×

Çok Kanallı Pazarlama Nedir? Nasıl İşler?

Çok kanallı pazarlama

Çok Kanallı Pazarlama Nedir? Nasıl İşler?

Çok kanallı pazarlama, günümüzde en çok tercih edilen online alışveriş hakkında bilinmesi gereken durumlar arasında yer almaktadır. Pek çok satıcının mevcut mağazasını veya markasını dijital ortama taşıdığı bilinmektedir. Ancak satışların düşmemesi ve daha fazla müşteriye hitap edilebilmesi için çok kanallı pazarlama yöntemi tercih edilmektedir.

Çok kanallı pazarlama yöntemini uygulamak isteyen satıcılar, bu yöntemin nasıl işlediğini ve ne işe yaradığını yakından araştırmaktadır. Çok kanallı pazarlama, farklı yollardan aynı müşteri kitlesine ulaşmak ve ürün tanıtımı yapmak olarak değerlendirilebilir. Tercih edilen bu yöntem sayesinde mağaza üzerinde yer alan ürün, indirim, kampanya gibi detaylar kısa süre içerisinde müşteriye ulaştırılmaktadır.

Çok Kanallı Pazarlama Nasıl İşler?

Çok kanallı pazarlama nasıl işler denildiği zaman oldukça detaylı bir anlatım ile karşılaşmak mümkün olacaktır. Son dönemlerde yaygın hale gelen ve pek çok kişi tarafından araştırılan çok kanallı pazarlama yöntemi, müşteriye ulaşma yöntemleri arasında yer almakta ve bu amaçla da uygulanmaktadır. Çok kanallı pazarlama için akılda bulundurulması gereken bazı önemli hususlar vardır. Bunlar;

  • Müşterileri tanıyın.
  • Çok kanallı pazarlama yöntemine alternatifler ekleyin.
  • En doğru kanalları belirleyin.
  • Web sayfaları her cihazla uyumlu olmalı.
  • Entegrasyonları ihtiyaca göre belirleyin.

Yukarıda yer alan ve bu konu kapsamında bilinmesi gereken hususlar, çok kanallı pazarlama yöntemi tercih edecekler için belirlenen ilkeler olarak bilinmektedir. Çok kanallı pazarlama, gelişen ve değişen şartlara göre şekillenmekte ve oldukça yakın takip edilmesi gerekmektedir. Bu başlıkların açıklamaları ise aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Müşterileri Tanıyın

Çok kanallı pazarlama nasıl işler sorusu kapsamında verilebilecek ilk örneklerden birisi müşterileri tanımak olacaktır. Bir mağaza sahibinin ürün ve marka tanıtımı yapabilmek için öncelikle müşterilerini tanıması gerekmektedir. Çünkü müşterilerin tanınması sayesinde doğru reklamlar yapılabilmekte ve doğru kampanyalar belirlenebilmektedir.

Bunun yanı sıra müşterilerin hangi kanallardan yararlanarak ilgili firmaya ulaşım sağladığı da bilinmesi ve takip edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Müşterilerin hangi kanallardan ulaşım sağladığını doğru bilirseniz, doğru yöntemler kullanarak müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Böylece yaptığınız kampanyalar, indirimler ve diğer yenilikler kısa sürede geniş kitlelere duyurulacaktır.

Çok Kanallı Pazarlama Yöntemine Alternatifler Ekleyin

Çok kanallı pazarlama örnekleri, bu konu dahilinde incelenmesi gereken detaylardan birisi haline gelmektedir. Çok kanallı pazarlama yöntemi, mevcut markanın ve ürünlerin ve hatta uygulanan kampanyaların tanıtımının yapılmasına verilen isimdir. Bu yöntemin uygulanmasının yanı sıra farklı alternatifler ekleyerek de müşterilerinizin ilgisini çekebilirsiniz.

