×

E-Ticaret Kurulumu Nasıl Yapılır?

E-ticaret kurulumu nasıl yapılır

E-Ticaret Kurulumu Nasıl Yapılır?

E-ticaret kurulumu nasıl yapılır? E-ticaret alanı; internetten satış prensibine dayanan ve son yıllarda fiziksel satışa iyi bir alternatif olan çok geniş bir alan. İnternet kullanımının yoğunluğu sebebiyle kullanıcı sayısı her geçen gün artan e-ticaret kanallarının kurulumunun nasıl yapıldığı, kurulum aşamasında hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiği ve ayrıntıları merak ediliyor. Bugün yazımızda sizlerle e-ticaret kurulumu ve bu alanda çalışmaya dair bilinmesi gereken tüm detayları paylaşacağız.

E-Ticaret Sitesi Açmak ve Satış Yapmak

İnternet kullanımı o kadar ilerledi ve gelişti ki; artık somut olarak ticaretle uğraşan pek çok firma e-ticaret alanına yöneldi. E-ticaret fiziki ticarete hem rakip hem de destekçi konumunda yer alan bir sektör haline geldi.

E-ticaretin kurulumu geleneksel ticarete oranla çok daha masrafsız olduğu için ve çok geniş bir hedef kitleye ulaştığı için sıklıkla tercih ediliyor. Fiziki ticarette var olan; dükkan kirası, çeşitli fatura ve giderler bu alanda söz konusu olmuyor. Bu nedenle e-ticaret günümüzde çok öne çıkan bir seçenek halini aldı.

Özellikle içinde bulunduğumuz son dönemlerin ve pandemi şartlarının da etkisiyle pek çok kişi e-ticarete yönelmiş durumda. Tabii bu süreçte; platformun müşteri kapasitesi de hayli arttı. Tüm bu nedenlerden ötürü tercih edilen internet satış alanında yer almak için neler yapılmalı? Hangi adımlar izlenmeli? Şimdi bu noktalara yakından bakalım:

E-Ticarete Başlamak

Yaklaşık 1990’lardan bu yana adını duyurmaya başlayan ve şimdi çok geniş bir piyasası bulunan bir firmanın öncülüğünde temelleri atılan e-ticaret; bugün büyük bir pazar haline geldi. Hem dünyada hem de ülkemizde çok geniş bir ağa sahip olan e-ticarete başlamak aslında zor bir işlem değil.

Belli noktalara özen göstermek ve takip etmek bu alanda elbette önem arz eden bir konu. Ancak kurulumunun da; bu alanda satış yapmak gibi pratik bir özelliği olduğunu söylemek mümkün. E-ticaret sitesinin kurulumu ya da internet üzerinden sanal dükkân açma aşamasında birkaç önemli nokta ön plana çıkıyor.

Ticaret alanlarında sanal ya da fiziki mağaza; hangisi olursa olsun belli ortak konular söz konusu olmaktadır. Örneğin müşteri memnuniyeti ve devamlılık konuları bunlardan bazılarıdır. Ancak söz konusu kurulum aşaması olduğunda doğal olarak fiziki ticaret ve e-ticaret alanları oldukça farklıdır. Şimdi internet satışına başlamak ve bu alanda etkin olmak için gereken adımlara göz atalım:

Şirket Kurma Aşaması

E-ticaret nasıl yapılır? Öncelikle bu alanda şirket kurmak zorunludur. Bunun başlıca sebeplerinden biri; vergi mükellefi olma durumudur. Yasal olarak ve e-ticaret yapmak için mecburi olan şirket kurma aşaması ilk duyulduğunda biraz zor görünebilse de aslında pratik bir işlemdir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, eğer bu alana ilk defa başlanıyorsa; şahıs şirketi kurmanın daha rahat olabileceğini bilmektir. Eğer ortaklık ya da farklı bir oluşum kurulmayacaksa; ilk başta şahıs şirketi kurmak; hem daha pratik olacak hem de uzun prosedürlere gerek bırakmayan bir yol olacaktır.

Satışı Yapılacak Ürünün Belirlenmesi

Eğer ilk olarak e-ticaret alanında satış yapma fikri oluştuysa ve ürüne henüz karar verilmediyse; bu aşamada ürünü belirlemek doğru olacaktır. Çünkü bundan sonraki süreçte ve tedarik zincirinin tüm aşamalarında belirlenen ürüne göre hareket edilir. Bu nedenle satış yapılacak ürünün mümkün olduğu kadar erken kararlaştırılması şarttır. Tedarik süreçlerinde yer alan örneğin; depolama ve stok aşamasında ürünün içeriğine ve yapısına göre hareket edilir.

Söz konusu ürün kırılacak bir eşyaysa farklı bir süreç işler; kitap gibi bir materyal ise daha farklı bir stoklama ve depolama yolu izlenir. Yine kargo aşaması için de aynı durum geçerlidir. Dolayısıyla her ürüne göre ayrı bir e-ticaret yolu izlenir ve satışı yapılacak ürünün içeriğine göre pozisyon almak şart olur.

Güvenilir Bir Kargo Firmasıyla Anlaşma

Bu adım da tedarik zincirinin önemli bir aşamasıdır ve tüm süreçler gibi kargo aşamasının başarısı da; internet satışının başarısı için çok önemlidir. Ürün belirlendikten sonra ve şirket kurma süreci tamamlandıktan sonra sıra sistemli bir çalışma prensibine sahip olan bir kargo firmasıyla anlaşma kısmına gelir.

Tüm süreçler çok iyi yönetilse dahi kargo aşamasında istenen performans sağlanmadığı takdirde; e-satışın başarısından söz edilemez. Bu nedenle; kargo sürecinde tüm adımların doğru bir şekilde izlenmesi önemlidir. Kargo sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı adımlar şöyledir:

  • Sipariş verildiği andan itibaren tüm kargo süreçlerinin etkin bir şekilde takip edilmesi ve kargo sürecinin sorunsuz şekilde sürdürülmesi
  • Ürünün sitede belirtilen zaman aralığında müşteriye iletilmesinin sağlanması gerekir. Bu konu müşteri memnuniyeti ve devamlılığı açısından oldukça önemlidir.
  • Ürünün yapısına uygun bir kargolama yapıldığından emin olmak gerekir. Örneğin son kullanım tarihi olan ürünler ya da kırılacak yapıda ürünler için bu aşamaya dikkat etmek daha da önemlidir.

Site Oluşturmak Ya Da Satış Sitesine Üye Olmak

E-ticaret siteleri; e-satış alanında oldukça etkin durumdalar. Bu noktada bir e-ticaret sitesine üye olarak sanal bir mağaza açılabilir ya da tamamen firmaya özel bir web sitesi kurulabilir. İki yöntemin de kendine göre avantajları vardır. Örneğin e-ticaret sitelerinin müşteri kapasitesi çok fazladır; firmaya özel çalışmada ise komisyon gibi bedeller ödenmez.

Yorum gönder