×

E-ticaret Kuralları (Dikkat Etmeniz Gerekenler)

E-ticaret kuralları

E-ticaret Kuralları (Dikkat Etmeniz Gerekenler)

E-ticaret siteleri günümüzde alışveriş yapmayı büyük ölçüde kolaylaşmıştır. Pek çok insan çarşı ve AVM gezmek yerine evden çıkmadan e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapmaktadır. Bu nedenle pek çok insan işyeri açmak yerine e-ticaret sitesi kurmayı tercih etmektedir. Bu noktada e-ticaret kuralları hakkında bilgi edinilmesi şarttır.

İnternet satışında dikkat edilmesi gerekenler, online satıcıları başarıya ulaştırmak için oluşturulmaktadır. Belirtilen noktalara dikkat edilmediği sürece uzun vadede başarı şansı oldukça düşük olacaktır. Bu nedenle e-ticaret sitesi açmak isteyen insanlar dikkatli olmalıdır. Aşağıdaki başlıklara göz atarak altın niteliğindeki kurallar hakkında bilgi sahibi olabilmeniz mümkündür.

Satıcı Bilgisi

E-ticaret kuralları arasında en önemli detaylardan bir tanesi satıcı bilgilerini düzenlemektir. Satıcı bilgileri mutlaka asıl mağazanın nerede olduğu, hangi şehirden gönderim yapıldığı, ürünlerde nelere dikkat edildiği gibi bilgiler içermelidir. Zira pek çok insan, alışveriş yaptığı site hakkında bilgi almak istemektedir. Ancak site hakkında herhangi bir bilgi olmazsa, müşteriler sitenizi güvensiz bulacağı için farklı online alışveriş sitelerini tercih etmeye meyilli olacaklardır.

Ürün Bilgisi

Ürün bilgisi, her online alışveriş sitesinde olması gereken panellerdir. Her insan e-ticaret sitesinde sepetine bir ürün eklemeden önce mutlaka ürün bilgisini incelemektedir. Bu bağlamda her ürün ile ilgili aşağıdaki bilgiler kullanılmalıdır.

  • Ürünün yapıldığı materyal
  • Kullanım şekli
  • Temizleme şekli
  • Ürün ölçüleri
  • Model varsa ve ürün kıyafet ise model ölçüleri

Özellikle giyim ürünleri üzerine bir e-ticaret firmanız varsa mutlaka her ürününün boyutlarını ve manken bilgilerini girmelisiniz. Zira internet üzerinden giyim alışverişi yapmak, insanlar için en zor adımdır. Her markada kalıp birbirini tutmayacağı için müşterileriniz ürünleri almamaya eğilim gösterebilir.

Fiyat Bilgisi

E-ticaret girişimleri nelere dikkat etmeli sorusunun en önemli cevaplarından bir tanesi de fiyat bilgisidir. Fiyat bilgisi yazılmamış bir siteden kimse alışveriş yapmak istemeyecektir. Bunun yanı sıra KDV dâhil fiyatların siteye yazılması gerekmektedir. Pek çok internet sitesi daha fazla tercih edilmek için KDV bilgisini girmemekte ve müşteriler ürünleri sepete ekleyince büyük bir şok ile karşılaşmaktadır. Bu tarz bir durum ile yüzleşmemek için mutlaka fiyat bilgilerini siteye eklemeniz gerekmektedir.

Stok Bilgisi

Stok bilgisi, e-ticaret kuralları arasında yer almaktadır. Eğer ürünlerin stok bilgisini siteye eklemezseniz, müşteriler bitmiş bir ürünün siparişini verecektir. Böyle bir durumda müşteriler mağdur olacak ve memnuniyetsizliklerini sert bir şekilde belli edecektir. Bu olay ise müşteri kaybetmenize ve kötü bir imaj çizmenize neden olacaktır.

