×

B2C e-ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

B2c e-ticaret

B2C e-ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

B2c e-ticaret siteleri günümüzde en çok tercih edilen web platformları arasındadır ve özellikle online alışveriş yön temleri kapsamında internet kullanıcılarının yoğun bir biçimde bu tarz platformlar etkileşim içerisinde olduğu bilinmektedir. Her ne kadar gündelik yaşamın içerisinde fazlaca dahil olmuş olsa da elektronik ticaret yapma yöntemlerinden biri olan B2C tipi e-ticaret hakkında çok fazla merak edilen durum bulunmaktadır.

Şüphesiz bu durumların başında B2c nedir? sorusuna kullanıcıların aradığı cevaplar bulunur. Bu tarz bir elektronik ticaret yönteminin tercih edilmesi halinde nelerle karşılaşılacağı, nasıl yapılması gerektiği ve türlerinin ne olduğu da yine yatırımcılar tarafından en çok merak edilen diğer durumlar arasında yer alır.

B2C Nedir?

Başlangıç olarak B2c nedir? sorusuna yanıt bulmak gerekirse B2C tarzında e ticaret modeli; “Business to Consumer” yani “İşletmeden Tüketiciye” olarak bilinen ticaret modelidir. Tamamen dijital ortam üzerinden gerçekleşen bu ticaret, işletmecilerin tüketici ile buluşması üzerine dizayn edilmiştir. Dolayısıyla tüm alım satım işlemlerinin işletmelerden doğrudan tüketiciye gerçekleşmesi bu tarz bir elektronik ticarette temel şart olarak dikkat çeker.

Aynı zamanda B2c e-ticaret siteleri aracılığıyla gerçekleşen bu tarz ticari girişimlerde herhangi bir aracıya ya da aracı kuruma gerek duyulmaz ve bu ticaretin satıcı kısmında yer alan kullanıcıların perakende ürünler satan firmalar ya da bizzat şahısların kendisi olması mümkündür.

B2C E-Ticaret Nasıl Yapılır?

B2c e-ticarete başlamak için ürünlerin ya da hizmetlerin doğrudan tanıtımının ve pazarlamasının yapılması gerekir. Bu durum aynı zamanda B2C tarzı bir ticari girişimin ek olarak bir pazarlama türü olduğunu da gösterir niteliktedir. Çünkü burada kullanıcılar kendi ürünlerini ya da hizmetlerini kendileri pazarlamakla mükelleftir ve arada pazarlamacı veya tanıtıcı herhangi bir kuruluş, kişi, şahıs ya da firma bulunmaz.

Tamamen B2c e-ticaret siteleri aracılığıyla gerçekleşmesi gereken tüm bu pazarlama ve tanıtım işlemlerine başlamak için öncelikli olarak bir elektronik ticaret sitesi sahibi olmak gerekmektedir. Bu platform aracılığıyla satışı yapılması arzu edilen hizmet ya da ürünlerin tanıtımı ve pazarlaması yapılmalıdır. Kullanıcılar ile platformun sağlıklı bir etkileşim kurduğundan emin olmak adına web sitenin tasarımına ve kullanım kolaylığına yeteri kadar özen gösterilmesi tavsiye edilmektedir.

B2C E-Ticaret Türleri

B2C e-ticaret yapmak adına girişimcilerin temel olarak tercih edebilecekleri iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi sanal mağazalarda yer alan ürünlerin, platform aracılığıyla kendi stoklarına eklenmesidir. Bu yöntem kendi içerisinde bazı riskler barındırdığı gibi Dropshipping yöntemi ile benzerlik taşır. Söz konusu yöntemde yaşanabilecek en temel aksaklık doğru şekilde gerçekleşmeyen stok yönetimi sonucunda müşteri kaybının ortaya çıkmasıdır.

İkinci olarak B2C e-ticaret yapmak adına kullanılabilecek yöntem ise doğrudan fabrika satış fiyatlandırma tarifeleri üzerinde pazarlama gerçekleştirmektir. Burada alıcılar çoğunlukla perakende firmaları olacağından alınacak risk daha azdır. Fakat bu yöntemin benimsenmesi halinde ise önemli ölçüde yatırım yapılması ve sermayenin güçlü olması gerekir. Aynı zamanda işbirliği kurmak ve dijital pazarlama tekniklerini de bu yöntem kapsamında yatırımcıların en efektif biçimde sağlaması gerekir.

B2C E-Ticarete Nasıl Başlanır?

Belirtilmiş olduğu gibi B2C E-ticaret yapmak adına kullanılabilecek iki yöntem bulunur ve hangi yöntem tercih edilirse edilsin yatırımcıların kendilerine ait bir elektronik ticaret sitelerine sahip olması zorunludur. Aksi durumlarda aracılı bir alım satım ilişkisi tesis edilmiş olacağından bu tarz bir pazarlama tekniğinin kullanıldığını söylemek yanlış olacaktır.

Kişisel ya da kurumsal olarak sahip olunan elektronik ticaret siteleri aracılığıyla B2C e-ticaret yapmak belirtilmiş olan düzlemlerde bazı avantajlar ve dezavantajlar içerir. Dolayısıyla bu tarz bir yatırıma girişimden önce başta stok yönetiminin sağlanabileceğinden ve taleplere uygun arzın sunulabileceğinden emin olunması gerekir. Ayrıca bu noktada belirtilmesi gereken bir diğer durum da B2C e-ticaret yapmak, markalaşma konusunda son derece kreatif avantajlar vadeder.

B2c E-Ticaret Hangi Alanları Kapsar?

B2C e-ticaret siteleri aracılığıyla yapılan tüm dijital yatırımlar temel olarak akla gelebilecek her şeyi kapsayabilir. Ürün ya da hizmet satışı olduğu gibi aynı zamanda modern dünyanın ihtiyaç duyduğu başka dijital unsurların ya da enformasyonların satışı da yapılabilir. Bu noktada en temel dinamik satışı yapılacak olan ürün ya da hizmetlerin pazarlamasının doğru bir biçimde yapılmasıdır.

B2C E-Ticaretin Sağladığı Avantajlar

B2C e-ticaret siteleri kullanılarak gerçekleştirilecek bir dijital girişimin sağlayacağı temel faydaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Aynı anda milyonlarca kullanıcıya ulaşma konusunda önemli bir dinamik vadeder.
  • Arzu edilen türde ürün ya da hizmet üzerine yatırım yapılması olanaklıdır.
  • Geniş bir pazarlama ve tanıtım alanı açar.
  • Hızla büyümek ve markalaşma adına en uygun zemini daima hazır tutar.
  • Yerel veya bölgesel mağazaların geniş kapsamlı bir alana açılabilmesini sağlar.
  • Yöresel ürünlerin global ölçekte tanınırlığını arttırabildiği gibi hedef kitleyi genişletebilir.
  • Belirlenmiş olan hedef kitleye yönelim konusunda en doğru seçenekleri sunar.
  • Müşteri taleplerinin doğru şekilde anlaşılması ve buna uygun yönetim, pazarlama, tanıtım gibi stratejilerin benimsenmesi adına geniş kapsamlı veriler sunar.

Tüm bu avantajlar B2C e-ticaret siteleri kullanılarak gerçekleştirilecek elektronik ticaretler için geçerlidir. Satışı yapılan ve alım satım ilişkisi içerisine dahil olan ürün ya da hizmetlerin niteliğinin ne olduğuna bakılmaksınız bu tarz biri dijital ticarette elde edilecek faydaların kapsamı tamamen yatırımcıların aldığı doğru kararlar ile ilgili olacaktır.

Yorum gönder