×

E-Ticarete Nasıl Başlanır? (10 farklı tavsiye)

E-ticarete nasıl başlanır

E-Ticarete Nasıl Başlanır? (10 farklı tavsiye)

E-ticaret siteleri, günümüzde 7’den 70’e her insan tarafından tercih edilmektedir. Pek çok insan evden çıkmak yerine ürünleri internetten sipariş etmektedir. Bu nedenle girişimciler, işyeri açmaktansa e-ticarete atılmayı uygun bulmaktadır. E-ticarete nasıl başlanır sorusunu yönelten bireyler, 10 önemli nokta hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bunlar;

  1. Ürün seçimi
  2. Tedarikçi bulma
  3. Marka oluşturma
  4. Yasal firma kurma
  5. Web sitesi açma
  6. Kargo şirketiyle anlaşma
  7. Ödeme seçenekleri ekleme
  8. Reklam yapma
  9. Müşteri çekme
  10. Satışa başlama

Yukarıda belirtilen konular, e-ticarete başlama hayali kuran her insanın bilmesi gereken adımlardır. Bu adımların her biri aşağıda başlık olarak belirtilmektedir.

Ürün Seçimi

E-ticaret ürün bulma, internet ortamında satış yapabilmenin ilk adımıdır. İlk olarak ne satacağınıza karar vermeniz gerekecektir. Ancak satış yapacağınız ürünleri belirlerken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Aşağıdaki listeyi kontrol ederek bilgi alabilmeniz mümkündür.

  • Ürün seçimi yapmadan önce diğer e-ticaret sitelerinde en çok satan ürünleri incelemeniz gerekmektedir.
  • İlk etapta cam ve bardak gibi kargo esnasında kolay kırılacak ürünlere yönelmemeniz tavsiye edilir.
  • Ürünlerin uzun vadede tercih edilebilir olmasına önem vermeniz gerekir.
  • Alışveriş yapan müşterilerin beğeneceği kaliteli parçalar bulmanız en önemli hususlar arasında yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen noktalar, satışlarınızın olumlu yönde gitmesi için oldukça önemlidir. Mevsimlik ürünler, yılın sadece belirli zamanlarında talep gördüğü için fazla kazanç sağlamayacaktır. Ayrıca kargoda kırılabilecek ürünler müşterilerin bir daha sizi tercih etmemesine neden olabilir. Tüm bu bilgileri değerlendirerek seçim yapmanız gerekir.

Tedarikçi Bulma

Seçtiğiniz ürünleri düzenli olarak satabilmek için tedarikçiye ihtiyacınız olacaktır. E-ticarete başlamadan önce mutlaka bir firma ya da tedarikçi bulmanız gerekmektedir. Bu tedarikçileri bulabilmek için internet üzerinde kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Zira ürün tedarik etmek isteyen pek çok birey ilan oluşturmaktadır. Ancak tedarikçi seçerken anlaşma sağlayacağınız insanın güvenilir olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Marka Oluşturma

E-ticarete başlamak, marka ve logo oluşturmayı gerektirmektedir. Her sitenin kendine ait bir adı ve logosu bulunur. Logonuz mutlaka ilgi çekici ve insanlara sattığınız ürünleri anımsatıcı şekilde düzenlenmelidir. Marka ismi bulma hakkında da şu detaylara dikkat edilmesi gerekir.

  • Markanızın adı çok uzun olmamalıdır.
  • İnsanların unutmaması için çok karışık ve farklı karakterler içeren isimlerden kaçınmanız gerekmektedir.
  • Markanızın adı, insanlara çağrışım yapmalıdır.
  • En önemlisi markanız ad ve soyad bilgisi içermemelidir. Zira bu hiç profesyonel görünmeyecektir.