Ödeme Yöntemi Çeşitliliği

Ödeme yöntemi, her bireyin online alışverişte dikkat ettiği unsurlar arasında yer almaktadır. Günümüzde en başarılı e-ticaret sitelerine bakıldığı zaman pek çok yöntemin kabul edildiği görülmektedir. Özellikle banka kartı, kredi kartı ve kapıda ödeme seçeneği olmazsa olmazdır. Zira kimi insan kredi kartı ya da banka kartı kullanmayı tercih ederken, kimileri kart bilgilerini internet ortamında paylaşmamak adına kapıda ürünü görüp sonra ödeme yapma taraftarıdır. Bu nedenle ödeme yönteminde çeşitlilik sunmak oldukça işinize yarayacaktır.

Teslimat Bilgisi

Teslimat bilgisi, e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan bireyler için en elzem noktalar arasında yer almaktadır. Müşteriler doğal olarak ürünlerini ne zaman teslim alacaklarını bilmek istemektedir. Ancak sitede bu konu ile ilgili bilgi olmaması müşterileri hayal kırıklığına uğratacaktır. Üstelik müşteriniz bir daha sizi tercih etmeyecek ve teslimat ile alakalı bilgi girişi yapmadığınız için arkadaşlarına da sizi önermeyecektir.

Güvenilirlik Eklentisi

E-ticaret sitesi sahipleri mutlaka internet sitelerinde güvenlik eklentisi bulundurmalıdır. Güvenlik eklentileri, müşterilerin üyelik şifrelerini, kart bilgilerini ve diğer kişisel verileri korumaya yardımcı olmaktadır.  Ancak güvenli bir site oluşturmazsanız, hem müşterilerinizi hem de kendinizi olumsuz etkilemiş olursunuz. Zira güvenli olmayan siteler, kişisel verilerin kolayca çalınmasına yol açabilmektedir.

Güvenli Ve Hızlı Kargo

E-ticaret kuralları hakkında araştırma yapan bireyler, anlaşma sağlayacakları kargo firmasını iyi seçmelidir. Kargo esnasında kırılma gibi deformasyonlar olmamalı ve en kısa süre içerisinde teslimat sağlanmalıdır. Ancak kargoların sorunlu olması müşterilerinizi kaybetmenize neden olacaktır. Bu nedenle hızlı ve güvenli kargo araştırması yapmalı ve müşterilerinize maketlerini iyi bir şekilde teslim etmelisiniz.

E-Ticaret Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

E-ticaret yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. Bu hususlar arasında önemli noktalar yukarıdaki başlıklarda belirtilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gerekenler bunlarla sınırlı değildir. Satışlarınızı arttırmak ve ön plana çıkmak için bilmeniz gereken detaylar aşağıda belirtilmektedir.

  • İlk olarak müşterilerinizi tanımanız ve talebin ne yönde olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
  • Rakip e-ticaret sitelerini analiz etmeli, o sitelerin iyi ve kötü yönlerini tespit ederek kendinize yol haritası çizmelisiniz.
  • Ürünlerinizin kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Stokları düzenli olarak güncellemeli ve iyi bir tedarikçi bulmalısınız.
  • Kargolama esnasında kolay kırılabilecek ürünlerin satışını yapmaktan kaçınmalısınız. Eğer cam ve ayna gibi ürünler satacaksanız, mutlaka baloncuklu koruma jelatinleri edinmelisiniz.
  • E-ticaret siteleri arasında ön plana çıkabilmek için düzenli kampanyalar yapmalı ve iş birlikleri ile kendinizi tanıtmalısınız.

Yukarıda belirtilen hususlara dikkat eden bireyler, uzun vadede iyi bir başarı elde edecektir. Ancak sadece para kazanma amacını düşünerek e-ticarete atılan insanların başarılı olmayacağı bilinmelidir. Zira ticarette en önemli husus müşterileri memnun etmek ve devamlı olmasını sağlamaktır.

Yorum gönder