E-fatura Nedir? Nasıl Kesilir?
Günümüzde pek çok kişi e-ticaret web sitesi kurarak, buradan ürünlerini pazarlayıp satmak istemektedirler. E-ticarette işin belirli bir işleyişi olana kadar kazançtan fazla sermaye önemli olmaktadır. Buna bağlı olarak, işler bir düzene girene kadar hangi konu da olursa olsun tasarruf edilmelidir. Bunların başında da faturalama işlemi yer almaktadır. Pek çok kişi, e-fatura nedir? Nasıl kesilir? sorularına yanıt aramaktadırlar. E-ticaret web siteleri kurucuları için e-fatura, oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. E-fatura sistemi, e-dönüşüm sistemlerinden biri olarak bilinmektedir. E-fatura sistemi sayesinde, şirketler oldukça fazla tasarruf sağlamaktadırlar. Aynı zamanda, faturalama ile ilgili sürecin yönetilmesinde oldukça etkili bir faktör olmaktadır. E-ticaret web sitesi üzerinden satış yaparak para kazanmak isteyen kişilerin e-fatura sistemini kullanması hem zaman ve iş verimliliği hem de masraflar açısından bu sitelere büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.
E-fatura Nedir?
E-ticaret web sitesi kurarak ürün satışı yapmak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardan biri de e-fatura nedir? Nasıl kesilir? olmaktadır. Fiziksel olarak bir mağazadan alışveriş yapıldığı zaman, satıcı ürünün alınmış olduğuna dair bir fatura kesmektedir. E-fatura, kağıt olarak verilen faturanın elektronik hali olmaktadır. E-faturanın kağıt faturadan hiçbir farkı bulunmamaktadır. Yasal olarak kağıt fatura da yer alan tüm bilgilerin e-faturada da yer alması gerekmektedir. E-fatura ve kağıt fatura arasında ki tek fark, e-fatura müşterilere e-posta aracılığıyla iletilmektedir. Aynı zamanda, faturalama süreci tamamen elektronik ortam da gerçekleştirilir.
E-fatura Nasıl Kesilir?
E-fatura nedir? Nasıl kesilir? E-fatura nereden kesilir? sorularına yanıt arayan kişiler, e-fatura kesmek için ne gerekli sorusuna da yanıt aramaktadır. Müşterilerine e-fatura kesmek isteyen kişiler için, e-fatura kesmenin yöntemleri yer almaktadır. Bu yöntemler şu şekilde belirtilmektedir;
- Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı: Kişiler, resmi e-ticaret web sitelerinde yer alan e-fatura portalını kullanarak, müşterilerine gönderecekleri e-faturaları ücretsiz olarak hazırlayabilmektedirler. Gelir İdaresi Başkanlığı portalı ile fatura işlemlerinin süreci düzenlenmesinin yanı sıra aynı zamanda takip de edilebilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı portalı sistemi, az sayıda fatura kesecek olan e-ticaret web siteleri için daha uygundur. Burada hazırlanan ve kesilen faturaların saklanma süreleri 6 ay olmaktadır. 6 ayı dolduran faturaların saklanmaları mükellefe ait olmaktadır.
- Özel Entegratör: Gelir İdare Başkanlığı tarafından özel entegratörler bulunmaktadır. Bunlardan biri tercih edilerek faturalar hazırlanabilmektedir. Özel entegratörlerin sunduğu online portal üzerinden fatura hazırlanmasının yanı sıra muhasebe paketleri de kullanılabilmektedir.
- Entegrasyon Yöntemi: E-ticaret web sitesinin bağlı olduğu bilgi işletim sistemi ile Gelir İdare Başkanlığını birbirine entegre ederek e-fatura hazırlanıp kesilebilmektedir. Eğer bu yöntem tercih edilecekse, farklı bir donanım ve yazılım geliştirebilecekleri bir birime gereksinim duyabilmektedirler.