Yasal Firma Oluşturma

Yasal firma oluşturma, e-ticaret sitesi üzerinden satış yapmak isteyen her birey için zorunlu bir adımdır. Zira yasal bir firmanız yoksa vergileri ödemezsiniz. Ki bu durum ciddi yasal sorunları beraberinde getirecektir. Aşağıdaki belgeleri hazırlayıp bir muhasebeciye başvurmaktır.

  • Vesikalık fotoğraf
  • İmza beyannamesi
  • Nüfus cüzdan sureti
  • İkametgah
  • Varsa araç alış senedi ve ruhsatı
  • Mali Müşavir vekâleti
  • Tapu fotokopisi ya da kira kontratı

Web Sitesi Açma

E-ticaret siteleri ile ilgili en önemli detay web sitesi açmaktır. Web siteniz mutlaka profesyonel ve kolay bir ara yüze sahip olmalıdır. Web sitesi açmak için domain satın almalı, SEO hizmetinden faydalanmalı ve sitenize uygun eklenti hizmetlerini öğrenmelisiniz. Bu işlem sizi ilk etapta zorlayabileceği için hazır bir web sitesi sayın almak işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Web sitesi açtıktan sonra ürünleri siteye kendiniz tanımlayabilir ya da siteyi açtırdığınız firmaya bu işi yaptırabilirsiniz. Ayrıca web sitenizin mobil uyumlu olması, mobil cihazlarla da alışveriş yapılmasını sağlayacağı için önemli detaylardan biridir.

Kargo Şirketiyle Anlaşmak

E-ticarete başlamak, ürünlerinizi Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmanız gerekeceği anlamına gelir. Bu nedenle kargo firmalarından biriyle anlaşma sağlamalısınız. Bulunduğunuz bölgeye en yakın, hızlı teslimat sağlayan ve kargolara nazik davranan bir şirket bulmanız tavsiye edilmektedir. Ayrıca kargo şirketleriyle işbirliği yapabilmek için vergi levhanızı almış olmanız şarttır. Aksi halde kargo bedeliniz çok daha yüksek olacaktır.

Ödeme Seçenekleri Belirleme

E-ticaret alışverişi yapacak olan müşterileri memnun etmek için sitenizde birden fazla ödeme yöntemi bulundurmanız gerekecektir. Zira her birey, aynı yöntem ile ödeme yapmak istemeyecektir. Bu nedenle kredi kartı, banka kartı ve kapıda ödeme seçeneklerini bünyenize eklemeniz gerekir. Kartlı işlemler için ise sanal pos cihazı almanız şarttır.

Reklam Yapma

E-ticarete nasıl başlanır sorusunun son adımlarında yapılması gereken şey tanıtımdır. Yeni açtığınız sitenizi, markanızı ve ürünlerinizi tanıtmazsanız, ön plana çıkma ihtimaliniz yok denecek kadar az olacaktır. Instagram, Youtube ve Facebook gibi sosyal medya platformlarına ücretli reklam vererek işe başlayabilirsiniz. Ayrıca fenomenlere ürün gönderimi yaparak sizi tanıtmasını rica edebilirsiniz.

Müşteri Çekme

Müşteri çekmek için mutlaka kampanya başlatmanız gerekmektedir “2 al 1 öde”, “50 TL üzeri ücretsiz kargo”, “Tüm ürünlerde %50 indirim” gibi çeşitli uygulamalar ile müşteri çekebilirsiniz. Ayrıca ilk etapta her sipariş veren müşterinize ufak da olsa bir hediye gönderimi yaparak insanların bir sonraki alışverişlerinde de sizi tercih etmesini sağlatabilirsiniz.

Satış Yapma

E-ticarete başlamanın son adımı satış yapmaktır. Satışların devamlı olmasını sağlamak ise sizin elinizdedir. Yukarıda belirtilen kural ve tavsiyeleri göz önünde bulundurarak satışlarınızın artmasını sağlamanız mümkündür. Ayrıca her müşteriye ilgili davranmanız sizi güvenilir ve iyi bir satıcı yapacaktır.

Yorum gönder