×

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Dropshipping nedir

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Dropshipping nedir? Nasıl yapılır? Dropshipping Türkçe karşılığı stoksuz satış olarak ifade edilen kavram; günümüzde nazaran daha yeni bir satış yöntemi sayılabilir. Stoksuz satış; bir e-ticaret firmasının herhangi bir ürün stoku barındırmadan işlem yapabilmesine ve siparişleri yönetebilmesine imkân tanır.

Stoksuz satış yöntemi; günümüzde internet kullanımının artışıyla ve büyük bir ölçüde artan e-ticaret hacmiyle ilgilidir. Bu yöntem sayesinde çok büyük ürün stokları tutmak gerekmeden e-ticaret alanında var olmak mümkündür. Şimdi dropshipping yani stoksuz satış sisteminin ne olduğuna, nasıl işlediğine ve ayrıntılarına birlikte bakalım:

Stoksuz Satış Nedir?

Dropshipping nedir? Stoksuz satış; bir e-ticaret firmasının ürün tedarikçisi firmayla anlaşarak gelen sipariş işlemlerini bu firmaya iletmesi ve talebin müşteriye ulaştırılması şeklinde işleyen bir yöntemdir. Stoksuz satış alanını başarılı bir şekilde uygulayabilmek için tedarikçi firmanın kendi içinde bu sistemi kurmuş olması ve e-ticaret firmasıyla eşgüdümlü olarak ilerleyebilecek olması gerekir.

Bu sistemi uygulamanın pek çok açıdan avantajı vardır. Son zamanların yeni yeni ön plana çıkan ve yayılan stoksuz satış yöntemi; bu alanda yer alan pek çok firma tarafından kullanılmaya başlandı bile. Bu alanın kolaylığından ve imkânlarından yararlanmak isteyen çok sayıda e-ticaret girişimcisi; stoksuz satış tekniğiyle çalışan tedarikçi firmalara yönelmeye başladı. Peki, bu alanın avantajları nelerdir, neden tercih edilebilir? Şimdi bu sorulara yanıt verelim:

Stoksuz Satış Yönteminin Faydaları Nelerdir?

Stoksuz satış e-ticaret alanında daha sonraki dönemlerde ortaya çıkmış olan ve faydaları sebebiyle hızlı bir kullanım yoğunluğunu beraberinde getiren bir alan. Stoksuz satış alanın temel bazı avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle bu yöntemle e-ticaret satıcısının bir depoya ve stok bulundurma ihtiyacı olmaz. Bu durum da başlı başına çok yararlı ve karlıdır.
  • Hem stok bulundurmanın hem de depo tutmanın masrafından kurtarır.
  • Ürünlerin nasıl korunacağına dair ve stokların zarar görmemesi için ek bir işleme ve uğraşa gerek bırakmaz.
  • Ürün doğrudan tedarikçisinden temin edildiği için stokta olmama ihtimali çok daha düşük olur.
  • Bu alanda çalışan birden fazla tedarikçiyle çalışmak mümkün olur. Bu sayede çok sayıda ve çeşitte ürün e-ticaret sitesinde bulundurulabilir; hem de depolama derdi ve stok takibi olmadan!
  • Ürün çeşitliliğinin artması demek; çok daha geniş bir hedef kitleye hitap etmek anlamına gelir.
  • Ürüne dair paketleme ve takip gibi sorunlar olmayacağı için, e-ticaret sitesi satışları çok daha rahat bir şekilde ve her bölgeden kolaylıkla yapılabilir. Dolayısıyla bağımlılığı çok azaltan bir sistemdir ve hareket serbestliği sağlar.
  • Depo kiralama ve işgücü masrafından muaf olmayı sağlar.
  • Stoksuz satışın en önemli avantajlarından biri de; başlangıç aşamasında stok tutmaya gerek olmayacağı için; çok daha düşük masraflarla işe girilebilmesini sağlamasıdır.
  • Ürünlerin paketlemesi ve kargosu dahil olmak üzere birçok aşama tedarikçi firma tarafından sağlandığı için; e-ticaret firmasının ayrıca bu alanda masraf yapmasına gerek kalmaz; ayrıca bir kargo firmasıyla anlaşma uğraşı da olmaz.

Dropshipping nasıl yapılır? Stoksuz satış alanı; yukarıda sayılan etkenler başta olmak üzere pek çok sebepten dolayı tercih edilen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu alanda çalışmanın olası dezavantajları nelerdir? Bu konuya yazımızın devamında açıklık getiriyoruz.

Stoksuz Satış Yönteminin Olumsuz Yönleri

Stoksuz satış yapmanın olumlu taraflarından bahsettik. Aslında her biri stoksuz satış yapmak için iyi nedenler sunuyor. Ancak her alanda olduğu gibi bu alanın da kendi içinde belli dezavantajları bulunmaktadır. Stoksuz satışa başlamadan evvel bilinmesi gereken temel bazı noktalar aşağıda yer aldığı şekildedir:

  • Ürünler tamamen tedarikçiyle ilgili olacağı ve bizzat test etme ve görme şansı bulunmayacağı için; e-ticaret firmasının sattığı ürünler ve detayları hakkında bilgi sahibi olmaması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Bu da özellikle müşterinin bir ürünle ilgili sorun yaşadığı durumlarda; ürünün içeriğine hakim olunmadığı için; olumsuz bir iletişime sebep olabilir ve müşteri memnuniyetini ciddi oranda düşürebilir.
  • Bir başka risk alanıysa; ürünün paketlemesi ve teslimatına kadar tüm süreçlerde tedarikçi firma etkin olacağı için; yapılacak herhangi bir hatada doğrudan e-ticaret firmasıyla irtibat kurulması dezavantajıdır. Dolayısıyla e-ticaret firması herhangi bir hatası olmamasına karşın müşteri karşısında hatalı duruma düşebilir.
  • Kargo seçimi yapma zahmetinden kurtaran stoksuz satışta; kargo e-ticaret firması tarafından yapılmıyor olsa da, takibinin tedarikçi firmayla birlikte yapılıyor olması gerekir. Kargoda yaşanılabilecek herhangi bir sorun; doğrudan satıcı firmaya yansıyacaktır.
  • Stok takibi firma dâhilinde yapılmıyor olsa da; tedarikçi firma dâhilindeki stokların ara ara kontrol edilmesi gerekebilir. Zira e-ticaret sitesinde yer alan bir ürün tedarikçinin anlaştığı başka e-ticaret siteleri tarafından kısa sürede eritilebilir.
  • Stoksuz satış alanında yaşanılabilecek bir başka olumsuzluk da; çok düşük kar marjlarının söz konusu olmasıdır.
  • Bu noktada önemli olan bir diğer nokta da; genelde e-ticaret alanında yapılan banka ya da kredi kartıyla yapılan ödemelerden komisyon bedeli kesileceğidir. Düşük olan ve rekabetin fazla olduğu bu alanda komisyon bedeli ve diğer giderleri doğru hesaplamakta fayda var.

Stoksuz Satışa Dair

Stoksuz satış alanında çalışmanın olumlu ve olumsuz yönlerini sıraladık. Gerekli karşılaştırmaları yaparak bu alanda çalışma konusunda kesin karar verilebilir. Dropshipping nedir, nasıl yapılır konusunda bilgi vermeyi amaçladığımız yazımızın sonuna geldik.

Yorum gönder