×

C2C E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

C2c e-ticaret

C2C E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

C2c e-ticaret sitesi kurmak günümüzde dijital ortam üzerinden tercih edilebilecek ticari yöntemlerden biridir. Az biliniyor olmasına karşın bu e-ticaret yöntemi günümüzde çok sık kullanılmaktadır ve hemen her internet kullanıcısını bu tarz hizmetler sağlayan platformlarla etkileşim içerisinde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu kapsamda C2c nedir? merak edenler için başlangıç aşamasında gündelik yaşantı içerisinde son derece etkileşim içerisinde olunan ve pek çok internet kullanıcısının yakından bildiği bir ticaret modeli olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle son dönemde C2C e-ticaret siteleri oldukça ön plana çıkmış ve tüm dijital ticaret yöntemleri arasında en büyük ilgi ile takip edilen olmuştur.

C2c nedir? Ne İşe Yarar?

C2c nedir? merak edenler için kısaca tanımlamak gerekirse C2C: “Consumer to Consumer” yani “Tüketiciden Tüketiciye” anlamına gelir ve dolayısıyla bu tarzda yapılan bir elektronik ticaretin temel amacı ve işlevi tüketicilerin bir araya geldiği platform inşa etmek üzerinedir. Dolayısıyla C2C, tüketicilerin birbirleri arasında gerçekleştirmiş oldukları ve dijital ortamın kullanıldığı ticaret yöntemidir.

C2c nedir? merak edenler açısından daha detaylı bir analiz yapılması gerekirse bu tarz ticaret modelinde dijital ortamda tek bir platform tüketicilerin birbirleri ile alım satım ilişkisi kumasını sağlar. Bu durum en genel anlamıyla üretim ilişkisinin herhangi bir bölümünde yer almayan ve temel niteliği tüketici olan, buna karşın dijital ticaretin bir bölümünde yer almak isteyen kullanıcılar C2C e-ticaret siteleri aracılığıyla ortak bir ağ üzerinden alışveriş gerçekleştirir.

C2C E-Ticarete Nasıl Başlanır?

C2C e-ticaret siteleri aracılığıyla dijital ticarete atılım göstermek isteyenler büyük oranda mükellef olmazlar. Çoğunlukla sadece bu tarz platformlarda açılan hesaplar ya da mağaza benzeri satış işlevini yerine getiren dijital unsurlar aracılığıyla bu işlemlere başlanması mümkündür. Bu tarz platformların da aynı zamanda belirtilen alım satım işlemleri kapsamında herhangi bir yükümlülüğü bulunmaz.

C2C e-ticaret siteleri, tamamen tüketicilerin alım satım işlemlerini gerçekleştirmeleri konusunda aracıdır. Dolayısıyla sadece bu işlemlerin gerçekleşmesi için en uygun zemini oluşturur ve bundan sonra kurulacak ticari ilişki tamamen alım satım işlemlerinin her iki tarafından bulunan tüketicilere aittir.

C2C E-Ticaret Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

C2C e-ticaret siteleri günümüzde hemen her alanda faaliyet gösterebilmektedir. Özellikle ürün satışı kapsamına giren dijital ticaret yöntemlerinin hemen tamamında bu tarz siteler neredeyse dijital sektörü domine edecek niteliklere ve kullanıcı sayılarına sahiptir. Dünya genelinde yaygınlaşan ve milyonlarca internet kullanıcısına ulaşan C2C e-ticaret siteleri sıra dışı büyük elde etmiş ve global pazarda kendine yer edinmiştir.

C2C E-Ticaret E-Ticarete Başlamak için Gerekli Olan Belgeler

Başlangıç olarak C2C tarzı bir e-ticaret modeli düşünenlerin bu dijital pazara girebilmelerinin iki farklı yöntemi olduğu belirtilmelidir. Bu yöntemler;

  • C2c türü e-ticaret sitesi sahibi olarak
  • C2C e-ticaret siteleri aracılığıyla

C2c e-ticaret sitesi kurmak başlangıç aşamasında kısmen zorlayıcı olabilir buna karşın böylesine devasa bir atılım içerisinde girmek isteyen girişimcilerin bazı şartları sağlaması gerekir. Bu şekilde bir atılım gerçekleştirmenin ilk kuralı şüphesiz yasal ve hukuki yükümlülüklerin yerine getirilmesi olacaktır.

C2c e-ticaret sitesi kurmak için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirket sahibi olmak
  • İmza sirküleri
  • Şirket sahibinin, yetkililerin ya da ortakların kimlik fotokopileri
  • Banka hesabı
  • Vergi levhası

Gibi belgelerin hazırlanmasının ardından c2c e-ticaret sitesi kurmak ve geniş kapsamlı bir dijital atılım gerçekleştirmek mümkündür.

C2C E-Ticaret Avantajları Nedir?

C2c e-ticaret siteleri aracılığıyla dijital dünya üzerinden elektronik ticaret gerçekleştirilmesi planlanıyorsa bu noktada pek çok anlamda avantaj elde etmek mümkündür. Söz konusu avantajları ve faydaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Hazır bir hedef kitleye doğrudan ve hızla temas kurulur.
  • Altyapı, yasal yükümlülükler, ödeme entegrasyonları gibi temel sorunlarla karşılaşılmaz.
  • Tanıtım ve reklam çalışmaları oluşturmak için son derece efektif bir zemin bulunur.
  • Farklı ve alternatif satış yöntemleri denenmeye uygundur.
  • Alınan risk çok da azdır.

Tüm bu durumlar c2c e-ticaret sitesi kurmak yerine hazırda bulunan bu tarz platformlar aracılığıyla gerçekleştirilecek olan dijital ticaretlerde tüketicilerin elde edecekleri temel avantajlar içerisindedir.

C2C E-Ticaret Örnekleri

C2c e-ticaret örnekleri belirtilmiş olduğu gibi son derece geniş kapsamlıdır ve günümüzde hemen her internet kullanıcısının yolu bir kez olsun bu tarz platformlara düşmüştür. Dünya çapında global ölçekli olarak hizmet sağlayan C2C platformları olduğu gibi aynı zamanda yerel olarak bölgesel anlamda hizmet veren ve menşei Türkiye olan platformların da bulunduğu belirtilmelidir.

Bu bağlamda c2c e-ticaret örnekleri arasında bulunan platformlardan bazıları şu şekildedir:

  • N11
  • Amazon
  • eBay
  • etsy
  • Alibaba
  • Aliexpress
  • Çiçeksepeti
  • Hepsiburada
  • Evidea
  • Gittigidiyor
  • Yemeksepeti

Gibi platformların tamamı c2c e-ticaret örnekleri kapsamına dahil edilmeye uygun olan web siteleridir. Bu platformlardan anlaşılacağı üzere C2C platformları tek bir alan üzerinden milyonlarca internet kullanıcısına ulaşabilme konusunda alım satım sürecinin her iki tarafında bulunan tüketiciye de önemli ölçüde avantajlar vadeder.

C2C E-Ticaret Sitelerinde Web Tasarım

C2c e-ticaret örnekleri arasında yer alan platformların web tasarımları incelendiğinde bir C2C platformunda nasıl bir tasarımın benimsenmesi gerektiği açıkça görülebilir. Son derece basit ve kolay kullanım sağlayan web tasarımları bu tarz platformlar için olmazsa olmazdır. Yine bu web siteleri için olmazsa olmaz olan bir diğer durum da sitenin sağladığı hız olacaktır ve dolayısıyla tasarım tüm bu dinamiklere göre belirlenmelidir.

Yorum gönder