×

E-Ticaret Sitesi Kuruluş Prosedürü ve Gerekli Belgeler

E-ticaret sitesi kuruluş prosedürü ve gerekli belgeler

E-Ticaret Sitesi Kuruluş Prosedürü ve Gerekli Belgeler

E-ticaret sitesi kuruluş prosedürü ve gerekli belgeler; internet satışı alanında satış yapmak isteyenler tarafından araştırılan bir konu oluyor. Her alanda olduğu gibi internet satışının da kendi içinde belli bir işleyiş ve başlangıç süreci mevcut. Peki, internet satışı yapmaya başlamak için gerekli olan belgeler nelerdir ve hangi adımlar izlenmelidir? Yazımızda tüm bu konulara ve ayrıntılarına değineceğiz.

İnternet alanlarının gelişmesi ve ilerlemesiyle en çok talep gören sektörlerden biri haline gelen e-ticaret; her geçen gün daha fazla girişimci sayısı ve müşteri kapasitesiyle işlemeye devam ediyor. E-ticaretin tercih edilmesinin pek çok sebebi var. Öncelikle fiziki ticaret alanlarına göre çok daha az masrafla kurulabiliyor olması bunlardan biri.

Fiziki ticarette olan dükkân kirası, fatura ve buna benzer diğer giderlerin hiçbiri bulunmuyor. Aynı zamanda çok daha geniş bir müşteri kitlesine kolaylıkla hitap ediyor. Fiziki bir satış yapmanın devamlı o alanda bulunmak ve sabit olmak gibi bir dezavantajı varken; e-ticaret alanında çok farklı alanlara sabit kalmadan ulaşılabilir.

Bunun yanı sıra 7 gün ve 24 saat herhangi bir kısıtlama olmaksızın çalışma olanağı bulunan internet satışı; tüm bu sebeplerden dolayı günümüzde oldukça yoğun bir şekilde kullanılıyor. Şimdi, bu alanda çalışmak isteyenler için ayrıntılara birlikte bakalım:

E-Ticarete Başlarken

E-ticarete başlamak için temel konulardan biri; şirket olmaktır. Bu alanda çalışmak için şirket olmak zorunludur. O yüzden prosedürler temelde bu konu üzerinden işler. Şirket kurma işlemi; ilk duyulduğunda zor bir uygulama gibi görünse de; belli adımlar takip edildiği sürece zor olmayan bir işlemdir. Bu noktada öncelikle hangi içerikte bir şirket kurmak amaçlandığı düşünülmelidir.

Yani şahıs şirketi mi yoksa ortaklık şirketi mi kurmak amaçlanıyor? Buna göre hareket etmekte fayda var. Şahıs şirketi kurmak; ortaklık ve benzeri diğer şirketleri içine alan sermaye şirketi türüne göre daha ufak çaplı ve daha kolay bir kurulum süreci içerir.

Bu iki şirket türü arasındaki temel fark ve bilinmesi gereken nokta; şahıs şirketinde ortaklıkların sınırsız ve belirli şartlara dayanmayan bir içeriği bulunurken; sermaye şirketlerinde karşılıklı sınırlar bellidir ve ortaya koyulan sermaye aracılığıyla ortaklık belirlenir. Şimdi bu şirketleşme alanlarının başvuru ve diğer süreçlerine bakalım:

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Tüm Detaylar

Şahıs şirketi kurma aşaması diğer limited şirket tarzlarına göre kurulumu ve başvuru süreci daha pratik bir işlem süreci içerir. Şahıs şirketi kurulumuna dair tüm süreçler bireysel olarak yürütülebileceği gibi; mali müşavire vekâlet vererek de gerçekleştirilebilir. Şahıs şirketi kurmak için gereken belgeler aşağıdaki şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • E-devlet tarafından alınan ikametgâh belgesi
  • Noterden alınan imza beyannamesi
  • Kira sözleşmesi ya da ilgili tapu senedi

E-ticaret yapmak için gerekli evraklar; şahıs şirketi alanında bakıldığında yukarıda sayıldığı şekildedir. Bu evraklarla birlikte şahsen ya da vekâlet aracılığıyla; ilgili odaya başvurularak şirket olma süreci başlatılır. Şirket kurma aşamasında önemli ve merak edilen noktalardan biri de; fiyat konusu oluyor. Şahıs şirketi kurma işleminin ortalama maliyeti 800 TL civarıdır.

E-ticaret sitesi kuruluş prosedürü ve gerekli belgeler

Limited Şirketi Kurmak İçin Gerekli Tüm Detaylar

Limited şirketi kurmak; şahıs şirketine nazaran daha fazla ayrıntı isteyen bir alandır. Şimdi bu şirket türü için gerekli olan belgelere göz atalım:

  • Tüm ortaklar için nüfus cüzdan fotokopisi
  • E-devletten alınan ikametgah belgesi
  • Kurulacak şirketin unvanı
  • Ortaya konulan sermaye miktarı
  • Ortakların sunduğu sermaye miktarı
  • Kira sözleşmesi
  • Şirket için belirlenen yönetici

Yukarıda yer alan belgeler tamamlandıktan sonra; şirkete ait ana sözleşmenin de belirlenmesi şarttır. İlgili ticaret odasına kayıt yapıldıktan sonra şirket adına gerekli vergi kaydı işlemi de gerçekleştirilir. Bu alanda da merak edilen bir diğer konu olan limited şirketi kurulum maliyeti ortalama 3500 TL civarıdır.

Sermaye Şirketi Kurmak İçin Gerekli Tüm Detaylar

Sermaye şirketi diğer adıyla sermaye şirketi; diğer şirket türlerine nazaran daha zor bir kurulum süreci isteyen bir alandır. Genelde küçük işletmeler yerine büyük ve orta ölçekli oluşumlar tarafından tercih edilen bir şirket türüdür.

Bu şirket türünde bulunması gereken sermaye miktarı de diğerlerine nazaran yüksektir. 50.000 alt sermaye limitiyle sermaye şirketi kurulabilir. Sermaye şirketi kurmak için gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • E-devletten alınan ikametgah belgesi
  • Şirket unvanı
  • Ortaya konulan sermaye tutarı
  • Ortakların sunduğu sermaye miktarı
  • Kira sözleşmesi
  • Şirketi temsil edecek kişinin belirlenmesi
  • Bankaya bloke edilecek miktarın ilgili yazısı

Ortaya konan sermaye miktarının dörtte biri; bu işletme tütünde bankaya bloke edilir. Aynı zamanda yine limited şirkette olduğu gibi şirkete ait ana sözleşme de hazırlanması gerekir. İlgili ticaret odasına kayıt yapıldıktan sonra vergi kaydı da yapılır ve şirket kurma süreci başlatılmış olur. Bu şirket türünün ortalama kurulum maliyeti de; 4000 TL civarında olmaktadır.

E-Ticaret Alanında Gerekli Olan Diğer Belgeler

E-ticaret sitesi kurma maliyeti ve diğer ayrıntılarına dair bilgi vermeyi amaçladığımız yazımıza; diğer gerekli belgeleri açıklayarak devam ediyoruz. Söz konusu alan internet satışı olduğu için; çevrimiçi ödeme yöntemlerinin varlığı çok önemli olmaktadır. E-ticaret sitesinin muhakkak SSL sertifikası bulunmalıdır. SSL sertifikası; internet satışında pos cihazını kullanmak için gerekli bir uygulamadır.

Yorum gönder