılması oldukça önem arz ediyor. Örneğin hangi ürünlerin daha kaliteli olduğu ve daha uygun fiyata sunulabileceği; aynı zamanda daha çok rağbet gördüğü araştırılabilir. Bu noktada müşteri taleplerini incelemekte fayda var. İthal edilen ürünler; yüksek oranda, uzun yıllardır bu alanda çalışan bir ülke olmasından dolayı Çin menşeili olmaktadır.

Yurtdışından Ürün Getirtmek İçin Diğer Yöntemler

Şirket olmanın dışında şahıs olarak da yurt dışından ürün almak isteniyorsa, en iyi yöntemlerden birisi e-ticaret alanında çalışan büyük firmalar aracılığıyla ürün satın almaktır. Özellikle son yıllarda yurt dışından ürün almak için ön planda olan ve adı çok duyulan alışveriş siteleri mevcuttur. Toplu alım yapmak isteyenler için bazı siteler bu olanağı da sunmaktadır.

Yurtdışından Alışveriş Yapma İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yurt dışından ürün getirmek oldukça fazla yoruma konu olan ve kafa karıştıran bir konu. Özellikle bu alanda internet üzerinde çok sayıda farklı bilgi yer alıyor. Genelde gümrük konusunda ve fiyat bakımından endişe edilen yurt dışı alışverişi; bazı noktalara dikkat edildiği sürece kolaylıkla yapılabiliyor.

Örneğin yurt dışından ürün getirmeyi seçen bazı kişi ya da kurumlar; gümrük vergisini daha makul düzeyde tutmak için belli bir tutar üzerindeki ürünleri getirmeyi tercih etmiyor. Yani en düşük gümrük bedelini ödemek için belli bir sınırlandırmanın altındaki ürünleri getirmeyi seçebiliyorlar. Bu noktada dikkat edilebilecek önemli bir başka konu da ürünün içeriği oluyor.

Çünkü yasal düzenlemelere göre yurt dışında bulunan her ürünü Türkiye getirmek mümkün olmuyor. Bu özelliklerin yanı sıra bilindik alışveriş sitelerinin dışında yurt dışından ürün almak için başvurulabilecek bazı yeni ve farklı uygulamalar da söz konusu oluyor. İnternet üzerinde tanıtımları yapılan bu alanlar hakkında araştırma yaparak da belli bir sonuca ulaşılabilir. Tabii ki güvenilir olması şartının göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Türkiye’de Yurt Dışı Alışverişi Fiyat Sınırı Ne Kadar?

Yurt dışından ürün getirmek vergi dolayısıyla hayli masraflı olabiliyor. Özellikle bu noktada çok yüksek maliyetler vermek istemeyenler için ülkemizde 75 Euro olan bir alışveriş sınırı olduğunu söylemek mümkün. Bu sınır geçildiğinde çok daha farklı gümrük işlemleri ile karşılaşılabiliyor.

Yurt dışından alışveriş yapanların tercih ettiği bir başka yöntem de; özellikle bireysel olarak yurt  dışına giden birisine talepte bulunmak şeklinde olabiliyor ya da bunun dışında kaçak olarak da ülkeye sokulan ürünlerin satılması söz konusu olabiliyor. Ancak bunun çok sağlıklı bir yöntem olduğu söylenemez.

Zira hiçbir yasal dayanağı olmayan bir ürünün istediğiniz içeriğe sahip olduğunu garanti edemezsiniz. Bunun yerine pek çok ürün çeşidi sunan ve yurt dışıyla alışveriş yapmayı daha kolay hale getiren bazı alışveriş sitelerini inceleyebilirsiniz. Alışveriş sitelerinden bir kısmı ürünü kapınıza kadar teslim edebiliyor.

Yurt dışından alışveriş pek çok açıdan tercih edilen bir alan. Her şeyden önce kur farkı nedeniyle ve piyasadan dolayı ülkemizde çok pahalıya satılabilen bazı ürünlerin; çok daha ucuza alınabilmesi imkanı doğuyor.

Bu nedenle kişi ve kurumlar yurt dışı alışverişine eğilim gösterebiliyor; ancak bu alandaki yüklü vergilerden maliyetleri artırabildiği için, en uygun yurt dışı alışveriş yöntemi merak ediliyor. En temel şekilde yukarıda saydığımız koşullarda alışveriş yapmak mümkün. Yurt dışından alışveriş yapmanın bazı temel yolları kısaca aşağıdaki gibidir:

  • Yurt dışına giden bir tanıdığınız varsa ona ürün sipariş etmek, en klasik yöntemlerden biri olarak ifade edilebilir.
  • Yurt dışından kaçak olarak gelmiş bir ürünü satın almak ki bu verdiğiniz paranın da boşa gideceği anlamına gelebilir.
  • Özellikle iş yeri sahibi olanlar için şahıs şirketi kurarak ürün getirmek yine çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
  • Bunun dışında bir diğer temel yöntem de; küresel bazı alışveriş siteleri aracılığıyla yurt dışından ürün sipariş etmektir.

Bugünkü yazımızda yurt dışından nasıl alışveriş yapılır sorusuna yanıtlamaya amaçladık.

Yorum gönder