Özel Entegratör İle E-fatura Kesmenin Avantajları Nelerdir?
E-fatura kesme yöntemlerinden biri olan Özel Entegratör ile fatura kesmenin avantajları yer almaktadır. Bu avantajlar şu şekilde belirtilmektedir;
- Herhangi bir cihaz ile sisteme ulaşma oldukça kolay olmaktadır. Bu da, özel entegratörlerin bulut sistemleri sayesinde gerçekleşmektedir.
- Özel entegratör ile fatura kesmek internetin olduğu her yerde gerçekleşebilmektedir.
- Bu yöntem ile geçmişte kesilen tüm faturalar arşivde bulunabilmektedir.
- Özel entegratör yöntemi ile kağıt, mürekkep ve kargo masraflarından tasarruf edilebilmektedir.
- Bu yöntem sayesinde, herhangi bir şekilde yazılım ya da donanım birimi oluşturulmasına gereksinim bulunmamaktadır.
- Özel entegratörün güvenli sistemi, e-ticaret web sitelerinin sadece kendi bilgilerine ulaşabileceği bir hizmet sunmaktadır.
- E-fatura sistemine geçerken ve kullanımı öğrenilirken, bu alanda çalışan uzman kişilerden destek almak mümkün olmaktadır.
E-fatura Başvurusu Yapmak
Kişiler, özellikle zaman ve maliyet tasarrufu yapmak için e-fatura kesme sistemi kullanmaya başlamaktadırlar. E-fatura nedir? Nasıl kesilir? sorusuna yanıt arayan kişiler, e-faturaya nasıl başvuracaklarını da merak etmektedirler. Bu durumda, e-faturaya geçmek için belli başlı adımların uygulanması gerekmektedir. Bu adımlar şu şekilde belirtilmektedir;
- Mali mühür: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanılması zorunlu olan mali mühür, e-fatura kesimi sürecinde kullanılması gereken bir tür mühürdür. Kişiler, mühür için Tübitak’a bağlı olan Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sitesi üzerinden başvuru yapmasının ardından, mühür için istenilen ücreti de ödemek durumundadırlar. Sonrasında mühür başvuru işlemi gerçekleşecektir. Fakat eğer kişiler şahıs şirketine sahiplerse, bunun yerine e-imza kullanmaları da mümkün olabilmektedir.
- E-fatura başvurusu: Gelir İdare Başkalığı tarafından sunulan e-fatura başvuru formu doldurularak e-fatura kullanılacağı belirtilmelidir. Kabul süreci, e-fatura sorgulama ekranından takip edilebilmektedir.
- E-fatura aktivasyonu: E-faturaların hazırlanması ve gönderimi için hesabın aktive edilmesi gerekmektedir. Mali mühür ile aktive edilebilmektedir. E-fatura sistemini kullanmaya başlamak için aktivasyon aşamasının yapılması gerekmektedir.
E-faturaya Geçiş Şartları
E-ticaret web sitesine sahip olan kişiler, pazarlayarak müşterilerine sattıkları ürünler karşılığında fatura kesip göndermeleri gerekmektedir. Fakat kağıt olarak basılan faturalama süreci hem zamandan hem de mali açıdan oldukça büyük bir zarar neden olabilmektedir. Bu nedenle, pek çok kişi e-fatura sistemine geçmektedir. Pek çok kişi, e-fatura nedir? Nasıl kesilir? sorusuna yanıt ararlarken aynı zamanda e-faturaya nasıl geçilir sorusuna da yanıt aramaktadırlar. E-faturaya geçmenin şartları yer almaktadır. Bu şartlara sahip olan e-ticaret web siteleri kolay bir şekilde e-fatura sistemini kullanabilmektedirler. Bu şartlar şu şekilde belirtilmektedir;
- Gerçek ya da şahıs şirketi statüsüne sahip olunması gerekmektedir.
- Anonim şirket olunması gerekmektedir.
- Limited şirket olunması gerekmektedir.
Yorum gönder