×

En Sık Kullanılan E-ticaret İş Modelleri

En sık kullanılan e-ticaret iş modelleri

En Sık Kullanılan E-ticaret İş Modelleri

En sık kullanılan e-ticaret iş modelleri, bu sektöre adım atacak olan satıcıların incelediği konular arasındadır. E-ticaret denildiğinde online alışverişler akıllara gelmektedir. Ancak bu işlem de kendi içerisinde birkaç farklı türe ayrılmaktadır. Bu türlerin bilinmesi ve uygulanması satıcılar için önem arz etmektedir. Her bir e-ticaret iş modellerinin kendi içerisinde kuralları ve yöntemleri bulunmaktadır.

E-ticaret iş modelleri, birbirinden farklı alanlara hitap etmekle beraber çoğu satıcı tarafından da fazlasıyla tercih edilmektedir. Başlıca tercih edilen e-ticaret iş modelleri şunlardır:

  • B2B
  • B2C
  • C2B
  • C2C
  • C2G

Yukarıda sıralanan e-ticaret iş modelleri, ülkemizde ve hatta tüm dünyada başlıca tercih edilen e-ticaret iş modelleri arasında yer almaktadır. Bu modellerin açıklamaları ise aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

B2B E-ticaret İş Modeli

B2B e-ticaret iş modeli, en sık kullanılan yöntemler arasındadır. E-ticaret başlığı altında tercih edilen iş modellerinin alışları ve satışları birbirinden oldukça farklıdır. Bu nedenle satıcıların iş modeli tercih etmeden önce her biri hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir

Business to business olarak da bilinen bu e-ticaret iş modeli, işletmeden işletmeye gerçekleşen bir alışveriş yöntemi olarak bilinmektedir. Bu e-ticaret yolu kullanılarak müşterilere doğrudan satış yapmak neredeyse imkansızdır. Bu modeli kullanan ve pek çok kişi tarafından da bilinen en ünlü web sitesi Alibaba.com olarak bilinmektedir.

B2C E-ticaret İş Modeli

En sık kullanılan e-ticaret iş modelleri arasında ilk sıralarda yer alan B2C e-ticaret iş modeli, pek çok girişimci tarafından tercih edilmektedir. Ülkemizde de oldukça yaygın olan bu iş modeli, seçilen en yaygın yöntem olarak bilinmektedir.

Bir diğer adı business to consumer olan bu iş modelinde satışlar tüketicilere yapılmaktadır. İnsanlar bu yöntem ile kurulmuş olan online mağazalardan yiyecek, içecek, kitap, kıyafet gibi birbirinden farklı ürünleri satın alabilir. Türkiye üzerinde bu yöntemi uygulayan en ünlü internet sitesi ebebek.com iken dünya üzerindeki en ünlü site ise JD.com olarak bilinmektedir.

C2B E-ticaret İş Modeli

E-ticaret iş fikirleri kapsamında satıcılara sunulan birbirinden farklı iş modeli bulunmaktadır. Her iş modeli farklı kriterler göz önünde bulundurularak kurulmakta ve tercihe sunulmaktadır. Bahsi geçen C2b e-ticaret iş modeli ise yine kendi içerisinde farklılıklar barındıran yöntemler arasında yer almaktadır.

Asıl adı tüketiciden firmaya olan bu iş modelinin globaldeki ismi ise consumer to business olarak adlandırılmaktadır. İnsanlar kendi mağazaları üzerinden firmalara ürün satışı yapmaktadır. Bu satışlar genelde toplu bir şekilde yapılmaktadır. Ülkemizde bu yöntemi uygulayan bazı firmalar da bulunmaktadır.

C2C E-ticaret İş Modeli

C2C e-ticaret iş modeli, son zamanlarda uygulanan e-ticaret iş modelleri arasında yerini almış durumdadır. Özellikle pahalı ürünlerin gün yüzüne çıkması ile birlikte pek çok birey hem bu işi yapmaya başlamış hem de alışverişlerini bu yöntem ile kurulmuş siteler üzerinden yapmaya başlamıştır.

Tüketiciden tüketiciye satış olarak bilinen C2C e-ticaret iş modeli, ikinci el ürünlerin satışının yapılmasıyla oluşturulmaktadır. Son zamanlarda artan fiyatlar nedeniyle pek çok kişi ikinci el ürün alışverişi tercih etmekte ve aynı zamanda kendisi de satışını yapmaktadır. Bu iş modelini uygulayan başlıca internet siteleri şunlardır:

  • com
  • com
  • com
  • com

C2G E-ticaret İş Modeli

C2G e-ticaret iş modeli, bir diğer tercih edilebilecek e-ticaret iş modelleri arasında yer almaktadır. Günümüzde oldukça artan e-ticaret yöntemleri çoğu satıcı tarafından tercih edilmektedir. İnternet üzerinden yapılan bu işlemler, kendi içlerinde farklılıklar gösterebilmektedir. Bu nedenle her bir iş modelinin kendi alanında incelenmesi gerekmektedir.

Consumer to government olarak adlandırılan bu e-ticaret iş modeli, tüketiciden devlete sağlanan satışlar anlamına gelmektedir. Bu sistem dahilinde yapılan işlemler şu şekilde sıralandırılabilir:

  • Sosyal güvenlik primleri
  • Sağlık işlemleri
  • Vergi ödemeleri
  • Ehliyet
  • Pasaport başvuruları

Tüketicilerin bu sistemlere başvurması ile birlikte devlet ve tüketici arasında bir alışveriş olduğu söylenebilmektedir.

İş Modeline Göre E-ticaret Modelleri Nelerdir?

İş modellerine göre e-ticaret modelleri nelerdir sorusu da bu konu kapsamında başlıca merak edilen detaylar arasında görülmektedir. Hemen hemen herkesin bildiği gibi değişen ve gelişen şartlar ile birlikte ticaret, alışveriş ve diğer işlemler online olarak yapılabilmektedir. Bu değişim göz önünde bulundurulduğunda da çoğu kişinin e-ticaret modellerini araştırdığı görülmektedir.

E-ticaret modeli olarak adlandırılan ve günümüzde de pek çok alanda var olduğu bilinen bazı yöntemler şu şekilde sıralandırılabilir:

  • Yatay e-ticaret modeli
  • Dikey e-ticaret modeli
  • Aracılık yapan site iş modeli
  • Pazaryeri modeli
  • Fırsat siteleri iş modeli
  • Özel alışveriş

Yukarıda bahsi geçen iş modelleri ve e-ticaret modelleri farklı kriterlere sahip olsa da ortak bir işi yürütmektedir. Bu seçeneklerin ortak özellikler online alışverişleri destekliyor olmalarıdır. Günümüzde en çok tercih edilen online alışverişler, çoğu satıcının ilgisini çekmekte ve bu modelleri araştırmasına neden olmaktadır.

E-ticaret modelleri, birbirinden farklı özelliklere ve sonuçlara sahiptir. Yatay ve dikey e-ticaret modeli, ürün kapasitesini kapsamakta ve ürün çeşitliliği üzerine birbirinden ayrılmaktadır. Pazaryeri modeli ise açılacak olan sanal mağazanın bilinen alışveriş siteleri bünyesinde açılması anlamına gelmektedir. Kısacası her bir model ve yöntem farklılık içerse de aynı amaç doğrultusunda hizmet vermektedir. Bu nedenle satıcıların bu tarz yöntemler hakkında önceden bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Yorum gönder