×

E-ticaret Site Yönetimi Nasıl Olmalı?

e-ticaret site yönetimi

E-ticaret Site Yönetimi Nasıl Olmalı?

E-ticaret siteleri her geçen gün daha çok popüler olmaktadır. Pek çok insan, normal mağazalara gitmek yerine e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapmakta ve istedikleri ürünleri kapılarına kadar getirtebilmektedir. Hal böyle olunca normal mağazalara olan talep azalmakta ve girişimciler işyeri açmak yerine online platformlarda satış yapmaya yönelmektedir. Bu tarz durumlarda e-ticaret site yönetimi araştırılmaktadır.

E-ticaret sitesi yönetmek, başta her ne kadar kolay gibi görünse de kendi içinde bazı zorluklar barındırmaktadır. Zira internet üzerinden yapılıyor da olsa, e-ticaret de bir ticaret türüdür ve ticaret kendi içerisinde büyük riskler bulundurmaktadır. Ancak e-ticaret sitesi yönetimi doğru yapıldığı zaman kolay ve kâr oranı yüksek bir iş haline gelmektedir.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Yönetilir?

E-ticaret sitesi yönetmek isteyen bireylerin bilmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. E-ticaret sitesi kurmak, bir nevi şirket yönetmeye benzetilebilir. Bu nedenle büyük bir sorumluluk ve aynı zamanda pes etmeden çalışmayı gerektirmektedir. E-ticaret sitesi açmak ve bu işi meslek haline getirmek isteyen bireyler aşağıdaki 5 önemli başlığa göz atarak site yönetimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecektir.

1- Ekip Kurmak

E-ticaret sitesi yönetimi için en önemli husus ekip kurmaktır. Pek çok insan e-ticaret sitesini tek başına yönetebileceğini düşünmektedir. Ancak e-ticaret ortamında siparişler ile ilgilenmek, müşterilerle iletişim kurmak, paketleme yapmak, paketleri kargoya teslim etmek, stokları yenilemek, tedarikçiler ile anlaşma sağlamak gibi sayısız yapılması gereken vardır. Bu işlemlerin tek bir kişi tarafından yapılması oldukça zordur.

Ekip kurarak tüm işleri bölüştürebilir ve daha sağlıklı bir e-ticaret yapabilirsiniz. Tüm işleri tek kişinin yapması imkânsız değildir, ancak tek bir kişinin yoğun olarak çalışması işleyişte sıkıntılara yol açabilir. Ki bu, işlerin ters gitmesine ve hatta batma derecesine gelinmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle en az 2 ya da 3 kişilik bir ekiple e-ticarete başlanması tavsiye edilmektedir.

2- Planlı Olmak

E-ticaret site yönetimi nasıl olmalı sorusuna yanıt arayan bireyler, ilk olarak planlı hareket etmeleri gerektiğini bilmelidir. Zira plansız bir ticaret, bomboş bir risk almaktan farksızdır. Tedarikten kargoya, yönetimden müşteri memnuniyetine kadar her detay planlı olmalıdır. Bu planlama e-ticaret sitesinin hedeflerini, bütçesini, kitlesini ve diğer tüm gerekli detayları içermelidir. E-ticaret iş planlamasının içermesi gereken temel başlıklar şu şekildedir:

  • Tedarik durumu
  • Stok durumu
  • Pazarlama
  • Zaman planı
  • Gelir ve gider bilgileri
  • Kampanya ve reklam planlamaları
  • Şirketin güncel durum bilgisi

Yukarıdaki planlama başlıklarını kullanarak şirketin durumunu net bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Belirli aralıklarla yapılacak bu planlar, şirketin devamlı olmasına yardımcı olacaktır.

3- Toplantı Yapmak

E-ticaret sitesi yönetimi yapacak olan bireyler, ekipleriyle sürekli etkileşim içerisinde olmalı ve her ekip üyesinin fikirlerinin alındığı toplantılar yapılmalıdır. Toplantılar haftalık ya da aylık olarak tekrarlanmalıdır. Bu sayede bir önceki toplantıya göre kıyaslamalar yapılabilir. Örnek vermek gerekirse, bir ay önceki toplantı zamanında olan giderler ve gelirler karşılaştırılabilir ve nelerin ters gittiği rahatça anlaşılabilir.

E-ticaret sitesi yönetimine yardımcı olacak bu toplantılar, e-ticaret sitesi üzerinden alışveriş yapan bireylerin memnuniyet seviyesine de değinmelidir. Örneğin hangi ürünlerin çok sattığı, hangi ürünlerin beğenilmediği, hangi ürünlere olumsuz yorumların yapıldığı gibi önemli bilgiler kaydedilmelidir. Bu bilgiler doğrultusunda ürünlerde değişiklikler yapılabilir ve stoklar bilgilere göre değiştirilebilir.

4- Analiz Yapmak

Analiz yapmak, e-ticaret sitesi yönetimi konusunun yapı taşıdır. E-ticaret denilince ilk akla gelen firmalar bile gerekli analizleri düzenli olarak yapmaktadır. Ticaret dünyasında en çok tercih edilen analiz SWOT olmaktadır. SWOT analizi, firmaların yol haritası oluşturmasına yardımcı olmaktadır. SWOT analizinde takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:

SWOT kelimesinin her bir harfi, analizin bir parçasını temsil etmektedir. Bu nedenle bir kâğıdı 4 parçaya bölmeli ve her harfin karşılığı için gerekli analizleri yapmalısınız.

  • SWOT kelimesindeki “S” harfi, firmanın güçlü yanlarını temsil etmektedir. Bu nedenle sayfanın bir bölümüne güçlü yanlarını yazmanız gerekmektedir.
  • İkinci harf olan “W”, firmanın zayıf yönlerini tabir etmektedir. Firmanızın eksik olduğu yönleri kâğıdın ikici bölümüne yazmalısınız.
  • SWOT kelimesinin “O” harfi, firmanın imkânlarını betimlemektedir. Firmanızın sahip olduğu ve gelişmek için kullanabileceği olanakları, kâğıdın diğer parçasına yazmalısınız.
  • Son olarak “T” harfi, firmanızı tehdit eden unsurları temsil etmektedir. Tehdit kavramı, genellikle rakip firmalar için kullanılmaktadır. Kâğıdın son bölümüne tehdit olarak gördüğünüz firma ya da olayları yazmalısınız.

Tüm bölümleri tamamladıktan sonra zayıflıklarınızı yok etmek için izleyebileceğiniz yolları düşünmeli, tehditleri yenmek için ne yapılması gerektiğini araştırmalı ve firma imkânlarının nasıl etkili kullanılabileceğini düşünmelisiniz.

5- Müşterilerin Memnun Olduğundan Emin Olmak

E-ticaret sitesinin devamlılığını sağlamak ve kazançları yüksek tutmak için müşterilerinizin memnun olduğundan emin olmalısınız. E-ticaret site yönetimi, müşterileriniz memnun olmadığı sürece olumlu bir etki yaratmayacaktır. Müşterilerinizin alışverişlerinden memnun olup olmadığını anlamak için sitedeki ürünlere yapılan yorumlara göz atabilir, müşterileriniz ile iletişime geçebilir ve kargo işleyişinin sorunsuz olduğundan emin olmalısınız. Kâr amacıyla şirketi yönetmektense, ilk olarak müşteri memnuniyetini önemsemelisiniz. Zira para kazanıp kazanmamanız tamamen müşterilerinizin elinde olan bir durumdur.

Yukarıdaki bilgileri kullanarak e-ticaret sitenizi daha iyi yönetebilir ve daha verimli bir şekilde çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz.

Yorum gönder