×

E-ticaret Lojistiği Nasıl Olmalı?

e-ticaret lojistiği nasıl olmalı

E-ticaret Lojistiği Nasıl Olmalı?

E-ticarette ürün satmak isteyen kişiler e-ticaret lojistiği nasıl olmalı sorusuna yanıt aramaktadırlar. E-ticaret lojistiğinin temel dinamikleri baz alınarak, bu konuda işlerini yürütebilmektedirler. E-ticarette yer alan en önemli aşamalar arasında yer alan e-lojistik, kişilerin doğru yönetmesi gerektiği bir aşamadır. Bu sürecin doğru yönetilmesiyle de e-ticarette başarılı olmak oldukça mümkün olmaktadır. Lojistik çalışma süreci, ürünün tedarik edilmesinden başlayarak ürünün müşteriye ulaşana kadar geçen sürenin tamamında bulunması demektir.

E-ticaret Lojistik Nedir?

E-ticaret, sadece internet üzerinden ürünün satılması demek değildir. Ürün, müşteriye ulaşana kadar pek çok aşamanın doğru ve uygun bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Ürünlerin güvenilir bir şekilde kontrol altında tutulması ve ulaşması da lojistik ihtiyacını doğurmaktadır. Fakat lojistikte sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Lojistiğinden belirli bir işleyişi, yönetimi ve uygulanması vardır. peki, pek çok e-ticaret satıcısının aklına takılan bir soru olan e-ticaret lojistiği nasıl olmalı? E-ticarette lojistik yönetiminin belirli bir temel yapısı vardır. Bu temel yapılar şu şekilde belirtilmektedir;

  • Ürünlerin taşınması,
  • Ürün envartenlerinin tutulması,
  • Ürünün stok durumunun kontrol edilmesi,
  • Ürünlerin idaresinin yapılması,
  • Ürünlerin depolanması ve depolama sürecinin takip edilmesi,
  • Ürünlerin paketlenme sürecinin kontrol ve takip edilmesi,
  • Depo ve ürün takip maliyetlerinin kontrol edilmesi,
  • Ürünlerin müşterilere ulaştırılması.

E-ticaret lojistik süreçler bu şekilde anlatılmaktadır. Lojistik yönetim süreci de tüm diğer süreçler gibi oldukça büyü bir öneme sahip olmaktadır. Çünkü lojistik yönetimi doğru bir şekilde ilerlemezse, yanlış ürün yanlış müşteriye ulaştırılır. Bu da satıcı için hem maddi açıdan hem de marka değerinin zedelenmesi açısından oldukça zarar verebilmektedir.

E-ticarette Lojistik Neden Önemlidir?

E-ticaret lojistiği nasıl olmalı sorusu pek çok satıcının kafasını kurcalamaktadır. Çünkü lojistik, satıcı için oldukça maliyetli bir iş olabilmektedir. Ürünün depolama alanından çalışan personele kadar pek çok konu da maliyetler artmaktadır. Bu nedenle, lojistik sürecinde maliyetin düşük tutulması işin kalitesi kadar önemlidir. Satıcılar çoğu zaman depo sorunu nedeniyle, gelen sipariş üzerine ürünü direkt olarak tedarikçiden müşteriye gönderebilmektedir. Bu da uzun bir süre içinde gerçekleşmektedir ve müşteri için sorun olmaktadır. Bu durumda lojistik devreye girmektedir. Oldukça önemli bir süreç olan lojistiğin çalışma sürecinde dikkat edilmesi gereken pe çok konu da yer almaktadır. Peki, e-ticaret lojistiğinin temel dinamikleri arasında yer alacan hususlar nelerdir?

E-ticaret Lojistik Yönteminde Nelere Dikkat Edilmeli?