Örneğin fiziki mağazadan veya online mağazadan alışveriş yapan bir müşteriye alışveriş sonrası e-fatura gönderilmektedir. Her iki yöntemde de alışveriş yapan müşterilere mail gönderirken oldukça nazik bir dil kullanmak ve kendisine özel kampanya düzenlemek müşterinizin tekrar alışveriş yapmasını sağlayacaktır.

Ancak yapılan bu işlemin sadece müşterileri alışverişe çekmek için olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Bir müşteri tekrar alışveriş yapabilir veya yapmayabilir. Önemli olan kendisi için kaliteli hizmet sunabilmektir.

En Doğru Kanalları Belirleyin

Çok kanallı pazarlama yöntemi, bir mağazanın müşterilerine ulaşmasını ve farklılıkları duyurmasına yardımcı olan yollar arasında yer almaktadır. Günümüzde sürekli olarak değişen şartlar ile birlikte bu işlemi yapabilmek için tercih edilecek olan kanal seçimi de bir hayli önemli noktaya gelmektedir. Bu bağlamda yapılması gereken ise doğru kanal belirlemek olacaktır.

Günümüzde en çok tercih edilen platformlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Dijital reklamlar
  • Sosyal medya platformları
  • E-mail adresi
  • Telefon (arama veya sms bilgisi)
  • Televizyon reklamları
  • Dış reklamlar
  • Sponsorlar

Bunlar ve daha birçok reklam alanı, kullanılabilecek kanallar arasında yer almaktadır. Ancak bu kanalları belirlerken, müşterilerinizin size nasıl ulaştığını bilmenizde fayda olacaktır. Sosyal medya üzerinden takip ediyorsa bu platformu kullanabilirsiniz veya mağazanızı ziyaret ediyorsa mail veya telefon numarası ile iletişim kurabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken tek şey doğru kanalı kullandığınızdan emin olmanız olacaktır.

Web Sayfaları Her Cihazla Uyumlu Olmalı

Çok kanallı pazarlama nedir denildiğinde akla ilk gelenler arasında web siteleri ve diğer dijital ortamlar yer almaktadır. Herhangi bir markanın veya firmanın web sitesi, mutlaka her cihaz için uyumlu olmalıdır. İnsanlar ziyaret edecekleri sitelere farklı cihazlar üzerinden erişim sağlayabilir. Ancak bu tercih, web sitesinin tasarım bozukluğu yaşaması için herhangi bir bahane değildir.

Web sitesi için kullanılan altyapının kaliteli olması ve web sitesinin her cihaz ile uyumlu olması aranan ilk özellikler arasında yer almaktadır. Müşteriler, web sitesini herhangi bir cihaz üzerinden ziyaret ettiklerinde problem veya bozukluk ile karşılaşmamalıdır.

Entegrasyonları İhtiyaca Göre Belirleyin

E-ticaret yöntemlerinin hızla gelişmesi ile birlikte pek çok alanda değişiklik yapılmış ve farklı yöntemler kullanıma sunulmuştur. Bu yöntemler arasında yer alan çok kanallı pazarlama, ilgili firmanın daha fazla kişiye hitap etmesi için uyguladığı yöntemdir. Bu yöntemin başarılı bir şekilde ilerlemesi için şu hususlara ihtiyaç duyulmaktadır:

  • İçerik yönetim sistemi
  • Web/video konferans çözümleri
  • Analiz ve raporlama çözümleri
  • Pazarlama otomasyon platformu
  • Müşteri ilişkileri yönetimi yazılımı
  • Baskı malzemeleri ve çözümleri
  • E-posta servis sağlayıcısı

Yukarıda yer alan durumların sorunsuz bir şekilde tamamlanması halinde çok kanallı pazarlama yönteminin kusursuz işlediği görülecektir. Bu işlemlerin halledilmesi ve yakından takibi, marka veya firma sahibine aittir. Tüm işlemler bittikten sonra geriye müşterilere hitap etmek kalacaktır.

Yorum gönder