E-ticaret işi ile uğraşan kişiler, e-ticaret lojistiği nasıl olmalı sorusuna yanıt aramalarının yanı sıra pek çok konuda olduğu gibi lojistik konusu ile ilgili de dikkat etmeleri gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar şu şekilde belirtilmektedir;

  • İyi bir planlama yapılması: Ürünün müşteriye ulaştırılması sırasında yaşanabilecek herhangi bir aksiliğe karşın iyi bir planlama yapılması gerekmektedir.
  • İkinci bir plana sahip olunması: Pek çok ciddi durumdan dolayı, tedarikçilerden ürün temin edilemeyebilir. Belirlenen stratejilerin uygulanmasında aksaklık yaşanabilir. Bu nedenle, lojistik açıdan yaşanan problemlere karşın ikinci bir planın bulunması gerekmektedir.
  • Depo düzeninin belirlenmesi: E-ticarette en önemli adımlardan biri olan depo yönetimi, lojistik açısından da oldukça etkili olmaktadır. Ürünlerin kategorilere ayrılmış olması, stok durumunun tutulması, raf düzeni ve pek çok diğer ayrıntı, lojistik sürecinde iş verimliliği açısında oldukça büyü bir öneme sahip olmaktadır.
  • Ürün tedariğine dikkat edilmesi: Ürün tedariği, ürünün müşteriye ulaşma sürecinde oldukça önemlidir. Bu nedenle, tedarikçiden alınması ve bu ürünün depoya ne kadar sürede ulaştığı gibi konular lojistik sürecinin en önemli aşamaları arasında yer almaktadır.
  • Maliyetin iyi yönetilmesi: E-ticarette rekabet oldukça büyük bir boyuttadır. Rakiplerin önüne geçebilmek ve büyük işler yapabilmek içinde işlerin iyi ve kaliteli, maliyetlerin de düşük olması gerekmektedir. Bu durumda, maliyet hesaplarının tek tek tutulması ve gereksiz harcamalardan kaçınılası gerekmektedir.
  • Kargo yönetiminin etkili olması: Kargo yönetimi, müşteri memnuniyetini kazanmak için oldukça büyük bir etkiye sahip olan aşamalar arasında yer almaktadır. Kargo anlaşmaları ile düşük bir maliyette kargo gönderiminin yanı sıra, özenli bir paketleme ve hızlı ulaştırma ile de kargo yönetiminin oldukça dikkatli yapılması gerekmektedir.
  • SAP S/4HANA kullanılması: Lojistik sürecinde otomasyon kullanmak, akıllı bir işletme olunması ve işlerin yürümesi açısından önemlidir. Lojistik süreci içinde yer alan tedarik, üretim, satış ve servis gibi bütün adımlarda akıllı süreçlerden ve temel işlevlere sahip otomasyonlardan faydalanılabilmektedir. Bunun için SAP’ın bellek içi teknolojisi HANA’dan güç alan SAP S/4HANA kullanılabilir. Bu sistem kullanılarak, tamamen verilere göre karar verilip çalışma süreci hızlandırılabilir ve zamandan tasarruf edilebilir.

E-ticaret Lojistiğinde Maliyet

E-ticarette önemli bir yer edinmek isteyen kişiler, satış yaptıklarında her adımı doğru atmalıdırlar. Adımların doğru bir şekilde uygulanması ile müşteri memnuniyetini sağlar ve bu da kazancı getirmektedir. Lojistik de bu önemli adımların başında yer almaktadır. E-ticaret lojistik süreci nasıl olmalı sorusunun yanıtı bu şekilde verilmektedir. Aynı zamanda, bu lojistik sürecinin maliyeti de satıcıya bağlı olan bir konu olmaktadır. Depo ve buna bağlı olarak Lojistik yönetiminin yanlış yapılması durumunda, müşteriye ulaşan yanlış ürünler iade edilmek istenmektedir. Bu durum, satıcıya yanlış yönetimin faturasını kesmektedir. Çünkü bir müşteriye yanlış ürün gönderilmesi demek pek çok müşteriye ürünün yanlış gitmesi demektir.

Yorum gönder